Alcanar.cat

Formulari de cerca

Inici Opinió grups municipals: febrer de 2020

Opinió grups municipals: febrer de 2020

Lluitarem per les subvencions pels aiguats del 2018

L'octubre del 2018, Alcanar va sofrir un episodi de pluges com pocs es recorden, amb acumulacions que van sobrepassar la capacitat de les infraestructures existents. Malgrat el pas del temps, els seus efectes encara són ben visibles. Explotacions i infraestructures agrícoles, equipaments i camins es van endur la pitjor part.

Les tasques de reparació d'aquestes afectacions, així com les mesures preventives per intentar minimitzar els efectes d'episodis similars en el futur es van quantificar en prop de 8,5 MEUR. La memòria tècnica d'aquestes actuacions, redactada pels Serveis Tècnics municipals, es va traslladar als governs de la Generalitat, l'Estat i la Diputació de Tarragona, amb l'objectiu de posar en relleu la magnitud dels danys i la necessitat de rebre el seu suport per a poder restablir una infraestructura, com és la xarxa de camins, bàsica per a un municipi agrícola.

El novembre del 2019, a través d'una trucada telefònica del subdelegat del Govern, l'Estat Espanyol anuncia ajuts a Alcanar per valor de 4.282.926,44 euros. Un import que es correspon al 50% dels costos de les actuacions previstes en la memòria tècnica elaborada pels Serveis Tècnics municipals.

El 3 de febrer del 2020 es publica l'ordre del Departament de Presidència de la Generalitat, que fa referència a la subscripció d'un conveni entre l'Administració General i la Generalitat, que, al mateix temps, atorga la gestió dels ajuts a la institució catalana. En el punt 12.1 d'aquesta ordre hi figuren les ordres d'execució i justificació dels ajuts que, segons el document, hauran de quedar finalitzades en un termini màxim de 18 mesos a comptar des de la data de pagament de la subvenció.

És evident que el nostre poble no té els mitjans tècnics ni econòmics per a fer front a aquestes actuacions en un termini de temps tan curt. De fet, aquesta realitat va ser transmesa a la Generalitat, mesos abans que es publiqués l’ordre.

Alcanar podria perdre gran part dels 4 milions d'euros de la subvenció, per una mala gestió de Presidència. Redactar unes bases d'ajuts per catàstrofe natural, després d'un any i quatre mesos dels aiguats i d'esquena al nostre municipi, és una irresponsabilitat.

Per aquest motiu, cridem a formar un front comú de tots els municipis afectats per aquesta situació inadmissible. Utilitzarem totes les eines al nostre abast per a que ni un sol euro dels ajuts corresponents al nostre poble marxen fora del terme municipal.

----------------------

Resposta al govern

Després de la situació generada durant el passat ple municipal del 30 de gener, en què l’alcalde d’Alcanar, durant el debat d’una moció va estendre la mà a la CUP per tal d’entrar a formar part del govern municipal, l’AL de la CUP d’Alcanar - Les Cases exposa el següent:

- Primer, els resultats electorals del passat mes de maig van deixar ben clara la voluntat ciutadana: ERC governa amb majoria absoluta, i per tant, no necessita el recolzament de cap altra formació política per desenvolupar el seu programa de govern.

- Segon, la relació municipal entre ERC i la CUP no ha estat fluïda en cap cas, ni durant la legislatura anterior, ni durant la darrera duríssima campanya electoral que vam patir, ni tampoc ho està sent durant esta legislatura. Així, doncs, entenem que des d’aquesta desconfiança és impossible construir cap govern de coalició. Abans caldria construir molts camins entre les nostres opcions polítiques.

- Tercer, des de la nostra posició política a l’oposició estem duent a terme una tasca important de feina no només en fiscalitzar l’acció de govern, sinó en la proposició activa que s’ha concretat en diferents mocions d’àmbit internacional, nacional i local. En este darrer àmbit n’hem presentat catorze i només cinc han estat votades a favor per part de l’equip de govern (algunes d’elles de poc contingut polític i algunes encara no s’han materialitzat en la seua totalitat) denotant que els nostres projectes polítics convergeixen ben poc. Exemple en són la creació d’un protocol contra les agressions masclistes als espais d’oci al municipi, la redacció d’un nou ROM, la millora dels pressupostos participatius, i, just al darrer ple, la fiscalització per part de tots els grups municipals i la ciutadania del nou projecte del Polígon Industrial de la Martinenca.

- Quart, entenem, que romandre a l’oposició és una mostra de vitalitat democràtica en un sistema de representació electoral com l’actual. És una eina indispensable per mostrar la diversitat que conforma el nostre municipi. Com ja bé sap l’equip de govern, estarem disposats a parlar sobre aquelles propostes que vulguen dur a terme per fer-les millor per a totes i, així mateix, esperem que la seua voluntat de treball municipal els condueixe a fer el mateix amb les nostres. La CUP d’Alcanar - Les Cases continuarà treballant pel poble, com sempre ha fet, des de l’oposició a nivell institucional i al carrer formant part de la ciutadania.

AL de la CUP Alcanar – les Cases

Alcanar i les Cases, el Sénia. Països Catalans Febrer de 2020

 -----------------------

Un mes de gener de dol per Alcanar

Aquest ha estat un mes trist per al poble d’Alcanar i el conjunt del territori. Tristor per la mort d’una gran persona que ens ha deixat sense avisar i de forma ràpida. Ell és el nostre company Josep Bort, més conegut com Pepe Mona. Una persona estimada per tothom i amb un somriure sempre a la cara. Massa jove per morir, igual que altres persones ens han deixat els últims anys i que tots recordem amb amor. “ DEP Josep Bort.”

Aquest mes de gener també ens obre la porta al nou any i també a un nou exercici pressupostari per al nostre Ajuntament. Un pressupost que ha de dibuixar i reflectir propostes necessàries per al dia a dia i també per al futur més immediat del nostre municipi. Un cop més el nostre grup municipal ha fet arribar diverses propostes a l’equip de govern amb la intenció d'incloure’s al pressupost municipal d’aquest any i també propostes per a futurs exercicis.

Aquestes propostes són extretes del nostre programa electoral amb el que ens vàrem presentar  aquestes eleccions i que hem volgut compartir amb l’equip de govern amb la finalitat de que es puguin portar a terme pel bé del conjunt del nostre municipi. Hem presentat propostes realistes, necessàries i complementàries al treball fet durant aquests últims anys i pensant sempre amb el benestar dels ciutadans dels diferents nuclis del municipi. 

Pensem que aquesta és la manera de treballar, compartint les propostes i treballant conjuntament projectes de futur, sigui des del govern o des de l’oposició . Poder parlar-ne, mostrar les diferències i els punts d’acord, enriqueix l’acció de govern.

Seguirem aportant propostes que milloren el nostre municipi i expressarem el nostre desacord en les accions i projectes que creguem que no són adequats. 

 Junts per Alcanar , Les Cases i Alcanar Platja

 

----------------------

Aquesta vegada utilitzarem l'oportunitat que ens brinda aquest mitjà de comunicació per recordar a l'amic Pep: ens has deixat sense avisar però, amb un llegat envejable del qual n'han gaudit, en gaudeixen i de ben segur en gaudiran moltes generacions de canareus, canareves, casencs i casenques. Amb el teu -jardí vora el mar-. 

Vas fer gran el turisme municipal i gràcies a la teva devoció per la nostra estimada Verge del Remei, la qual t'haurà acollit al seu costat, vas saber declarar les estimades festes quinquennals com a -festes d'interès nacional-. Vas estimar l'esport local des de la teva infància fins a l'últim moment i també com a regidor d'esports, entre d'altres moltes fites, vas dotar al camp municipal de La Fanecada de l'esperada gespa artificial. La pagesia també ha estat una de les teves grans passions i de les accions com a regidor d'agricultura en podríem parlar hores i hores, però no ens desviem del tema. Com apuntàvem abans, Pepe, ens has deixat sense avisar però, gràcies al teu llegat sempre estaràs entre nosaltres, la teva estimada família sempre serà la nostra família, fins que un dia ens retrobarem tots, i càmera al coll i micro a la mà tornarem a retransmetre el curs de la història del nostre municipi!

Moltes gràcies per tot PEPE, i allí on siguis continua estimant ALCANAR com fins ara.

Voldríem fer una menció especial i donar-li la més sincera felicitació a l'ANDREA QUERALT LANGE per l'èxit obtingut en la producció de la pel•lícula 'O que ardé, i que recentment ha estat guardonada amb dos Goyes, a la millor actriu revelació i millor direcció de fotografia, i dos premis Gaudi, millor pel•lícula europea i millor fotografia. I desitjar-li un futur carregat d'èxits que de ben segur i serà, i que compartirem tots els canareus. Desperta't, al passat Ple de la corporació vam demanar, que per part de tot el consistori, li fes arribar un reconeixement com el que es mereix, ja que això també és cultura, i també porta el nom d'Alcanar per tot arreu.

Del tema dels aiguats des de Desperta't compartim les paraules del sr. alcalde, Joan Roig ,als mitjans de comunicació, encara no ho entenem massa. Diem que no ho entenem massa quant tenim a tota la plana major en llocs rellevants de la Generalitat de Catalunya. PRESIDENT DEL CONSELL COMARCAL Juan Roig ERC. PRESIDENTS D'ALTRES CONSELLS. ERC. PRESIDENT DEL CONSORCI TTEE . Joan Alginet. ERC DESENVOL. ECONOMIC Alfons Montserrat ERC. PRESIDENT DE LA DIPUTACIÓ Adam Tomàs, alcalde d'Amposta ERC. De què ens exclamem si som natros mateixos els que no prestem atenció al que està passant, menys paraules i més fets. Desperta't, com sempre restem a disposició dels veïns i veïnes afectats i del conjunt de la ciutadania, i de l'equip de govern. En aquesta línia demanem la creació immediata d'una taula d'emergència climàtica amb la participació de tots els sectors del municipi, per estudiar i planificar solucions a les diferents incidències que està provocant la climatologia al nostre poble.

 

------------------------------------------------

PLOU SOBRE MULLAT

Què passa amb els ajuts pels aiguats del 2018???... És la pregunta que se'm fa gairebé cada dia pel poble... És la pregunta que es fa la gent del nostre municipi i la dels 27 municipis de les Terres de l'Ebre afectats per aquells aiguats!... La resposta és molt simple, els 6.904.279,62€, que el govern espanyol va atorgar, estan retinguts a la Generalitat de Catalunya des del 17 de desembre del 2019.

Als que estan dient que fa dos anys i no hem vist un euro, dir-los que en primer lloc, Alcanar, ja ha rebut ajuts per aquests aiguats a la platja de Sòl de Riu, i per la DANA del setembre del 2019 a la platja de Les Cases fins a Cemex per un valor de quasi 300.000 euros en les dos actuacions i que gràcies a això, els aiguats del passat gener no van generar més mal a aquestes platges. Quant als 4.282.926,44€ que ens corresponen al nostre municipi atorgats per l'Estat Espanyol, corresponents al 50% dels danys declarats, recalco també que és el màxim que es dóna per aquestes ajudes, o sigue que perfectament hagués pogut ser un 20, un 30 o un 40%..., seguim a l'espera, ja que com ja he dit, estan retinguts a la Generalitat de Catalunya fa més d'un mes, per tant, no fa dos anys i no hem vist un euro!, d'on no hem vist un euro, ciutadans i ciutadanes, és de Catalunya i damunt encara ens retenen els que ens ha donat el govern espanyol de Pedro Sánchez.

Per si no n'hi hagués prou, plou sobre mullat... Ara que passarà amb els danys de les pluges d'aquest gener??... Doncs que l'Estat Espanyol ja està treballant a les nostres terres i els ajuts no ens faltaran, però des de Catalunya, la història es repeteix, sí que van venir a fer-se les fotos corresponents, però en lloc d'ajudar, em desperto l'altre matí amb la gran notícia: Les Terres de l'Ebre i Lleida, castigades als pressupostos de la Generalitat!! Les partides que contemplen els nous comptes mantenen les retallades del 80% aplicades el 2010, i en el cas de Les Terres de l'Ebre, baixa un 5% respecte al 2017!... En resum, sí que plou sobre mullat sí, damunt de què no comptem per a res, no solten ni un euro, es queden amb els que ens ajuda l'Estat, i a sobre, ens resten dels seus pressupostos...

Ara és quan recordo, quan intentaven convencem de què la independència de Catalunya era el millor que ens podia passar als catalans i catalanes... Em perdonareu, però cada dia tinc més clar que estic al lloc on he d'estar, al costat de la gent del meu poble, i amb el partit que es preocupa de veritat per la gent de peu.

-----------------------

 Articles d'opinió de mesos anteriors

Alcanar Ràdio

Butlletí Alcanar