Alcanar.cat

Formulari de cerca

Inici Opinió grups municipals: febrer 2023

Opinió grups municipals: febrer 2023

La política de darrere de les pantalles i els silencis incòmodes
 
Tot just en el darrer article, advertíem sobre l'alarmant deriva que han anat adquirint, amb el temps, les publicacions de la CUP d'Alcanar i que s'ha fet encara més evident en els últims mesos. L'exagerada tendència a fer desaparèixer i obviar tot allò que no encaixa amb el propi relat, a tergiversar la realitat i els fets, quan no, directament, a mentir per tal d'intentar maquillar les evidents limitacions i la incapacitat per fer política útil, els ha conduït a instal·lar-se en l'esperpent permanent i continuat.
En el mateix escrit, denunciàvem el cúmul d'imprecisions i mentides que la CUP havia recollit en un vídeo protagonitzat pel regidor Andreu Carapuig en el que, suposadament, informava sobre diversos aspectes de la gestió i l'organització de l'Ajuntament, sense escatimar en valoracions i crítiques a l'equip de govern i posant en entredit la tasca de treballadors municipals. Pocs dies després, un pamflet en la mateixa línia, editat per la CUP, va circular pel poble.
Davant aquesta situació, en el Ple ordinari celebrat el 26 de gener, des de l'equip de govern es va interpel·lar al Sr. Carapuig amb relació a aquestes afirmacions i a la informació difosa pel seu grup. Per a sorpresa dels presents i dels oients, les respostes del regidor cupaire a les diverses preguntes que se li van formular no van ser altres que un conjunt d'evasives, titubejos, arguments difosos i erronis i silencis; evidenciant un desconeixement absolut sobre totes aquelles qüestions que, segons deia uns dies abans, pretenia informar.
És evident que la proximitat de les eleccions municipals explica determinats discursos i actituds electoralistes i intensifica les crítiques dels grups de l'oposició i els seus entorns cap al govern municipal, però, en cap cas, justifica aquests tipus de pràctiques i comportaments. Sembla que, com als mals estudiants, a les regidores de la CUP els han entrat les presses a darrera hora per intentar justificar tot allò que no han fet durant tot el mandat, encara que siga mentint i enganyant.
És per això que creiem imprescindible una rectificació i una disculpa pública per part de la CUP i del regidor Andreu Carapuig.
La política de l'engany i la farsa, la de darrere de les pantalles, feta a cop de tòpic i argumentari tronat i que no admet resposta, aguanta fins que se celebren els plenaris. Quan hi ha debat, les mentides i la incapacitat es fan evidents i apareixen els silencis incòmodes.
 

----------------------

 Alcanar, un municipi inaccessible

Les persones amb mobilitat reduïda o aquelles que caminen amb un carret de criatures, es trobaran amb molt problemes a l'hora de desplaçar-se per Alcanar.

És evident que Alcanar no és un poble completament adaptat a la diversitat funcional de les persones que hi viuen o la rutina del dia dia amb el carret de criatures. 

Són moltes les barreres arquitectòniques que podem trobar-nos quan ens desplacem pel municipi o quan volem accedir a alguns espais municipals: faroles enmig de les voreres, voreres amb un estat lamentable del paviment, voreres discontínues o voreres inadaptades que simplement no tenen cap rampa per poder baixar o pujar, per exemple en l'entorn escolar o en moltes altres zones del municipi. I això no és l'únic problema amb què ens podem trobar, sinó que també l'estat lamentable d'alguns carrers, plens de clots, amb pedaços de quitrà per arranjar i que provoquen accidents en els vianants; i el problema s'accentua quan les demandes dels veïns no són ni ateses. 

Alcanar necessita posar fil a l'agulla, de forma immediata, a la millora de la mobilitat arreu del municipi. Per permetre, així, que qualsevol persona es puga desplaçar pel municipi de forma còmoda, autònoma i segura. I també necessita una revisió de tots els equipaments municipals per fer-los accessibles en la major mesura possible. 

Finalment, també seria bo que Alcanar es dotés d'un pla d'accessibilitat municipal, tal i com promou la llei catalana d'accessibilitat 13/2014 i que aquest es concretés en plans d'actuació que es puguéssen revisar anualment i amb el pressupostos corresponents. 

 -----------------------

PEPE GOTERA I OTILIO ( part I)
Recentment, érem coneixedors de la intenció de l'actual equip de govern municipal de realitzar una modificació puntual del Pla General d'Alcanar per deixar sense efecte el Pla de Millora Urbanística dels Codonyers a causa de la inviabilitat física i econòmica de desenvolupar-lo tal com s'havia plantejat en un principi mitjançant quotes urbanístiques, on els costos urbanístics anaven al 100% a càrrec dels veïns afectats.
El procés administratiu s'inicia l'any 2016 i al mes de novembre del 2017 s'aprova per sessió plenària el que seria el Pla de Millora Urbana, on ja es comencen a sentir les primeres veus què allò que s'anava a aprovar difícilment es podria dur a terme.
El nostre grup municipal conscient de la complexitat de l'obra, ja avisava que aquella forma en què es plantejava el projecte podria acabar quedant el projecte paralitzat per la seva inviabilitat econòmica. Es penalitzava en excés als veïns per haver de fer-se càrrec de la totalitat del cost de l'obra, assumint el 22% del sostre de l'àmbit que correspon a equipament municipal, entre altres.
Nosaltres plantejàvem redactar el projecte per fases per així agilitzar l'inici de les obres i substituir les quotes d'urbanització per contribucions especials, fórmula que per a nosaltres més justa a l'hora de repartir els costos urbanístics. Suposem que la por a haver d'afrontar multitud d'al·legacions els va fer tirar pel camí més fàcil a priori que acabat essent una autèntica ratera. Ara ho hauran de fer igualment i hem perdut un grapat d'anys, on a part, els costos urbanístics seran més quantiosos per culpa de la inflació.
A l'últim ple demanàvem més autocrítica, ja que considerem intolerable buscar camuflar la responsabilitat com a govern darrere dels tècnics (excusa que malauradament comença a estar massa utilitzada), i presentant aquesta modificació del Pla General de forma ensucrada i blanquejada com un procés més dins dels tràmits habituals, eludint d'aquesta manera qualsevol mena de responsabilitat i critica sobre aquest fet que porta un endarreriment important, que ha generat uns costos econòmics altíssims que assumirem tota la ciutadania i que 6 anys després de l'inici del procés només han generat despesa i no s’ha ficat ni una sola palada de sorra. Després ens excusem que no hi ha diners. Com ens els gastem?

-----------------------

 

El passat divendres 3 de febrer, es va presentar a la població veïna de Benicarló el llibre. Aproximació a la vida i obra de José Antonio Valls Subirats (1958-1983), de l'autor Hèctor Tarin Nieto, Doctor en Història de l'Art per la Universitat de València i màster en Ensenyament Artístics d'interpretació Musical i investigació Performativa pel Conservatori Superior de Música Joaquim Rodrigo de València.

Després de diversos intents de poder fer la presentació del llibre aquí a Alcanar, i d'intentar negociar amb l'equip de govern la possible adquisició de tota l'obra de José Antonio Valls, en format digital pera que quedes inclòs en l'arxiu de la Biblioteca Municipal, i a l'arxiu del nou Auditori, que portarà el nom de José Antonio Valls Subirats, en memòria del nostre il·lustre músic i compositor, va decidir traslladar la presentació del llibre a Benicarló, on José Antonio va ser director de la Banda i una persona molt respectada i estimada per tot el món musical de la població veïna on va estar fins a la seua mort accidental.

Des del Grup Municipal de Desperta't, volem fer un crida a l'equip de govern del nostre Ajuntament que recapacite i fase un esforç, pera que es pugui aconseguir esta obra tan important para la cultura del nostre municipi, un llegat importantíssim per les properes generacions.

Durant tota la legislatura, s'han omplert la boca de què apostaven per la Música i la Cultura, ara han tingut l'oportunitat de ficar una medalla d'or a esta legislatura Musical, i de moment no l'han aprofitat, una inauguració de l'Auditori Municipal amb el fons bibliogràfic com el de José Antonio, hagués donat al Municipi una imatge Musical de primer ordre. En els diners que costarà aquest auditori creiem que l'adquisició d'aquesta documentació hagués sigut una molt bona inversió.

Alabat siga deu, quina contradicció.

Parlant d'inversions, en la pròxima edició d'aquest butlletí intentarem desgranar les inversions del nou Pressupost Municipal per al 2023, un pressupost en falta de previsió de futur, i que vol il·lusionar al municipi.

 

-----------------------

8M
El 8 de març fou proclamat el Dia Internacional pels Drets de la Dona per l'Organització de les Nacions Unides en 1975. Des de llavors, se celebren els avanços aconseguits al llarg de la història i es reivindica el que ens queda per arribar a la igualtat entre dones i homes en tots els àmbits de la vida.
Espanya és referent en matèria d'igualtat, el nostre marc normatiu és exemple per a molts països que ens reconeixen la ferma defensa dels drets de les dones situant-mos al cap en l'Índex Europeu d'Igualtat de Gènere.
En l'àmbit municipal, des del nostre partit, tenim el compromís de construir una societat igualitària, que garantisca els drets de totes les persones així com la participació activa en la vida local.
Intensificar els esforços en el desenvolupament de polítiques encaminades a fomentar la feina, l'empoderament i l'educació per a la igualtat d'oportunitats.
Incorporar la perspectiva de gènere en tota l'activitat local i establir una coordinació adequada entre les diverses àrees del govern local. Actualitzar els sistemes i protocols d'actuació en el desenvolupament de les polítiques d'igualtat en coordinació amb totes les entitats implicades.
Ampliar el sistema d'atenció a les víctimes de totes les formes de violència masclista envers les dones en el marc de les nostres competències, com adherir-mos al programa Viogen de l'Estat, que ja vam demanar en una moció al nostre ajuntament però ni cas, i avançar en la millora dels sistemes de detecció primerenca, situant en el centre de totes les mesures els drets de les víctimes.
Ens queda molta feina per fer encara, però sabem que cada gest compta i que tenir una societat igualitària comença en cada ajuntament, petit o gran, així que... Venim a treballar!