Alcanar.cat

Formulari de cerca

Inici Coneix Alcanar Festes locals

Festes locals

 

Sant Antoni (17 de gener)
La festivitat de Sant Antoni d'Alcanar se celebra el cap de setmana posterior a la festa del 17 de gener. Un dels esdeveniments més representatius és el tradicional ball de mantons, on s'apleguen més de 300 parelles de balladors de totes les edats; els homes porten el vestit de mudar dels antics pagesos canareus, faixa i mocador al cap, i les dones llueixen faldetes i vistosos mantons de Manila. La dansa que es balla és l'anomenada "jota vella", amb acompanyament de les dues bandes de música: la Banda Municipal de Música d'Alcanar i l'Agrupació Musical Canareva.

Un altre dels actes destacats és la tradicional Despertada, que comença a les 4 del matí i s'allarga fins a les 8 h, on els membres de la Rondalla Verge del Remei i del Cor Iúbilo interpreten peces musicals molt antigues dedicades a Sant Antoni. Altres actes emblemàtics són la missa i processó en honor de Sant Antoni, la benedicció dels animals o la cursa de cintes i trencada d'olles. L'organització de la festa correspon a la Comissió de Sant Antoni d'Alcanar, amb la col·laboració de l'Ajuntament.

La festivitat de Sant Antoni té més de 100 anys d'història i molta participació popular. El document més antic que l'esmenta és una llibreta de notes de l'any 1873, escrita a ploma pel capellà canareu Andrés Queralt Sancho, on relata les seves vivències al voltant d'aquesta celebració.

Recentment la festa de Sant Antoni d'Alcanar ha estat inscrita en el Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya.

Carnestoltes (al febrer- març)
Aquesta antiga festa de tradició popular a Alcanar sempre ha estat molt participativa. Abans tothom anava disfressat; la gent passejava pels carrers cantant, amb l'acompanyament de la música de canyuts, paper d'estrassa i altres instruments. La festa es complementava amb l'actuació, a la plaça Major, d'un grup de joves músics canareus anomenat 'La Murga Humorística'.

En l'actualitat aquesta celebració s'inicia amb el pregó de Carnestoltes i continua amb les desfilades de disfresses pels carrers del poble amb la participació de diverses comparses locals i de pobles veïns. La nit del dissabte, al Centre Cívic, té lloc la revetlla popular on se celebra un concurs amb premis per a les millors disfresses. La programació es complementa amb activitats infantils i finalitza amb el tradicional enterrament de la sardina.

Pasqua
Els solemnes actes litúrgics centren la programació de la Setmana Santa. El Dijous Sant se celebra el Sant Sopar i es trasllada el Santíssim al Monument. El Divendres Sant comença de bon matí amb una nodrida processó –la del Via Crucis al Calvari- i finalitza amb la de la nit, amb vestes, samaritanes i armats. El Diumenge Sant al matí, a la plaça Major, té lloc la Processó de l'Encontre de la Mare de Déu i el seu fill ressuscitat.

El dilluns de Pasqua era costum anar a l'Ermita del Remei a menjar-se la mona. Amb el pas del temps aquest costum ha anat perdent força.

Sant Isidre (15 de maig)
Les festes de maig d'Alcanar estan dedicades a Sant Isidre, patró dels pagesos. Popularment són conegudes com les Festes dels Bous i ja se celebraven el 1.811.

Durant més d'una setmana, tradició, cultura i diversió estan assegurades a través d'un ampli programa d'activitats organitzades per l'Ajuntament, en col·laboració amb diverses entitats del municipi, on no hi falten concerts de música, exposicions artístiques, exhibicions esportives, espectacles culturals, activitats infantils o trobades gastronòmiques.

De la programació festiva, destaquen aquelles activitats relacionades amb els bous, en diferents modalitats: bous al carrer, bous embolats...

Els correbous i la prova dels matins són el punt de trobada d'amics i familiars, i constitueixen els actes més multitudinaris.

Sant Joan (24 de juny)
Tradicionalment, per la vespra de Sant Joan es muntaven diverses fogueres per tot el poble, es cremaven mobles vells, fustes, rames i cartons que els xiquets recollien. Els veïns es reunien i sopaven al carrer al voltant de la foguerada més pròxima. Amb els anys, aquest costum s'ha anat perdent i en l'actualitat només s'encén una única foguerada a la platja de les Cases.

Per commemorar la màgica nit del solstici d'estiu, l'Ajuntament organitza un seguit d'actes que s'inicien amb la rebuda de la flama del Canigó que porten els xiquets i xiquetes de diverses associacions, des de la plaça Lluís Companys fins al parc de la Bassa, acompanyats per l'Agrupació de Cornetes i Tambors i la Colla Gegantera i Dolçainera. Tot seguit, la flama arriba a les Cases d'Alcanar. Posteriorment, té lloc el repartiment de la coca de Sant Joan i una actuació musical per amenitzar la vetllada.

Sant Pere (29 de juny)
La revetlla del dia 28 dóna el tret de sortida a aquesta festivitat en honor als pescadors, organitzada per la Comissió de Festes de les Cases i l'Ajuntament d'Alcanar. Un dels actes més destacats és la celebració de la processó marítima en honor al sant, organitzada per la Confraria de Pescadors. A la nit té lloc una revetlla popular. La programació es complementa amb tot un seguit d'activitats enfocades per a tots els públics. Aquesta festivitat de Sant Pere Pescador és la que inicia l'estiu turístic a les Cases d'Alcanar.

Sant Cristòfol
La diada dels conductors s'enceta amb un esmorzar popular i la Santa Missa en honor a Sant Cristòfol a la plaça del Mercat, seguida de la tradicional benedicció dels camions i vehicles i la revetlla popular com a fi de festa.

Mare de Déu del Carme (16 de juliol)
Com a poble mariner, Les Cases d'Alcanar commemoren al voltant del 16 de juliol la festivitat de la Mare de Déu del Carme. En el seu origen, aquesta festa era celebrada només pels mariners i les seves famílies.

Els elements festius que destaquen són la Santa Missa i la posterior processó en honor a la Verge, la cantada d'havaneres amb degustació de Rom i la revetlla popular al recinte portuari. La programació es complementa amb concerts de banda, l'actuació del Cor Iúbilo i tallers i activitats infantils.

 

Mare de Déu de d'Agost (15 d'Agost)
A les Cases d'Alcanar, aquesta tradicional festa en honor a la Mare de Déu d'Agost ja se celebrava el 1.886. Antigament, els bous i el ball es feien a la plaça de Sant Pere.

En l'actualitat les Festes d'Agost de les Cases compten amb una oferta molt completa i variada d'activitats que s'inicia amb la inauguració de diferents exposicions i continua amb actuacions musicals, revetlles a la fresca, concerts a l'aire lliure, cercaviles, actes esportius i un llarg etcètera. El plat fort dels 9 dies de festa són els tradicionals correbous a l'esplanada portuària, lloc on es concentren la majoria d'actes festius.

La qualitat de la programació, l'ambient que es genera i el fet que se celebren en plena temporada turística fa que aquestes festes siguin considerades unes de les més populars de la zona.

Sant Miquel (29 de setembre)
Hi ha constància documental de què Sant Miquel va ser proclamant patró de la vila a les primeries del s. XV. La gent més gran encara recorda que a la plaça Major es concentraven totes les activitats programades: curses de sacs, de cintes, trencades d'olles, concursos de morra, recitals de poesia i cançó local. També se celebrava una missa.

Després d'uns anys de decadència, aquesta festivitat es va tornar a celebrar partir de l'any 1996 amb la celebració de la primera edició del Mercat Ibèric de Sant Miquel, organitzat per l'Associació de Mestresses de Casa i l'Ajuntament d'Alcanar. Des de llavors, l'últim cap de setmana de setembre, el nucli antic d'Alcanar s'omple de parades ubicades al voltant de l'església parroquial de Sant Miquel, recreant un mercat d'època on hi tenen cabuda demostracions d'arts i oficis antics, així com tallers i venda de productes artesanals. L'objectiu d'aquest mercat és difondre el ric patrimoni ibèric d'Alcanar.

Mare de Déu del Remei (segon diumenge d'octubre)
Aquesta celebració tardoral es remunta als segles XVI i XVII quan l'Ordre dels Trinitaris propagà la devoció a la seva patrona arreu de la costa mediterrània i, a més a més, el món cristià pogué celebrar la victòria de Lepant sobre l'armada turca el 7 d'octubre de 1.571.
Resulta significa
tiu que el santuari de l'Ermita del Remei es trobi als peus del poblat ibèric de la Moleta del Remei. De fet, els estudis arqueològics apunten que l'advocació de l'ermita a la Mare de Déu podria considerar-se etnogràficament com una perduració d'un culte precristià.



Aquest fet constata que, des de sempre, els canareus i canareves tenen una devoció inqüestionable a la Verge del Remei. El dia del Remei sempre és el primer diumenge d'octubre; és quan a l'ermita se celebra la gran festa. La gent acudeix en romeria per assistir a la Missa en honor a la Verge i a les diverses activitats que es realitzen al voltant de l'ermita.

Les festes del Remei tenen un marcat accent cultural, on s'hi concentren destacats actes especialment preparats per aquests dies i organitzats per l'Ajuntament i per les entitats culturals del municipi: exposicions, presentacions de llibres, homenatges, concerts, teatre, etc.

Cada cinc anys se celebren les Festes Quinquennals que comencen uns deu dies abans del diumenge del Remei.

Tot Sants (1 de novembre)
Per Tots Sants, entre el 31 d'octubre i el 2 de novembre, hi ha el costum de visitar el cementiri d'Alcanar per portar flors en memòria dels difunts. La nit de la vespra de Tots Sants se celebra la Castanyada, sigui amb amics o amb familiars. La gastronomia de la festa està basada en els productes de tardor: castanyes, pinyons, carabasses, moniatos, i els típics panellets.

Santa Cecília (22 de novembre)
La Banda Municipal de Música d'Alcanar i l'Agrupació Musical Canareva preparen la seva pròpia programació per celebrar la festivitat de la seva patrona. Tal com marca la tradició, les dues bandes ofereixen un gran concert al Centre Cívic, amb un excel·lent repertori. En aquest concert emblemàtic té lloc l'acte oficial de presentació dels nous músics que s'incorporen a la banda.

Cadascuna de les dos bandes celebra la festivitat de Santa Cecília en un cap de setmana diferent i amb una variada oferta d'activitats musicals, com són la cercavila de recollida dels nous músics i la diana musical, entre altres.

Matines (24 de desembre)
Una curiosa singularitat canareva rau en la Nit de Matines (Nit de Nadal). Mentre que per Nadal se sol reunir la família al voltant de la taula per gaudir del dinar, la Nit de Matines la gent d'Alcanar té per costum ajuntar-se amb els amics (moltes vegades als prats) per compartir un sopar especialment preparat per a l'ocasió. La festa continua fins ben entrada la matinada.