Alcanar.cat

Formulari de cerca

Inici Opinió grups municipals: maig 2022

Opinió grups municipals: maig 2022

 

No tot val per fer política! (2a part)
 
En l'anterior article, ja parlàvem de determinades pràctiques i maneres de fer política que, per desgràcia, s'han convertit en un hàbit i en la principal senya d'identitat de la CUP d'Alcanar i de les seues regidores.
 
Una nova mostra d'aquesta manera de fer són les reiterades peticions d'accés a la informació pública per part de la CUP. Si bé des de l'Ajuntament es treballa perquè la corporació siga un exemple de transparència mitjançant l'accés a la informació pública -com així ho corroboren els successius reconeixements mitjançant el Segell Infoparticipa-, també cal ser conscients que aquestes sol•licituds suposen una càrrega de treball molt important per a la corporació, ja que els expedients als quals se sol•licita accés, tot sovint, han de ser recuperats de l'arxiu en paper i digitalitzats i, per tal de donar compliment a la llei de protecció de dades, degudament revisats per preservar les dades personals de les persones que hi apareixen.
 
Tal com consta en l'Informe anual sobre les sol•licituds a la informació pública emès pel Secretari General, el 2021, es van registrar 71 sol•licituds d'accés a la informació pública. 37 per part de la ciutadania -de les quals 33 ja han estat resoltes- i 34 per càrrecs electes pertanyents als diferents grups municipal -de les quals 33 també han estat resoltes-. Tot i que aquestes dades no semblen especialment rellevants, sí que resulten il•lustratives de la circumstància que anem denunciant en els darrers anys, ja que de les 37 sol•licituds formulades per part de la ciutadania, 23 han estat realitzades per una mateixa persona -a la que un regidor de l'oposició ha identificat com assessor del seu grup- i de les 34 sol•licituds dels grups municipals, 26 -totes resoltes- han estat registrades per una regidora de la CUP. Per tant, resulten molt evidents els paral•lelismes en aquestes conductes i molt fàcil endevinar l'objectiu d'aquestes peticions.
 
Si bé l'accés a la informació pública és un dret reconegut que hem de preservar i garantir, també és cert que el seu ús inadequat i fora de qualsevol lògica, difícilment justificable, suposa un problema greu per una institució com el nostre Ajuntament, que queda pràcticament paralitzat per donar resposta a aquestes sol•licituds. Una vegada més, els intents per desgastar el govern municipal acaben malmetent l'Ajuntament sense que això semble importar el més mínim a la CUP i al seu entorn.

----------------------

Festes de Maig, o en podríem dir festes de bous-i-au?

Fa poc coneguérem la programació de les Festes de Maig, i no hem tingut cap sorpresa. És trist que un poble que s’hauria de voler modern faça les mateixes festes durant dècades. Després de dos anys de festes-no-festes, teníem una gran oportunitat per reiniciar-ne el model i bascular la festa fora dels actes taurins, i justament s’ha fet el contrari.

Més enllà de la qüestió animalista evident respecte als actes taurins, les festes han de canviar per transparència. Segons la informació que el consistori canareu va facilitar al 2019, l’últim any amb festes amb bous, es gastaren directament en actes taurins 26.646,32€ al maig i 32.010,19€ a les festes de les Cases, més d’un vint per cent dels total. Vàrem demanar al consistori el detall dels pagaments realitzats i només ens donen comptes generals, no sabem quan val un bou embolat per exemple. Tampoc sabem on fan cap els diners que els ciutadans paguen pels carafals i “xiringuitos”. A més, hem d’afegir les hores de feina dels treballadors de l’ajuntament (brigada i policia), així com el lloguer de les finques on s’emplaça la plaça (26.160€/any). Per tant, realment quan ens costen els actes taurins? Exigim transparència clara i contundent.

La Montserrat Roig deia que “la cultura és l’opció política més revolucionària”, i això és bàsic quan es planteja una festa major. Hem de deixar endarrere models caducs i piramidals on les entitats del poble (a banda de les taurines) no tenen cap paper en l’organització i hem de fer actes festius que transmeten els valors que desitgem per la nostra societat: unes festes ecofeministes, populars i tradicionals que reforcen la nostra preciosa catalanitat tant valenciana. El mateix 2019, les despeses en espectacles nocturns i orquestres suposaren un total de 43.862,5€ i 69.746,82€, en les festes d’Alcanar i les Cases respectivament. És a dir, no només gastem més d’un vint per cent dels diners de les festes en bous, sinó que el 57,3% i el 85,24%, respectivament, només són per a actes taurins i festa nocturna pràcticament monotemàtica. I els actes infantils, el teatre, les cercaviles, els actes de les entitats del poble, els concerts ...? Més enllà de la crítica del tipus d’espectable nocturn que s’ofereix, veiem que la gran majoria del pressupost només es dedica a dues coses que no inclouen ni agraden a tota la ciutadania.

Hem d’apostar per buscar alternatives de festes popular que també cohesionen la societat fora dels bous. Hi ha desenes d’exemples de festes arreu que aconsegueixen una elevada participació no només des d’una visió lúdica, sinó també reforçant l’autoorganització de les entitats i la reivindicació cultural pròpia. És el moment de crear una taula de debat honesta i bilateral amb les associacions i ciutadania que pose les bases de les nostres noves festes.

 -----------------------

 
Tot just queda un any per a les properes eleccions municipals. Els canareus/es, casencs/es i els veïns/es d'Alcanar Platja d'aquí a dotze mesos haurem de decidir quin futur volem per al nostre municipi. És per això, que davant aquesta cita electoral, és imprescindible que hi hagi un debat constructiu, fort i atrevit basat en les idees. Tenir idees pròpies, escoltar les de l'altre i poder conformar una cosa millor hauria de ser l'objectiu d'aquestes pròximes eleccions. Pensar, escoltar i proposar.
 
Hi ha molta gent que pregunta, hi ha molta gent que para l'orella i hi ha molta gent que comença a arremangar-se per entrellaçar un projecte de municipi molt diferent de com s'ha fet fins ara. Cal donar un nou impuls a Alcanar, a les Cases i Alcanar Platja, perquè fa molta falta!!! Els signes són evidents, i per fer-ho s'han de fer a partir de tres àmbits bàsics: l'àmbit urbanístic, l'àmbit social i des de la dinamització econòmica.
 
Però mentrestant, continuem patint dels mateixos mals de sempre com per exemple la neteja i el manteniment de carrers i places del municipi, que és escassa, limitada, lenta, insuficient i  intermitent  i que tants anys porta el govern municipal sense saber fer-hi front. La improvisació que es veu i es palpa del govern municipal en l'organització d'actes o en les ocurrències de certes mesures com ara la campanya de controls de velocitat, les restriccions per circular per les Cases o l'anunci de coses que després no s'acaben materialitzant com l'ADN dels excrements dels gossos, càmeres de vigilància, instal•lació de pistes multiesportives o el pipi-can entre altres.
 
Alcanar, perd pistonada! És un fet evident. Aneu alerta aquests mesos que venen perquè des del govern municipal hi haurà una pluja de propostes i dees (moltes d'elles repetides d'altres legislatures i que no acaben de materialitzar-se mai) en la intenció d'enlluernar al votant i maquillar la feina que no s'ha fet. A partir d'aquí depèn de cadascú si deixar-se portar per la corrent, per la inèrcia o canviar el rumb i lluitar per un futur millor i més pròsper.
 
Per cert, a tots els que heu de circular pel camí de Virol o el fondo de Jan, aneu en oco! Tornen a haver-hi clots!! 15.000 euros que han sortit de les arques municipals llançats!
 

-----------------------

 

Durant aquests dies de Setmana Santa, hem pogut veure una vegada mes, com el passeig del Marjal, com algun lloc del camí fins sol de Riu, s'omplia d'autocaravanes per poder gaudir de la nostra costa, i un cop més hem pogut constata que al Municipi té falta d'una infraestructura tan important com un pàrquing per aquesta classe de vehicles que el pugui donar els serveis que se mereixen per ser partícips de la promoció del nostre territori.

Al mes de maig de l'any passat 2021, el nostre grup va presentar una moció per la construcció d'un pàrquing per autocaravanes a les Cases, l'equip de govern va votar en contra d'aquesta proposta, dient que era una competència deslleial per als nostres càmpings, s'ha provat que no és veritat que poden conviure els dos serveis al mateix temps, una cosa no lleva l'altra, i que tot beneficia al nostre Municipi i enriqueix el teixit turístic del territori, potser haurien de reflexionar i als propers pressupostos municipals podrien habilitar una partida perquè els nostres turistes puguin gaudir del nostre municipi amb uns serveis en condicions.

Al mateix temps, i aprofitant l'avinentesa turística, se podria demanar a costes que se revisés tot el camí fins sol de riu, netejant-lo un poquet, i reparant i substituint les balles trencades i malmeses pels temporals, i netejar tota la conca del riu Sénia a la seva desembocadura per poder donar l'atractiu que realment se mereix

-----------------------

 

Els trastorns de la conducta alimentària (TCA) són un grup de trastorns mentals que es caracteritzen per alteracions del pensament i del comportament en relació amb l'alimentació, el pes o la figura. Les seves conseqüències es produeixen tant en l'àmbit nutricional, biològic, psicològic i social. Es poden desenvolupar patologies físiques importants i, en casos molt extrems, poden arribar a provocar la mort (ja sigui per desnutrició com per suïcidi).
 
Afecta principalment a adolescents i dones joves, segons dades l'Associació Contra l'Anorèxia i la Bulímia (ACAB) els TCA afecten majoritàriament a dones (6% de les dones en pateixen). De fet, 9 de cada 10 persones afectades, són dones, amb una mitjana d'edat de 24 anys.
 
El confinament que hem tingut arran de la pandèmia ha fet créixer, encara més, aquests trastorns, d'una manera més creixent especialment en l'anorèxia i la bulímia en un 27%. Les consultes ambulatòries per aquest tipus de patologia han augmentat en un 25% el 2021. Actualment, segons l'Institut Català de la Salut, més de 400.000 persones pateixen algun tipus de TCA arreu de l'Estat Espanyol, una malaltia que afecta de manera igual a tots els segments de la societat, i a tots els territoris. Aquesta malaltia a les Terres de l'Ebre ve a suposar que d'entre 800 i 1000 adolescents la pateixen.
 
Actualment, a la província de Tarragona, l'única unitat especialitzada en Referència de trastorns de conducta Alimentaris (URTA) està a Reus, i depèn de l'Institut Pere Mata, donant una atenció amb programes intensius i estructurals a les persones TCA.
 
El diagnòstic precoç i la intervenció prematura són clau i s'ha associat a un millor pronòstic. Els professionals d'atenció primària tenen un paper clau en la detecció precoç dels TCA. Les característiques d'accessibilitat, i el contacte directe i continuat amb la família fan de les consultes sanitàries un context idoni per identificar comportaments de risc. Però un cop detectat s'ha de derivar la persona a una unitat especialitzada en cas de sospitar la presència d'un TCA.
 
Per tot això, el nostre grup municipal, presentem per al pròxim ple una moció instant a la Generalitat a crear una unitat de TCA a les Terres de l'Ebre, totalment necessària actualment.
 

Alcanar Ràdio

Butlletí Alcanar