Alcanar.cat

Formulari de cerca

Inici Opinió grups municipals: maig 2021

Opinió grups municipals: maig 2021

 

 

Tast de primavera

 

Per segon any consecutiu, i a causa de les restriccions marcades per la crisi sanitària, no hem pogut gaudir de les nostres Festes de maig. Tot i que no podíem fer festes majors, vam programar diferents actes, per tal de conservar la seua essència, emmarcant-los dins del 'Tast de primavera'.

No va ser fàcil poder fer aquesta proposta, ja que el Procicat canviava setmana rere setmana les mesures i tot just el dia 9 de maig s'aixecava l'estat d'alarma, provocant encara més incertesa. Vam treballar sobre tres supòsits diferents per a poder adaptar-nos a les restriccions, programant dos caps de setmana totalment independents, ja que el segon ‘Tast de primavera’ es preveia més lax.

L'objectiu era anar més enllà dels típics actes festius. Apostant per una cultura segura i aplicant totes les mesures exigides per la pandèmia, vam programar un seguit d'actes culturals, musicals i infantils, amb un valor afegit, per a poder arribar a tots els públics. Així, 'Tast de primavera' ha volgut donar compliment al nostre pla de govern, creant sinergies per impulsar la cultura, el territori i les polítiques socials i, alhora, combinant tradicionalitat i modernitat.

El primer que cal destacar és l'impuls i el reconeixement que des de l'equip de govern es vol donar al talent local amb la presentació del llibre Amore i el concert de Sukre, que van encisar a tot el públic i van regalar-li una magnífica tarda de dissabte.

Una vegada més, es va mostrar el suport a cantautors de parla comuna amb les actuacions de Cesk Freixas i Feliu Ventura. Obrint noves línies d'actuació, també vam voler retre un especial homenatge a les trajectòries musicals, en clau de dona, amb el concert de 'Pop Ladies'. D’altra banda, un dels dos concerts de l'orquestra Atalaia va recuperar les tradicionals revetlles, delitant a la gent gran, i l’altre va oferir un repertori musical modern i d’actualitat on tothom va gaudir.

Els menuts de casa van poder participar del contacontes, 'Quin sabor té la lluna?' i del concert de Lali Begood. Infants i joves van interactuar a l'scape room i al taller 'Aprèn i forma part d'un circ', on van poder ser protagonistes en primera persona.

Tot això ha estat possible gràcies a les persones que han treballat al costat de la Regidoria de Festes. Agraïm a tothom la bona acollida del ‘Tast de primavera’ i l'actitud responsable en què s'ha participat. Desitgem que l'any vinent ja puguem gaudir de les nostres estimades Festes de maig amb tota normalitat.

 

 

----------------------

 

 

Les subvencions socioeducatives a Alcanar. Model caduc?

 

Actualment, les famílies del nostre municipi poden accedir a tres subvencions locals de caràcter socioeducatiu:

• Adquisició de llibres escolars, partida de 12.000 € exclusiva per als alumnes de l’Escola Joan Bpta. Serra i l’Institut Sòl de Riu.
• Transport per estudis postobligatoris, partida de 15.000 € per aquells que cursen estudis de batxillerat artístic, cicles formatius i universitats.
• Escola bressol, partida de 41.000 € exclusiva per aquelles famílies que porten l’infant (0 a 3 anys) a un centre oficial i reconegut pel Departament d’Ensenyament -només una a Alcanar. La subvenció es concreta en una subvenció del 50 % de l’import pagat.

En els requisits per poder cobrar aquestes subvencions no es té en compte ni el nivell de renda, ni la situació sociofamiliar de les beneficiàries. De fet, només en els ajuts per a l'adquisició de llibres s’augmenta un 10 % per ser família monoparental o nombrosa. Per tant, ens trobem que pot cobrar la mateixa subvenció una unitat familiar amb uns ingressos de 70.000 € anuals, que una altra amb uns ingressos de 20.000€ o una que es troba en una situació d’especial vulnerabilitat.

Des de la CUP Alcanar-les Cases creiem que s’han de revisar les bases i aplicar criteris socioeconòmics per tal d’atorgar-les, com es fa en altres ajuntaments o ens supramunicipals com el CC del Montsià:

1. El nivell de renda de la unitat familiar (persones que conviuen al mateix domicili), establint barems segons l’IRSC (Indicador de Renda de Suficiència de Catalunya).
2. Situació sociofamiliar: família monoparental, família nombrosa, % de discapacitat d’un membre de la unitat familiar,...

I algunes preguntes que ens fem:

• Seria adequat ampliar la subvenció per adquisició de llibres a altre material escolar?
• Ha de percebre la mateixa subvenció aquella persona que estudia en un centre públic que en un concertat o privat?
• Ha de percebre la mateixa subvenció aquella persona que fa el trajecte amb transport públic que aquella que el fa amb vehicle privat?

La situació generada per la COVID-19 ha impactat de forma molt diferent sobre la població, agreujant les desigualtats ja existents i fent més vulnerables certs col•lectius. Es fa imprescindible impulsar polítiques que tinguen en compte aquesta desigualtat social.
D’aquesta manera, creiem necessari modificar les bases dels ajuts incloent-hi criteris socioeconòmics per tal d’assegurar una distribució equitativa dels diners públics en funció de les necessitats reals de cada persona.

 

 -----------------------

 

Clots i pedaços

 

Potser és un tema recurrent, però que cansa de veure com transcorre el temps i la problemàtica continua igual o pitjor, que les accions que s’hi realitzen serveixen de poc o de res i com la resposta final sempre es busca responsabilitats en tercers i mai en qui realment li pertoca i hauria de donar una solució clara i definitiva.

Només cal que ens fixem en alguns exemples com ara l’encreuament del carrer Ramon i Cajal amb la Ctra. Nova, davant del Palacio, o el passatge espanyol, el carrer Jacint Verdaguer, el tram final del camí de Càlig darrere la gasolinera, el carrer Providència, La fàbrica o el carrer Tarragona, així com l’avinguda Montsià o la plaça Sancho Panza... per citar-ne uns quants.

Fa la sensació que la gestió i el manteniment dels ferms dels nostres carrers és fruit de la improvisació i on s’apliquen polítiques de LOW COST que tenen com a conseqüència que al cap de pocs dies tornem a estar a la casella de sortida, és a dir igual. No ens hem preocupat per fer un bon manteniment i ara ens ha vingut tot de cop i com sol passar no arribem, massa car, molts de diners.

Una altra qüestió que ens agradaria tractar en aquest article fa referència a unes declaracions recents per part de l’equip de govern del nostre poble on manifestaven que amb l’inici de les obres de la carretera que uneix Ulldecona amb Vinaròs (N-238) i amb la millora de l’accés al nostre municipi, es tancava un cercle. Des de la nostra formació pensem que no es tanca res, que hi ha molta feina pendent al respecte i que hem incidit i insistirem per a solucionar les problemàtiques pendents dels accessos al nostre municipi. En clau d’exemple dir que vam insistir en el fet que el nostre ajuntament demanes als serveis de carreteres la millora de l’accés al municipi per l’Àngol (TP-3318), on amb bastant freqüència es produeixen accidents per falta de llum. I també la millora de la nova retolació a l’accés a les Cases on han substituït l’anterior per unes simples indicacions laterals.

En tema de ferms dels nostres carrers als tres nuclis de població, camins municipals i accessos hi ha molt per fer i des de la nostra formació volem posar de manifest certa deixadesa en aquest sentit.

 

-----------------------

 

 

En el passat butlletí del mes d'abril, comentàvem les propostes fetes pel nostre grup per a el pressupost del 2021.

Aquest mes, volem recalcar una de les propostes fetes, i que clama al cel per la seva deixadesa. Es tracta del condicionament del tram final del Riu Sénia, un lloc on l'ajuntament d'Alcanar, juntament en la taula del Sénia van fer una actuació de neteja i condicionament d'una zona d'esbarjo i passeig, que encantava a tots els que ens acostàvem a disfrutar de la natura, incloent grups que s'apropaven a fer classes de relaxació aprofitant l'espai. Des d'uns anys ençà, la natura ha recuperat l'espai, cobrint de malea tot allò que en aquell moment va servir pera que la gent ens estiguéssim bé i a gust en un espai natural nostre. En l'actualitat no podem dir el mateix, ja que és pràcticament impossible caminar uns metres dins del sender, sense entropessar o saltar alguna romiguera. Fa uns dies ens vam apropar a la localitat de la Sénia per gaudir dels espais habilitats vora riu per al passeig de la gent, una zona fantàstica, lloc per caminar, lloc de repòs, lloc per disfrutar de la natura en condicions, lloc on es dóna un servei al turisme Rural com es mereix.

Sòl de Riu és un espai Natural que el seu manteniment el podem compartir entre l'Ajuntament d'Alcanar i el de Vinaròs, ja que les dos poblacions estan incloses dintre de la taula del Sénia, una vegada feta la primera neteja, el manteniment continuo es minimitza al ser compartit, i la zona pot tornar a ser un atractiu turístic per les dos poblacions, i en general per al territori.

Ens hem de preguntar que ens passa, per què a altres llocs es cuida l'entorn pensant en la natura i en el turisme sostenible i aquí a Alcanar que el tenim aquí mateix, haurem d'esperar que prenguin part altres institucions per poder gaudir del que tenim.

En què fallem....?

 

-----------------------

  

Obres a l’N-238

 

Els socialistes tornem a estar de celebració després d'haver-se iniciat les obres de millora i ampliació de l'N-238 (la carretera de l'estació). El projecte compta amb una inversió de 12,81 milions d'euros i un termini d'execució de 30 mesos, on s'ampliarà la plataforma de la carretera i es reordenaran els accessos a aquesta. Els treballs s’han iniciat amb el desbrossament de terrenys situats junt a la carretera. L'objecte del projecte és millorar la seguretat viària del tram d'actuació, al mateix temps que permetrà millorar la connexió de l'AP-7 amb la xarxa viària de la comarca del Baix Maestrat, en especial amb l'N-340, la CV-11 i la CV-101 d'accés al nostre municipi.

En l'actualitat per aquesta via circulen uns 8.900 vehicles diaris, dels quals 1.400 són pesats, segons un estudi del 2018. El projecte del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana de l'Estat Espanyol consisteix en l'ampliació de la plataforma existent a l'N-238, en una longitud d'uns 6,5 km, dotant-la de dos carrils de 3,50 m d'ample, vorals d'1,50 m i bermes d'1 m. Així mateix, es realitzarà un control d'accessos mitjançant la construcció a ambdues bandes de la carretera de camins de servei que es connectaran amb l'N-238 a través de tres enllaços del tram, permetent suprimir els accessos directes existents. A més, es realitzarà un nou enllaç amb la CV-101 d'accés a Alcanar i a l'estació de tren, i la millora de la intersecció existent amb l'AP-7. També es construiran quatre estructures corresponents a l'enllaç citat i a l'encreuament sobre el barranc Barbiguera i dos passos inferiors baix la carretera per a garantir la continuïtat de les vies pecuàries afectades. L'actuació es completarà amb la rehabilitació del ferm del tram, senyalització i abalisament, reposició de serveis afectats i instal•lació de bàculs d'il•luminació en el perímetre de les glorietes de l'enllaç i en els trams adjacents dels ramals.

Una vegada més, el govern socialista de l'Estat Espanyol compleix amb nosaltres i amb la nostra terra. Cal recordar la rotonda d'accés a Les Cases d'Alcanar, totes les reparacions de la nostra costa després dels temporals, la recuperació de l'escullera que perjudicava la platja de l'Estanyet i el trasllat dels búnquers per a resguardar-los i protegir-los. Li podríem sumar els més de 4 milions que es van ingressar per al nostre poble i que la Generalitat ha retallat a 800.000 euros... Però ja està més que vist, mentre a Catalunya ens retallen de tot, fins i tot de diners ja nostres, a Espanya, el govern socialista, segueix preocupant-se per nosaltres, no dubta en invertir per a les nostres millores i sobretot...tenint-nos en compte. Així dóna gust seguir treballant!


Alcanar Ràdio

Butlletí Alcanar