Alcanar.cat

Formulari de cerca

Inici Opinió grups municipals: setembre 2020

Opinió grups municipals: setembre 2020

Estiu 2020, un estiu diferent

El passat 5 de juny, el Consell d'Alcaldes del Montsià va anunciar l'acord de suspendre totes les festes d'estiu que se celebren a la nostra comarca per a "garantir la salut de tothom", tanmateix va puntualitzar que es permetia realitzar actes culturals i festius preservant la seguretat de les persones i seguint la normativa vigent.

Arran d'aquesta notícia, ens vam posar a treballar de manera transversal totes les regidories, preparant actes per als mesos de juliol i agost, oferint un espai de socialització segur, amb dos objectius fonamentals: donar impuls al sector serveis (bars, restaurants, hostaleria, càmpings i comerços) que pateix els estralls d'una temporada totalment afectada per les mesures de la COVID19, i donar suport a la nostra cultura que viu una situació extrema de precarietat que es pot convertir en un punt de no retorn.

És per això que hem organitzat tot un seguit d'activitats amb equitat, qualitat i diversitat, alhora que hem elaborat protocols de seguretat adaptats a cadascuna de les situacions: recintes delimitats, cadires desinfectades, control d'accés, presa de temperatura, rentat de mans, mascareta, distància de seguretat i aforament limitat. També s'ha activat un dispositiu policial especial combinant el servei uniformat i de paisà per a intensificar  els controls i potenciar un ús correcte de la mascareta i dels protocols de seguretat i autoprotecció.

Per als més menuts de la casa s'han ofert una sèrie d'actes de caràcter educatiu, social i lúdic, amb la col·laboració d'AMEIBA, la temàtica dels quals s'ha convertit en un dels nostres atractius turístics, reforçant el posicionament de destí turístic familiar.

Dintre de la programació hem pogut gaudir del cinema a la fresca i la pràctica de Ioga i Txikung. A més, ens han acompanyat Tel·lúric, el concert d'oboès "Marjal ensemble", la XI Mostra de poesia d'Alcanar, la trobada de rondalles i cantadors, les havaneres i el combat de filosofia organitzat des de l'Associació de Veïns de les Cases.

Cal ressaltar, entre els espectacles d'aquest estiu, la màgia de James Garibo, l'hipnotisme de Dario Piera, el concert de Botifarra i la magnífica presentació del primer disc de Sukre. L'entrada d'aquests actes tenia un preu simbòlic d'1€, que s'ha destinat al fons contingència de la COVID19.

Un especial agraïment a totes les persones que ens han acompanyat durant els actes respectant les mesures de seguretat, i com no, a totes les persones, que tot i les dificultats ocasionades per la preparació i execució de les activitats, ho han fet possible: tècnics de l'Ajuntament, Oficina de Turisme, Brigada Municipal d'Obres i Serveis, Policia Local i Comissió d'Entitats de les Cases.

----------------------

La CUP diu no als pressupostos

El passat 30 de juliol es van debatre i aprovar els pressupostos 2020 on la CUP Alcanar-Les Cases hi vam emetre el nostre vot contrari i us volem explicar alguns dels motius:

1.- Per l'opacitat que envolta els diners que carafals i xiringuitos paguen per ubicar-se als terrenys de la plaça de bous. L'Ajuntament no cobra aquests diners, qui els cobra? Quina fiscalització d'estos diners fa l'Ajuntament?

2.- Per l'augment de la despesa per indemnitzacions als regidors per assistència a Comissions i Plens pressupostada en 110.000€. Principalment d'aquest augment s'explica perquè passem de 3 a 4 comissions i per part d'ERC Alcanar ara són 5 els regidors que hi assisteixen, la legislatura anterior eren dos.

3.- Perquè no es destina cap euro a polítiques d'habitatge.

4.- Perquè els diners destinats a polítiques mediambientals es pràcticament nul·la, en un moment trascendental a nivell global a causa de l'emergència climàtica. Ens calen inversions en energies renovables per desconnectar d'empreses com Endesa, a qui l'any 2019 se li van pagar factures per import de 305.000€ i també per promoure l'autoconsum i la generació distribuïda.

5.- Perquè no hi consta  cap intervenció per a la recuperació i rehabilitació de la Casa del Marqués, tan sols 1.500€ per tramitar el BCIL (Bé Cultural d'Interès Local). Aquest edifici, de gran valor històric i arquitectònic, es va comprar el maig del 2017 al BBVA per un import de 232.000€ i tres anys després encara s'ha d'iniciar la seua restauració per destinar-lo a usos públics. Mentrestant, l'edifici continua degradant-se.

6.- Perquè a l'anualitat del 2019 el percentatge de reconeixement d'obligacions en el cas de les inversions és tan sols del 52%, el que vol dir que del total d'inversions que hi havia previstes només la meitat s'han reconegut i per això veiem que partides com: Expropiacions circumval·lació depuradora, Projecte urbanització Alcalde Sant Martí o els Codonyers, es van succeint any rere any sense que s'acaben materialitzant.

7.- Perquè el nou servei de recollida i gestió de les basures ha suposat un augment dels diners que es destinen a esta partida: el 2019 esta "factura" va ser de 840.614,57€. Això suposa un 20% més de despesa de la que estava prevista, on està publicitat estalvi amb la instal·lació dels nous contenidors en superficie?

Finalment creiem que l'equip de govern d'ERC d'Alcanar, en un exercici de transparència, també ha d'explicar a la ciutadania les diferents partides del pressupost per a fer front a contenciosos: conveni SOREA reconeixement de deute, sentència Consorci Aigües Tarragona 2011-2015 (30.000€) sentència contribucions especials UA AC-1 (95.000€)...

 -----------------------

Acord de propostes i vot favorable als pressupostos 2020

Hem de constatar que son uns pressupostos atípics i emmarcats per una situació extraordinària a causa del COVID19.

El nostre grup vàrem demanar reunió de treball al mes de desembre del 2019, per tal d'incidir en els pressupostos municipals del 2020. En aquelles reunions, de desembre a febrer, vàrem exposar diverses propostes a l'equip de govern dins el marc d'uns pressupostos en estat normal, posant damunt la taula actuacions del nostre programa electoral amb el que ens vam presentar a les eleccions municipals del 2019.

Arriba el COVID19 i es paralitza tot i quan s'aixeca l'estat d'alarma retornem les converses, però en un escenari molt diferent al del mes de desembre. Les prioritats ja son diferents, les despeses ocasionades per imprevistes del COVID19 han augmentat i el que ens pareixia normal al desembre al juliol ja no ho era.

Fruit de les diverses reunions de treball que vam realitzar amb l'equip de govern, abans del COVID19 i les posteriors a l'estat d'alarma, ha sorgit un acord d'una sèrie de propostes i actuacions per executar al nostre municipi.

Cal remarcar que hem fet un plantejament més enllà d'un pressupost anual i hem definit propostes per al que queda d'any 2020, però també per a l'any 2021 i alguna fins al 2022.

Destaquem algunes de les propostes o prioritzacions que hem acordat:

Pel que fa a propostes més generals:

Augmentar el servei d'assistència a les persones

Subvencionar a Empreses i autònoms amb la participació a fires

Acompanyar amb la digitalització als comerços locals per superar millor la situació amb la creació d'una plataforma de venta online, MARKETPLACE

Tenir el teixit productiu municipal més presencia publicitària gratuïta amb espais als mitjans locals

Alguns dels projectes i accions concretes:

Millorar l'accés i la mobilitat a l'edifici dels Serveis Agraris a persones de mobilitat reduïda

Finalització dels treballs de la planta baixa de l'oficina delegada de les Cases i posada en funcionament per al 2021

Redactar el projecte del Parc de la Serreta ubicat al mirador

Creació d'un nou aparcament de vehicles al complex esportiu de la fanecada

Projecte d'urbanització del Carrer Alcalde Sanmartí (tram de la Ronda del Remei fins la Fanecada)

Acord en licitar un nou servei de socorrisme per a la propera temporada d'estiu, per tal de donar servei també a la platja de Maricel i la platja de la Cementera

Iniciar els projectes previs i necessaris per desenvolupar, en un futur, un passeig a l'antiga N-340 d'Alcanar Platja

Hem fet un plantejament de propostes realistes i flexibles, ja que la situació d'incertesa fa que no puguin canviar els escenaris i el que avui es necessari d'aqui un mes no ho sigui o s'hagi de reforçar encara més.

Pensem que en moments difícils s'ha de ser responsable i estar al costat del municipi deixant de part les diferències ideològiques i polítiques que puguen tenir. Això no vol dir que no farem crítica de tot allò que pensem que no es fa bé o es pot millorar.

 -----------------------

L'equip de Govern aplica la puja de l'IBI per al 2020

En la situació que ens trobem d'incertesa per la situació viscuda per la pandèmia del COVID19 i la situació econòmica al municipi amb la crisi del sector citrícola, que arrosseguem durant molt de temps. L'equip de govern, aplica la puja de l'IBI per al 2020.

En Junta de Govern, de data 25 de juliol 2019 acorda l'aplicació del coeficient d'actualització dels valors cadastrals per al 2020 d'un 1,03% que preveu l'article 32.2 del Text Refós de la Llei del Cadastre Immobiliari, aprovat pel Real Decret Legislatiu 1/2004 de 5 de març.

El valor cadastral dels béns immobles és competència del Ministeri d'Hisenda i no de l'Ajuntament. Per tant si ara recapten el 2019, uns 3.293.265.71 euros, si apliquen el 1,03% al 2020 es recaptaran 3.391.878.82 euros.

En el Ple de 26.09.2019 en el punt 9, en la proposta del regidor d'Hisenda de la modificació de l'Ordenança Fiscal reguladora de l'impost de béns i immobles IBI, proposa de passar d'un gravamen de l'impost de competència municipal que al 2019 era de 0,864% passa a ser 0,89% per a l'exercici 2020.

Desperta't ja es va manifestar en contra d'aquesta pujada de l'impost de l'IBI en el Ple del passat dia 26 de setembre de 2019, sent que era una puja exagerada per la situació actual. Per tot això vam presentar una moció al ple Municipal on vam demanar una revisió a la baixa del coeficient aplicat en el càlcul de l'import dels rebuts de contribució urbana IBI, per a l'exercici pressupostari del 2021.

Desperta't, hem demanat que en l'estalvi, de totes les festes locals i actes culturals suspesos per al 2020, en la reducció del coeficient del (IBI) actual, i amb el romanent del que es pugui disposa, serveixi per pal·liar les greus circumstàncies ocasionades per la situació actual pel COVID19, on bona part de la gent tindrà problemes econòmics en els pròxims temps, si el panorama anterior a la pandèmia ja era preocupant, el que Desperta't vol, és que tots els canareus en surtin beneficiats d'aquests estalvis i que la gent tingui uns diners per gastar i fer que l'economia local es recuperi d'esta crisi.

Considerem que aquesta bona situació financera s'ha de reflectir al conjunt de tots els ciutadans, fent que es baixi el coeficient del rebut de la contribució urbana (IBI), en l'elaboració dels pròxims Pressupostos municipals per l'any 2021, revisant a la baixa el coeficient que s'aplica en el càlcul de l'import dels rebuts de contribució urbana, actualment del 0,89 passi al 0,79 per a l'exercici de 2021 amb l'aprovació de la modificació a l'Ordenança Fiscal Municipal núm.1, Reguladora de l'Impost sobre Béns i Immobles per tal de compensar l'increment de l'exercici, 2020 de la base contributiva.

-----------------------

No volem ni podem parar
Després de rebre la visita oficial del Subdelegat del Govern Espanyol, el Sr. Joan Sabaté, i el Cap provincial de Costes del Ministeri de Transició Ecològica, el Sr. Antoni Espanya, com a finalització de les obres realitzades per a la millora de les nostres platges després del temporal Glòria, vam rebre també la visita parlamentària del senador Manel de la Vega i el diputat provincial Castor Gonell, que acompanyats de la nostra primera secretaria, Neus Sancho, es van reunir
amb la Confraria de Pescadors Sant Pere de Les Cases, on es van poder escoltar i debatre les inquietuds per l'entrada en vigor de la nova legislació europea, els efectes del temporal Glòria, i la crisi de la COVID19, en un dels sectors més importants de la nostra ciutat. L'altre sector important al qual recolzem, l'agricultura, rebrà també aquest setembre la visita parlamentària per a que ens puguin traslladar els seus problemes, estar al seu costat i ajudar en tot!
Mentrestant, El Parlament de Catalunya va aprovar aquest juliol, la moció presentada pel PSC on insta al Govern de la Generalitat a què es faci efectiu el pagament dels diners que corresponen a cada municipi afectat pels aiguats del 2018 i que estan ingressats des del Govern d'Espanya a la Generalitat des del desembre del 2019, i a complementar aquesta ajuda amb el 50% restant, per a que els ajuntaments dels municipis afectats no tinguin que posar diners de les seves arques.
I des del Govern Espanyol s'aprova un RD amb una partida de 226 milions d'euros en ajudes i subvencions (fins al 50% del cost) als projectes de reparació o restitució d'infraestructures que hagin estat executades per ajuntaments, diputacions, comarques o mancomunitats que van patir el temporal Glòria.
No oblidem l'aprovació dels pressupostos municipals al nostre ajuntament. Després de moltes reunions amb el regidor d'hisenda, el sr. Jordi Monfort i la nostra portaveu, que van començar al novembre de l'any passat on sempre se'ns ofereix la nostra col·laboració i presentem les nostres idees i projectes que ens agradaria que es duguessin a terme, tota la feina feta va passar a un segon pla quan ens va caure la pandèmia i amb ella la crisi econòmica que ha suposat, i el principal objectiu i preocupació del nostre grup va passar a ser única i exclusivament les ajudes a la nostra gent. Podem dir que pràcticament tot el que vam demanar s'ha tingut en compte i està reflectit a uns pressupostos que han tingut el nostre vot a favor, com no podia ser d'una altra manera.
I amb tot això comencem setembre... Reprenem l'activitat política si és que en algun moment l'haviem deixat... Cuideu-vos moltíssim!
 
-----------------------
 

Alcanar Ràdio

Butlletí Alcanar