Alcanar.cat

Formulari de cerca

Inici Opinió grups municipals: març 2021

Opinió grups municipals: març 2021

A les nostres dones

Tenim un “Març en femení” amb activitats, iniciatives i projectes que s'engeguen en un mes que és lila per excel•lència. Lamentablement, hem de seguir visibilitzant-nos, però tant de bo arribe el dia que no siga necessari, perquè voldrà dir que hem aconseguit la igualtat tan lluitada, tan anhelada i tan merescuda que ens pertany pel sol fet de nàixer, i de la qual ens veiem molts cops privades per ser dones.

Aquest “Març en femení” l'hem volgut dedicar de forma especial a les nostres dones, a les del nostre municipi, dones de totes les edats i cultures que han demostrat el seu valor i el seu sentit de pertinença a un poble al qual han ajudat a superar cada dia amb el seu esforç, davant les adversitats d'una pandèmia que ens ha pegat de fort. La pandèmia està essent llarga i feixuga i el confinament estricte va ser molt dur. Si alguna cosa positiva n'ha pogut sortir de tot plegat, de ben segur ha estat la solidaritat de la ciutadania.

Nosaltres volem visibilitzar l'enorme tasca que van fer les dones del nostre municipi durant el confinament, des de les més joves fins a les més grans: cosidores, voluntàries, mestresses, metgesses, infermeres, treballadores d'establiments essencials, del sector farmacèutic, del sector de neteja, tècniques de l'Ajuntament, del sector de l'esport, del sector de comunicacions, policies, bibliotecàries, mestres, professores, dones del sector alimentari, pageses. I així un llarg etcètera de dones canareves, casenques i d'Alcanar-Platja que van ser valentes i van posar les seues mans al servei de la ciutadania, cadascuna des de la seua àrea, des del seu lloc. És el moment d'agrair la seua gran tasca i sobretot de visibilitzar-la i de posar-la en valor.

No caben en aquest article el nom de totes les dones a qui volem donar gràcies per tant i per tot; però permeteu-nos retre'ls aquest petit homenatge, a totes elles, a totes vosaltres, que heu plantat cara a l'adversitat, heu tret pit, i heu tirat endavant. Moltes, des de la soledat del confinament; altres des del risc de la feina, moltes altres amb la família, però totes, sense excepció, heu posat el vostre granet de sorra. Com sempre, totes juntes, som imparables i invencibles.

 

----------------------

 

 

El codonyers, una història interminable

El Pla de Millora Urbana (PMU) Els Codonyers és segurament un dels projectes urbanístics més importants que ha de desenvolupar el municipi d’Alcanar. La resposta a les necessitats diàries dels veïns i també la necessitat de millorar la mobilitat en l’eix escolar del municipi són cabdals. Així, es fa realment difícil comprendre com pot ser que un projecte de reparcel•lació licitat l’estiu del 2018, i amb una durada de 8 mesos, encara no haja vist a la llum. I més, quan segons la regidora d’urbanisme, aquest projecte es licitava a una empresa externa per tal d’actuar amb més agilitat.

La cronologia d’aquest despropòsit començava a finals del 2016 quan, finalment, el govern d’ERC va posar fil a l’agulla a aquesta necessitat d’ordenació urbana per deixar enrere, d’una vegada per totes, els carrers de terra, els clots i els tolls en una zona amb una alta densitat de població i d’una mobilitat elevada per ser la zona escolar del municipi. Les necessitats veïnals clamaven al cel. Posteriorment, la primavera del 2018 es va obrir el període de licitació del projecte de reparcel•lació i que ha de definir les càrregues monetàries sobre els diferents propietaris. Aquest procés es va adjudicar, finalment, a l’empresa INGLOBA, tot i la seua oferta econòmica de baixa temerària -és a dir, una oferta molt per sota del preu previst i que cal justificar i revisar per part de la mesa de contractació-. Un procés completament legal segons la Llei 9/2017, de contractes del sector públic, i que estableix en el seu article 149.7 la necessitat de controlar de forma concreta les ofertes anormalment baixes.

D’aquesta manera, en aquest punt, és responsabilitat nostra demanar explicacions sobre quins mecanismes de control es van determinar sobre l’empresa INGLOBA per tal que es garantís l’execució del seu projecte, veient que aquest no ha estat elaborat amb el mínim de garanties que exigeixen els serveis tècnics municipals.

 -----------------------

En la Declaració Universal dels Drets Humans del 1948, en el seu article 19, es reconeix el dret a la llibertat d'opinió i d'expressió. En tot país democràtic les diferents opinions, pensaments i reflexions per part de cada individu, contribueixen a millorar el funcionament d'una comunitat.

Això implica també el dret de qualsevol persona a no ser molestada, jutjada o perseguida per les seves opinions, a més ha de poder difondre aquestes opinions per qualsevol mitjà.
Aquests dies hem estat vivint moltes nits d'aldarulls en diferents ciutats catalanes, on a partir de manifestacions a favor del dret d'expressió, opinió, manifestació, la defensa de la llibertat i el posicionament en contra de la repressió i la manca d'igualtat, s'han convertit en manifestacions desmesuradament violentes on grups organitzats han protagonitzat destrosses en entitats bancàries, trencament de vidres d'aparadors, barricades al mig del carrer, llançament d'artefactes incendiaris, robatoris i un llarg etcètera.

Des de la nostra posició, creiem que la manifestació d'aquests drets no han de servir per a minories infiltrar-se en aquests actes i aprofitar per a fer actes vandàlics i malifetes tapant-se amb la manta dels altres.

Tampoc entenem i compartim com en un moment tan delicat com el que estem vivint, tant en l'àmbit social, econòmic, sanitari i polític hi hagi forces polítiques que utilitzen el foc als carrers per pressionar la formació de governs. No és ètic, ni moral fer-ho baix aquestes circumstàncies.

Esperem que tothom fiqui seny, i de tot plegat surti la fórmula definitiva per tirar endavant multitud de projectes i assolir anhels desitjats per la majoria de catalans i catalanes.

Per un altre costat, la vida local segueix i també es troba en un moment important, a les portes d'aprovar uns nous pressupostos, els quals han de servir per marcar la direcció i el sentit del nostre poble almenys en aquest 2021. Esperem que aquests nous pressupostos ens portin llum a totes les dificultats que ens hem trobat aquest últim any i a les que ja arrosseguem de fa més temps.

No hem d'amagar el nostre neguit, perquè reaccionem lents i de vegades malament davant certes problemàtiques locals, com les ocupacions de cases i les inseguretats que comporten al veïnat, la falta de civisme d'alguns ciutadans a l'hora d'aparcar i circular pel nostre municipi, la neteja i condicionament dels carrers i places del nostre terme municipal, la qualitat millorable d'alguns serveis municipals, de com afrontarem en l'àmbit municipal la falta de feina i la creixent taxa d'atur i tantes i tantes altres qüestions.

És per això, que tant en l'àmbit local com de país son temps per a l'esperança i somiar en solucions beneficioses per a tothom. I deixar de costat discrepàncies i personalismes a la recerca del bé comú.

El temps ho dirà.

 

-----------------------

 

 Estem completament d'acord en les declaracions al passat butlletí de la portaveu del PSC, en relació amb el ple Municipal del passat mes de febrer pel comportament del senyor alcalde Joan Roig. A mi no em ve de nou, sóc agredit verbalment cada ple, sigui el tema que sigui, sense cap mena de respecte. Però en aquest cas ho trobem desproporcionat, ja que el fet de privar la paraula als membres de l'oposició, sense escoltar en cap moment el que en realitat va passar, és un abús de poder intolerable, al més estil...
Esperem que aquesta actitud partidista no es traslladi a les grans institucions, si no estem apanyats, i de moment porta aquest camí, si ara ens volen tancar la boca, ja em diràs quan tinguin el poder absolut. Qui mana, mana i fa el que vol suposadament a favor de tota la població, però potser no saben que hi ha una part de la població que no els han votat, i que per aquesta gent els seus representants tenen l'obligació de vetllar per tot el que els incomoda o troben malament, i que per aquestes persones els seus representants són els mitjans legals per poder transmetre quan realment no se'ls escolta, com ha estat el cas que ens ocupa, per molt que l'equip de govern digui el contrari i es vulgui penjar les medalles. Senyors del govern, els regidors de l'oposició també som un mitjà oficial per poder transmetre a l'equip de govern les queixes dels nostres conciutadans, només faltaria!

Des de DESPERTA'T lamentem que els mitjans de comunicació local i comarcal ens hagin tractat d'aquesta forma a l'oposició per no treure a la llum un comunicat conjunt fruit d'un mal estar unànime, per la forma de fer política d'aquest equip de govern.

Els mitjans de comunicació cobren uns diners de l'Ajuntament d'Alcanar per publicar tot el que succeeix al municipi que fa l'equip de govern, si l'oposició som també representants legals del poble, per què no es publica aquest document? per què afecta l'equip de govern i a l'alcalde en concret pel seu comportament?

Si tan transparents són, que publiquen els pagaments que s'han fet als mitjans de comunicació i diaris comarcals, durant els anys 2019-2020, i el que portem del 2021, així podrem saber el perquè no es publiquen els escrits de l'oposició.

 

-----------------------

 

 
UN MARÇ MÉS

De nou, el 8 de març commemorem el Dia internacional dels Drets de les Dones. Una data d'homenatge al moviment feminista i també de reivindicació: hem de continuar denunciant les discriminacions estructurals que patim les dones només pel fet de ser dones.

El lema de Nacions Unides per a aquest dia és "Per un futur igualitari al món de la covid-19", perquè justament aquesta pandèmia ha posat en relleu com les crisis, una vegada més, afecten de diferent manera dones i homes no només des de l'àmbit de la salut, sinó també en l'àmbit econòmic i social (més atur, més precarietat, menys conciliació...), tot visualitzant la fonamental contribució de les dones en sectors precaris, però essencials com són el de cures o neteges, i les càrregues de la feina desproporcionades que suporten.

Una societat que aspira a ser realment democràtica i socialment justa no es pot permetre que la meitat de la població, les dones, siguin discriminades en cap àmbit (educació, ocupació, política, mitjans de comunicació, cultura...). I de cap manera, cap, podem permetre que una sola dona pateixi violència masclista.

Són moltes encara les discriminacions, prejudicis i obstacles a superar, els objectius per assolir.

Des del Partit dels Socialistes de Catalunya fem una crida a tota la ciutadania, a les institucions i organitzacions per a unir forces i apel.lem a la gran aliança de totes les dones progressistes i del moviment feminista, perquè juntes exigim governs feministes per avançar cap a una societat més justa i igualitària.

Encara queda molta feina per fer, i encara que semble que el març sigui el mes de les dones, des del partit socialista treballem dia rere dia, cada mes de l'any, perquè la igualtat sigui una realitat!
 

-----------------------

Alcanar Ràdio

Butlletí Alcanar