Alcanar.cat

Formulari de cerca

Inici Opinió grups municipals: setembre 2022

Opinió grups municipals: setembre 2022

 
 

TUROV: quan tot s’hi val per tapar les vergonyes

Tot just en el número anterior, parlàvem de certes actituds poc edificants mostrades per bona part de l'oposició amb relació al cas TUROV. La prova més evident d'allò que denunciàvem són els articles publicats per aquests grups, en el butlletí de juliol. Intents esperpèntics i recaragolats de responsabilitzar Esquerra de l'atorgament d'aquella llicència, acusacions de persecució i caça de bruixes i, fins i tot, de mala gestió econòmica, que simplement provoquen vergonya aliena i que posen en evidència una forma d'actuar que ja s'ha convertit en habitual, però que, no per això, resulta normal.
 
Davant d'aquests escrits, que no són sinó una nova demostració d'allò que fa molt que denunciem, el grup municipal d'Esquerra reitera que, en cap cas, des de l'Equip de govern o des de qualsevol mitjà municipal s'haja formulat ni un sol retret a cap partit, ni una sola menció de cap responsable polític. Per tant, resulten totalment falses les acusacions de "persecució als responsables polítics del moment per desprestigiar-los en busca de rèdit electoral". Així mateix, Esquerra no busca "espolsar-se" cap responsabilitat sobre l'atorgament d'aquella llicència pel simple fet que no la té, tal com queda meridianament clar i es pot comprovar en la documentació que integra l'expedient i que, des del primer moment, s'ha posat a disposició de qualsevol persona que la vulga consultar.
 
D'altra banda, resulta escandalós i absolutament deplorable que un partit que s'autoproclama "força regeneradora" no tinga cap mena de pudor en titular el seu article "Turov: Una mala praxi urbanística o una mala gestió econòmica?"; més encara quan la suposada mala gestió econòmica s'intenta justificar basant-se en uns arguments absurds que denoten una absoluta falta de preparació i un total desconeixement del funcionament de l'Ajuntament i de la gestió dels seus recursos.
 
Menció a banda mereix la deliberada i indignant omissió en el relat d'episodis com els aiguats de 2018 o els del setembre passat -que han tingut un fort impacte en les arques municipals- entre altres qüestions, algunes d'elles especialment greus, sobre les que aquells que venien, segons deien, "a posar llum i taquígraf a la gestió municipal" han decidit mirar cap a un altre costat i mantenir un silenci preocupant. Potser és que la llum i els taquígrafs només interessa posar-los quan convé i no quan caldria. I és que determinats silencis parlen per si sols i, a l'hora de tapar vergonyes, tot s'hi val.

----------------------

La problemàtica de l’habitatge al nostre municipi.

Des de l'Assemblea Local de la CUP Alcanar – les Cases constatem que hi ha diverses problemàtiques al nostre municipi que afecten clarament al dia a dia de les veïnes i on l’equip de govern careix de proposta política i voluntat per solucionar-les. Una d’estes problemàtiques és l’accés a l’habitatge.

Al 2021, Alcanar, amb un 23% i amb la 9a posició a tot l'Estat Espanyol, és un dels municipis on més puja el preu de l'habitatge, això fa que el mercat habitacional sigue escàs i amb preus desorbitats. Per una altra banda, al terme municipal d’Alcanar hi ha 7.355 habitatges dels quals 203 estan buits - alguns d’ells al nucli històric i amb un estat deplorable -, el que representa prop d’un 3%, segons les dades l’Agència de l'Habitatge de Catalunya. Dades extretes de l’INCASOL ens mostren que dels 7.355 habitatges, 41 són habitatges propietats de gran tenidors, 14 persones físiques i 27 propietat d’empreses, en total al municipi hi ha 10 gran tenidors. Per tant, el problema no és la manca d'habitatge, sinó l'accés al mateix, pel preu i per l'enfoc majoritàriament turístic del lloguer al municipi.

Al pressupost del 2021 hi havia una partida – a proposta del grup municipal de la CUP –  per valor de 5.000€ per a realitzar un Estudi-Diagnosi sobre l’habitatge local i poder esbrinar quines eines tenim per solucionar-ho i poder aterrar propostes concretes. Esta partida no es va arribar a executar mai, i per tant no hi ha cap estudi, i pel que pareix, per al 2022 tampoc se l’espera. A més, des de ja fa uns quants anys des de l’Ajuntament, ja no se destinen ajudes entre el jovent per a fomentar l’emancipació, solució parcial, però com a mínim era alguna cosa, per contra, a cada Junta de Govern Local s’aproven llicències per a pisos d’ús turístic, agreujant la situació. Mentrestant, l’Ajuntament d’Ulldecona rebrà quasi 2 milions d’€ per a la rehabilitació d'habitatges al nucli antic provinents de fons europeus, potser sí que es poden fer coses des dels pobles…

Les mesures i accions que des de la CUP proposem en matèria d’habitatge són les següents:

- Activar una “Borsa Municipal d’Habitatges” per mediar entre llogater/comprador amb els propietaris.
- Catalogar habitatges en desús per facilitar contractes de masoveria urbana per la seua remodelació.
- Dotar d’ajudes per a lloguer d’habitatges per als i les joves.
- Fixar bonificacions fiscals per al jovent, com poden ser la reducció de l’IBI i els impostos en matèria d’obres en habitatges antics.
- Introduir una partida pressupostària sobre habitatge social.
- Millorar la fiscalitat municipal com a eina de redistribució de la riquesa per potenciar habitatges energèticament més sostenibles 

Coneixem l’enorme dificultat per al jovent per trobar una faena digna amb un salari just i que algunes ocasions, tot i fer el camí de tornada després d’anys de diàspora, es troba amb un altre greuge, la manca d’habitatge al municipi, preus desorbitats. L’Ajuntament hauria de ser la institució pública més propera a la ciutadania: què han fet tots estos anys per fomentar l’emancipació juvenil? Res. Què mos queda si el jovent del poble no pot establir-se al municipi tot i voler-ho i reunir les condicions materials i econòmiques? El jovent és el futur, el jovent vol viure i aportar de forma activa al poble, permetem-li-ho.

 -----------------------


Aquest estiu hem aprofitat per a posar una mica d'ordre als nostres calaixos, i revisant papers ens hem PREGUNTAT "PER QUÈ COSTA TANT FER LES COSES?"

Podríem entrar en bucle i parlar de molts dels mals endèmics del nostre municipi i sempre acabaríem parlant pràcticament dels mateixos. Tothom ho veu, tothom ho sap, però passen els anys i les legislatures i continuem parlant de les mateixes coses. Tan difícil és? O és més qüestió d'espenta i voluntat?

Un exemple, el tenim ben a prop amb els fatídics aiguats del passat 1 de setembre, on un any després encara, queden coses per fer, coses per acabar i coses on s'ha actuat de forma provisional. Segur que a tothom, en llegir això li ha vingut algun exemple al cap. (No entrem en més detall per falta d'espai). Per no parlar de la unitat d'actuació dels codonyers, l'estat deplorable de les instal·lacions de la Fanecada, de la degradació acceptada i permesa del nucli antic, la falta d'apostes clares per la diversificació econòmica, i un llarg etc... més.

Mai aquest poble ha tingut els carrers i voreres en tal mal estat, amb un nivell de degradació tan profund, mai s'han aconseguit els nivells de brutícia que observem als carrers, mai s'han vist unes zones verdes pitjor mantingudes, mai s'ha vist retards tan dilatats en els pagaments a empreses, entitats i associacions.

La falta de prioritats, no tenir un calendari clar, la manca de visió política i no tenir un projecte per al municipi definit fan que aquest declivi en la qualitat dels serveis, en l'àmbit econòmic i social i en el nivell de benestar sigui una barrera important per a molts emprenedors i inversors. I tot l'exposat és, sens dubte, degut a l'acció d'un govern municipal, incapaç d'adoptar solucions efectives amb perspectiva de futur i que, simplement i en prou feina es dediquen a gestionar el dia a dia.

Queda clar que el govern municipal no té idees, ni per al present, ni per al futur i davant aquesta situació mostra una total manca d'autocrítica i humilitat. No pot ser que la responsabilitat de la seva inacció o mala acció sempre sigui per culpa d'un tercer. Aquesta excusa ja la tenen molt gastada, fa angúnia sentir-ho.

És per això que reclamem lideratge a l'equip de govern per revertir les problemàtiques detectades i prioritzar actuacions concretes que ajudin a millorar la situació de la seguretat, la neteja i l'economia al nostre terme municipal.

-----------------------

 

Ja s'acaba l'estiu, realment la gent tenia ganes de sortir i esbravorar-se, la platja, la muntanya, les revetlles, els bous, les copes vora mar, les trobades amb els amics, els soparets. Tantes i tantes coses per fer després del confinament i dels desastres dels aiguats, que ja ens feia falta un poc d'esbarjo, desitgem que tots el canareus/es, casencs/es, i veïns d'Alcanar Platja haguésseu passat un bon estiu.

Comencem la rutina, comencem el dia a dia, les notícies corren i els ajuntaments comencen a moure per preparar el fi de la legislatura. És de suposar que a última hora sortirà de la txistera un seguit d'actuacions prodigioses per poder mantenir el seient, esperem que el nostre equip de govern compleixi les expectatives marcades al seu pla de govern, encara que últimament com tots sabem, hem rebut un cop molt fort a les arques municipals, però això no ha de ser un obstacle per poder començar actuacions importants per al municipi.

Els hi hem recordat durant tota la legislatura, i suposadament continuarem fent durant el que queda d'aquesta, algunes són propostes fetes en forma de moció, altres en forma de prec, però el que si és veritat és que s'han fet en ganes de tirar endavant el municipi per assegurar el nostre futur i dels nostres fills i néts.

Fa uns dies escoltava per un mitjà de comunicació, que l'Ajuntament d'Amposta, vol acabar de materialitzar el projecte del polígon, per poder després, seguir en l'ampliació d'aquest, degut a la demanda d'empreses que volen vindre a instal·lar-se aquí a les Terres de l'Ebre.

Esperem que esta notícia faci reso al nostre consistori i que es faci el possible per fer ja d'una vegada per totes el polígon aquí a Alcanar. Que es facin les reunions oportunes per poder recepcionar el lligallo del camí de Virol i del Fondo de Jan, que s'estudie la urbanització de l'antiga N-340 fins a La Ràpita, tres projectes bàsics per a poder fer moure l'economia del municipi des d'una punta a l'altra del terme. No es pot perdre més temps o ens quedarem a peu.

-----------------------

 
Insolvència o mala fe?

Tota la ciutadania tenim gravat a la retina aquell fatídic dia 1 de setembre del 2021, que fa que cada cop que veiem que hi ha signes de tempesta ens mirem el cel amb recel, perquè ja en portem unes quantes d’adversitats.
 
Aquests dies recordem amb amargura aquells moments dels quals encara tenim rastre perquè no s’han arreglat tots els desperfectes. Sabem que malauradament arreglar-ho tot costa molt, d’aquí que fins ara no haguéssim fet cap crítica al govern municipal per aquest motiu. Però si tenim en compte que l’alcalde s’ha dedicat a anar faltant a la veritat per així confondre a la gent, no ens podem callar. Les canareves i canareus, i molt menys, les casenques i casencs, no ens ho mereixem.
 
Uns dies enrere deien que estàvem en números rojos pel cas Turov, i ara de repent, surten unes declaracions dient que és perquè no han arribat les ajudes dels aiguats, ni les del 2018 ni les de l’any passat, culpant al Govern d’Espanya. 
 
Les ajudes del 2018 van arribar a la Generalitat un any després, 4.200.000 euros transferia el govern d’Espanya per a Alcanar, i només n’arribaven 800.000€ perquè la Generalitat de Catalunya, per ser competència seva, va redactar un conveni que dificultava a molts de pobles a rebre aquests diners, el nostre en va ser un. Respecte a les ajudes de l’any passat, el 16 d’agost es publicava al BOE l’adjudicació d’aquestes ajudes a tots els pobles, Vinaròs per exemple, afectats, i al nostre ens toca esperar el conveni i l’adjudicació per part de la Generalitat, que si segueixen el mateix patró que el 2018, no els rebrem fins al 2024.
 
Li demanem al nostre alcalde que faci la seva feina i que no torni a repetir-se la història en lloc d'anar plorant i mentint pels mitjans de comunicació, perquè si les ajudes no arriben, no és culpa de l'Estat Espanyol, i ell ho sap, és únicament de la Generalitat de Catalunya, del seu partit, que és el que mana allí, així què facis respectar i faci-ho pel poble que ho necessitem. 
 
En diverses ocasions li hem ofert la nostra ajuda, per cert, en aquells dies també, i vostè ni va respondre a l’oferiment, no sigui cosa que li prenguéssem protagonisme. Però ho continuarem fent, independentment del que vostè digui o faci, perquè oferir-li la nostra ajuda és ajudar a tots els veïns i veïnes. Ja està bé d'enganyar als nostres ciutadans i ciutadanes, senyor alcalde, ja està bé, que com he dit al principi, no ens ho mereixem! 
-----------------------