Alcanar.cat

Formulari de cerca

Inici Tyrika, festival iber d'Alcanar

Tyrika, festival iber d'Alcanar

Segons el poema “Ora Maritimi” de l’escriptor romà Aviè, entre Peníscola i la desembocadura del riu Ebre hi havia, molt abans de quan l’escriví, nombrosos assentaments i un d’aquests s’anomenava Tyrichae, conegut també avui com Tyrika. Segons Aviè, Tyrika era un gran centre de poder fortificat, conegut per les seues riqueses i per ser un port d’arribada de productes d’arreu de la Mediterrània. Alguns experts situen Tyrika a la residència fortificada de Sant Jaume d’Alcanar, actualment en excavació, de la qual el poblat preiber i iber de la Moleta del Remei, avui visitable, era un dels assentaments que quedava sota els seus dominis.

Tyrika és el topònim que avui bateja el Festival Iber d’Alcanar, que pren un nou format per apropar d’una manera lúdica i festiva el món dels ibers a la nostra societat. El tradicional Mercat Iber d’Alcanar, que se celebrava des de fa 20 anys per a la festivitat de Sant Miquel, evoluciona per convertir-se en el festival iber de referència a Catalunya, tot rebatejant-se com Tyrika.

Alcanar, a l'inici de la tardor, viatja als orígens de la seua història durant un cap de setmana. El festival es desenvolupa en dos ambients ben diferenciats: al nucli antic d’Alcanar i a la Moleta del Remei. Es pot gaudir d’exposicions, tallers, animacions, d’artesania i del tradicional mercat, però també de diversos espectacles que permeten reviure la nostra història i entendre com vivien els nostres avantpassats.

Paral·lelament es programen visites guiades al poblat ibèric de la Moleta del Remei, al Centre d’Interpretació de la Cultura dels Ibers-Casa O’Connor i al nucli antic de la ciutat. Tanmateix, Tyrika es complementa amb una taverna iber i amb unes jornades gastronòmiques.

El Festival Iber d'Alcanar s'organtiza per les regidories de Turisme i Cultura amb el suport de l’Associació de Mestresses de Casa d’Alcanar i la col·laboració d'entitats del municipi.