Alcanar.cat

Formulari de cerca

Inici Opinió grups municipals: desembre 2019- gener 2020

Opinió grups municipals: desembre 2019- gener 2020

Escrivim amb tinta lila

Tot i els esforços, seguim en una societat masclista. Tenim l’herència d’una societat patriarcal que ens ha marcat i, tot i la feina feta, encara normalitzem actituds que no són normals.

L’educació, sense cap dubte, és la vacuna contra la violència masclista: una societat formada serà una societat més igual i justa. Quan parlem de violència masclista parlem també de desigualtat d’oportunitats laborals, de discriminació a les escoles i instituts, de fer-nos sentir ciutadanes de segona, de la manca de conciliació de vida la laboral i familiar, de submissió en la parella. Només pel fet de ser dones. PROU!

No oblidem que formem part del motor de la societat, que som capaces de treballar a fora de casa, d’administrar una llar, de portar una família, una empresa i, si cal, un país. I fins fa ben poc, tot això ho hem fet a l’ombra, darrere la figura d’un o més homes que han acabat penjant-se les medalles de gairebé tots els nostres mèrits. Ens hem de fer visibles, hem d’ocupar llocs de representació, de decisió, sense repetir els estereotips masclistes. Som dones, hem de pensar com a dones i decidir com a dones; només així canviarem el rumb d’aquesta societat i començarem a escriure amb tinta lila.

Des d’Esquerra, treballem contínuament les polítiques d’igualtat, les nostres llistes cremallera en són una mostra. En l’àmbit municipal, tot l’equip de govern tenim formació en perspectiva de gènere i sis tècnics de l’Ajuntament també s’han format. Treballem amb transversalitat: hem implementat el referent lila en les nits de festes, i a les festes Quinquennals hem tingut carpa lila; també més il·luminació a les zones d’aparcament i lavabos, més presència policial, campanyes de conscienciació als comerços, etc. Haureu vist el nostre vídeo per al 25N, amb missatges contundents de rebuig vers les violències masclistes. Hem estat els primers a implicar totes les dones del consistori en l’elaboració d’un protocol contra les violències masclistes.

Al darrer ple hem entrat tres mocions: una en rebuig de les violències masclistes; una altra per visibilitzar i empoderar la dona en el món rural i pesquer; i una darrera per l’eliminació de la taxa rosa. Hem apostat per una síndica de greuges, una dona amb un currículum i amb uns valors com a persona que la fan mereixedora d’aquest càrrec. Estem treballant un nou Pla Local de Dones i reactivant el Consell de Dones. I seguim.

Finalment, volem donar les gràcies a tot el teixit associatiu, cultural, esportiu i educatiu del nostre municipi per la seua implicació. Això és cosa de tots i totes. 

----------------------

La transparència s'exerceix

L’ajuntament d’Alcanar ha estat sancionat amb dos faltes greus per “impedir o obstaculitzar deliberadament l’accés a la informació en el cas de resolució estimatòria” segons l’articulat 35 i 43 de la Llei catalana de transparència i bon govern i haver desatès fins a sis peticions d’informació. Així de taxatiu va ser l’acord 353/2019 del ple de la Comissió d’Accés a la Informació Pública (GAIP).

Per què l’ajuntament d’Alcanar no ha atès aquestes peticions? L’equip de govern, i en concret el seu alcalde, Joan Roig, s’escuden en la protecció de dades i en la inviabilitat d’entregar tota la informació tal com l’ha sol·licitat el demandant, és a dir, digitalitzada. No obstant això, l’equip de govern no va impugnar cap de les 6 resolucions fermes durant el mes de juny del 2019, ara, mig anys després, aquestes resolucions continues sense ser respostes.

Sobre la protecció de dades, des de la CUP, entenem que no hi ha cap organisme més objectiu que la pròpia Autoritat Catalana de Protecció de Dades (APDCAT) qui ja va emetre un informe el juny del 2019 remarcant que l’accés a aquesta informació s’adequava estrictament a la normativa. I, per tant, aquest aspecte no hauria de servir, en cap cas, d’excusa. Com tampoc hauria de ser un problema que en l’any 2019 aquesta informació estigués digitalitzada ja que els mecanismes de digitalització són molt àgils i digitalitzar un plec de fulls és una tasca mecànica. I més, quan la llei de transparència garanteix que les institucions puguen cobrar aquest servei al demandant si els és necessari.

Finalment, davant de l’anunci de Joan Roig als mitjans de comunicació sobre la incoació de l’expedient a l’antic secretari, des de la CUP, restarem atents a la resolució d’aquest expedient així com a que l’ajuntament acabe complint les resolucions del GAIP i entregue tota la informació al demandant. La transparència s’exerceix.

Assemblea local CUP Alcanar – les Cases
Alcanar, el Sénia, Països Catalans 

 

 -----------------------


----------------------

 

El govern municipal excusa la seva manca de transparència en la incompetència de l’antic secretari.

Les darreres setmanes del mes de novembre vam poder sentir les declaracions de l’alcalde d’Alcanar en diferents mitjans de comunicació del territori anunciant que es prendran mesures sancionadores contra el secretari general de l’Ajuntament per incomplir les resolucions de la Comissió de Garantia del Dret d’Accés a la informació Pública GAIP en relació al requeriment d’informació per part de la plataforma ciutadana “Prou! AP-7 gratuïta ja!.

El secretari de l’ajuntament és un fedatari públic, que compleix amb el que indica la llei i seguint les instruccions dels representants polítics, només té potestat de prendre decisions tècniques i donar fer en els expedients municipals juntament amb el consentiment i signatura del màxim representant del consistori, l’alcalde.

És per això que, des de Desperta’t!, pensem que és un greu signe d’irresponsabilitat institucional el voler excusar, en els treballadors municipals i, en aquest cas, en la figura del secretari, els errors que ha comès l’equip de govern en relació a la manca de resposta a la informació requerida pels veïns.

El desenvolupament del polígon industrial com a suport al sector citrícola local.

El sector citrícola és la base de la economia del municipi ja que moltes famílies i empreses del poble, inclús d’altres sectors econòmics, depenen, en gran mesura, de la comercialització dels cítrics.

Alcanar és un dels grans nuclis productors de cítrics del territori però la gran part dels beneficis que produeix la comercialització, i sobretot el comerç dels fruits que no són aptes per al consum degut al seu calibre o a imperfeccions en la superficie, es deriven cap empreses ubicades en altres zones i que repercuteixen en els seus veïns.

En una publicació recent La Vanguardia es feia ressò de l’empresa barcelonina Flip Food que basa la seva activitat en l’aprofitament de fruita i verdura, que no es apta per la comercialització, per la fabricació de sucs i batuts naturals, de manera que per cada 2 kg de fruita es pot fabricar fins 1 litre de suc. Perquè una empresa o cooperativa com aquesta no pot instal·lar-se al nostre municipi?

Alcanar no disposa del suficient sòl industrial per poder ubicar una empresa com aquesta, o altres empreses de gran capacitat, que permetrien un desenvolupament d’una economía relacionada amb el sector citrícola i l’aparició de noves oportunitats laborals més especialitzades per al jovent, ja que no tenim un polígon industrial amb aquesta finalitat.

És per això què des de Desperta’t apostem per la reactivació del polígon industrial a Alcanar. Ja que és una infraestructura primordial per al creixement del municipi, ja que, a banda de ser un suport al desenvolupament sector industrial associat al citrícola, es desenvoluparia un sector de treball que actualment és una part residual en l’economia local.

Desperta’t us desitja unes bones festes i que el 2020 estigui ple d’èxits i felicitat! 

------------------------------------------------

Moment de fer balanç

Aquest mes no teníem cap notícia important per destacar, que no us haguéssim explicat ja en edicions anteriors, però no podíem deixar d’escriure perquè és Desembre! Mes de fer balanços i valoracions del que ha estat l’any que ja s’acaba, 2019!

A la part positiva de la balança, des del nostre partit del Govern d’Espanya cap al nostre municipi: s’han finalitzat les obres de la rotonda a l’entrada de Les Cases; l’actuació a les nostres costes després dels aiguats de l’any passat, primer a la zona de Sòl de Riu, i ara des de Les Cases fins a Cemex; l’ajuda dels més de 4 milions d’euros que ha estat atorgada al nostre poble i la gratuïtat de l’AP7 i el desmantellament de la planta de gas que feia tants d’anys que demanàvem.

A la part “negativa” de la balança, des del nostre grup municipal, hem perdut un regidor per a aquesta nova legislatura, però he posat el “negativa” entre cometes perquè això és el que diuen els números i és el que pareix a primera vista. Per a nosaltres no és negatiu per a res! Nosaltres no hem perdut un regidor, n’hem guanyat un!... Una, en aquest cas! La primera vegada en tota la història de la democràcia del nostre poble que es presentava una dona com a cap de llista d’un partit polític, i que aconsegueix treure representació a l’ajuntament. Amb un equip nou, amb una llista i un projecte nou, amb una experiència de només un any... Però amb moltíssima il·lusió, amb el suport total des de la federació del nostre partit, i sobretot amb moltes ganes de treballar per als ciutadans i ciutadanes del nostre municipi, i això és el que hem estat fent i el que seguirem fent, perquè per a nosaltres és un orgull i estarem sempre agraïts pel suport i per la confiança de tota la gent que ho ha fet possible!

I ja estem treballant per al 2020. Hem tingut la primera reunió de dones per realitzar el protocol de prevenció d’agressions sexuals al nostre municipi, hem tingut la primera toma de contacte amb el regidor d’Hisenda per als pressupostos del 2020, i estem esperant resposta sobre el tema que vam portar al ple i que també vam informar per aquí, sobre els passos elevats i la problemàtica de les aigües pluvials a la Carretera Nova, a la zona escolar...

Només em queda desitjar-vos a totes i a tots un bon acabament d’any i us envio en nom de cadascú dels membres del nostre equip els millors desitjos per a l’any nou que ja el tenim aquí! Gaudiu de la família, dels amics i de la gent que estimeu. Molt bones festes, molt Bon Nadal i molt molt feliç 2.020.

-----------------------

 Articles d'opinió de mesos anteriors