Alcanar.cat

Formulari de cerca

Inici Opinió grups municipals: abril 2021

Opinió grups municipals: abril 2021

Pressupostos amb mà estesa i esperit constructiu

En el passat Ple, es van aprovar els pressupostos per a l’exercici 2021 amb els vots a favor d’Esquerra, Junts i PSC. Desperta’t es va abstenir i, una vegada més, la CUP hi va votar en contra. Tal com vam exposar, és evident que no són els nostres pressupostos ideals, però sí que pensem que són els millors pressupostos que podríem fer, ateses les circumstàncies i la realitat del moment. Són uns pressupostos que hem fet amb el doble objectiu de seguir avançant en el desplegament i la implantació del nostre Pla de govern i, alhora, anar donant resposta a les diverses necessitats que han anat sorgint, derivades de la COVID-19. Aquests són, sense dubte, els pressupostos més socials de la història i que preveuen més polítiques de suport al teixit productiu del municipi.
També són uns pressupostos als quals, una vegada més, hem convidat a participar tots els grups de l’oposició. Malgrat que l’aritmètica ens permetria tirar-los endavant sense dependre de ningú, hem estès la mà a tots els grups perquè puguen fer les seues aportacions, tal com anem fent des del passat mandat. Com sempre, hi ha hagut propostes i idees compartides i d’altres que hem incorporat malgrat no tindre-les previstes, perquè ens han semblat interessants. Malauradament, també n’hi ha hagut d’altres que no s’han pogut incorporar per diversos motius. El principal és que per responsabilitat i sentit comú no podem ni volem adquirir compromisos que sabem que no podrem complir. Tanmateix, en el context d’aquestes converses, també s’han assolit altres acords al marge dels pressupostos, com ara crear grups de treball en determinades matèries, estudiar propostes de cara a propers pressupostos o col•laborar en alguns projectes.
Ha estat, per tant, un procés enriquidor on tots els grups hi han pogut dir la seua i on s’ha mirat de donar cabuda al màxim possible de propostes sempre que fossen assumibles i raonables. Un procés en el qual la pràctica totalitat dels grups de l’oposició han entès i assumit que no és possible traslladar als comptes municipals determinades propostes que excedeixen les competències municipals, que són inassolibles tècnica o econòmicament, que no estan suficientment elaborades o que requereixen un treball previ per poder-se implementar.

Això ens anima a seguir insistint en aquesta manera de fer política, amb mà estesa a tothom que tinga ganes de treballar, amb esperit constructiu, sentit comú i responsabilitat.

----------------------

Les propostes de la CUP Alcanar – les Cases per al pressupost municipal 2021

Avui expliquem algunes de les nostres propostes per als pressupostos 2021 i que malauradament no s’han traduït en partida econòmica.

Oficina d’eficiència energètica i drets energètics: servei perquè la ciutadania conegue els seus drets en matèria de subministraments bàsics, especialment, allò que estableix la legislació en pobresa energètica, acompanyar la població quan ha de fer tràmits davant les comercialitzadores i que els ajudin a reduir despesa energètica. Quantes persones del poble podrien beneficiar-se del bo social i no ho fan per desconeixement?
Així com, assessorar en matèria d’energies renovables i treballar per un pla de transició energètica municipal.

Banc de llavors: recollir material varietal que estigue en mans de la pagesia local per revalorar, promoure’n l’ús i el consum, tot preservant varietats del nostre territori.

Empresa pública: molts serveis del nostre municipi són gestionats per empreses privades, la CUP defensem la recuperació d’allò públic, per això proposem crear una empresa pública que pugue anar assumint aquells serveis municipals dels quals es vaja acabant el contracte o de nous serveis que puguen sorgir. Com passarà en uns anys amb l’aigua. Volem recuperar-la per al poble o seguirà en mans d’una empresa privada?

Dinamitzador/a cultural: malgrat que les obres del nou Auditori van amb retard, pensem que s’ha de treballar amb antelació en la programació i la dinamització de l’activitat cultural amb la contractació d’un professional perquè, de forma coordinada amb les entitats, el teixit social i el consell de cultura, puguin treballar per donar-li a l’auditori i a la vida cultural del poble l’espenta i la transformació que necessita per esdevenir referent.

Servei de psicologia municipal: Les conseqüències de la crisi de la COVID-19, afegides a una situació de precarietat social i econòmica prèvies, afecten i afectaran la nostra salut emocional i mental. Per això necessitem disposar d’un servei públic i municipal d’atenció psicològica, que treballi amb la població general i amb els grups de risc, tant en l’àmbit individual com comunitari, per millorar la salut, qualitat de vida i benestar social de la ciutadania. El sistema públic actual no arriba a cobrir estes necessitats, és urgent crear un sistema pròxim i arrelat al municipi.

 -----------------------

Una vegada aprovats els pressupostos al nostre municipi per al 2021, el nostre grup municipal volem compartir amb la ciutadania les raons que ens han portat a votar-hi favorablement.

Partint de la base que no són els pressupostos desitjats, però seguint amb la dinàmica de treball iniciada als pressupostos passats, basada en l’aportació de propostes per incloure-les als nous pressupostos mitjançant el diàleg i la recerca de punts d’entesa amb l’equip de govern, aquests últims mesos hem anat tenint reunions amb les diferents regidories, per tal d’incidir dins la mesura del possible en l’esdevenir del nostre municipi. Algunes de les propostes acceptades són:

1. El Parc de la Serreta: Amb aquesta primera acció busquem dignificar la zona i obrir-la a tothom com una zona verda d’esbarjo on poder passejar, llegir o gaudir del magnífic paisatge.

2. Servei de socorrisme a les platges de la Martinenca, el Maricel i Les Cases. L’ampliació del servei de vigilància i socorrisme a les tres platges més concorregudes del nostre litoral, millorant el servei i la seguretat.

3. La creació d’un Market Place Local: Proposta basada en la confecció d’una plataforma virtual per als nostres comerços i empreses locals on podran oferir els seus articles i productes.

4. Instal•lació boies recollidores microplàstics: Amb la instal•lació d’aquestes boies pretenem fer front a la problemàtica dels residus plàstics, i a part, ajudar a potenciar la qualitat del peix de les Cases, així com posar en valor la qualitat de les aigües per als nostres banyistes.

5. Creació Banc de Terres: Som un poble pagès i últimament el relleu generacional en aquest àmbit cada com és més complicat. És un compromís posar a l’abast de tothom les eines oportunes per mantenir i potenciar una de les principals fonts de riquesa.

6. Creació d’una Comissió de Patrimoni Local: Aquesta CPL, serà l’encarregada de vetllar pel nostre patrimoni, així com tirar endavant diferents projectes de difusió, conservació i la seva posada en valor.

7. La transformació de l’antiga N-340 al seu pas per Alcanar-Platja en un passeig. Es treballarà per definir i quantificar el projecte, per tal de contribuir a dignificar aquesta part del nostre terme municipal així com oferir un canvi estètic molt més modern i atractiu de la zona.

Amb aquest plantejament de fer oposició constructiva creiem que se’n beneficiarà tota la ciutadania amb les propostes del nostre grup municipal. De maneres de fer política n'hi ha moltes, totes respectables. Nosaltres hem triat aquesta, apostant pel diàleg i el treball conjunt.

-----------------------

El passat dimecres 24 de març, es va celebrar el Ple extraordinari dels Pressupostos Municipals per al 2021, entre altres el grup municipal Desperta't, va fer les següents propostes:

Realització del Pla parcial dels Rentadors, una unitat d'actuació que està aturada des de fa uns anys i que ara amb el motiu de la construcció del nou supermercat, i de la urbanització d'aquella zona, no estaria de més que es consolidés com una zona residencial de primer ordre.

Realització del pla parcial dels Codonyers, una altra unitat d'actuació molt important per al municipi, ja que envolta tot el que és la zona escolar del municipi, així com el pavelló cobert d'esports, on la visita constant de visitants d'altres municipis, fa que sigui uns dels punts negres de la població, en aquest cas l'equip de govern sí que ha ficat una partida al pressupost per la consolidació d'aquesta zona.

Urbanització del carrer Alcalde Sant Martí "La Fanecada", un carrer molt importat per la quantitat de gen que diàriament passa per aquest carrer, tota la zona esportiva i pels habitatges existents, l'estat lamentable del paviment i de la falta d'enllumenat fa que sigui una via de servei molt perillosa, hauria de ser una prioritat per al consistori. En aquests pressupostos també han ficat una partida per al projecte.

Urbanització del carrer de la Pujada al Mirador, amb del carrer San Carlos. Aquest carrer també té una importància per al desenvolupament de tot el nucli antic del municipi, en un accés directe des de l'entrada al municipi per l'Angol, donaria un servei molt importat a tota la zona i descongestionaria alguns dels carrers interiors de vehicles de transport voluminosos que circulen diàriament. En aquest carrer, i l'arranjament de tot el que és el mirador fins a la Serreta, seria una actuació important per la consolidació del nucli Antic. El nostre grup ha fet la proposta de destinar la Serreta com espai de Dol perinatal.

A condicionament de la zona baixa del Riu Sénia, "Sol de Riu", conjuntament amb la Taula del Sénia, s’hauria de reorganitzar tot aquest espai natural com estava fa uns anys, i que s'instal•len llocs d'esbarjo, per fomentar el turisme, amb passarel•les i escales de fusta, per gaudir d'aquest espai natural. Al mateix temps s'habiliti per l'espai de Dol perinatal. Una altra proposta del nostre grup a l'equip de govern.

L'estudiï per a la possibilitat d'adquirir un pis destinat a: pis tutelat o habitatge de protecció oficial.

Revisió a la baixa del coeficient aplicat en el càlcul de l'import dels rebuts de contribució urbana (IBI) per a l'exercici pressupostari del 2021.

-----------------------QUE PASSA AMB EL DELTA DE L'EBRE?

El Delta de l’Ebre està tocat i els darrers temporals han accentuat i accelerat la seva regressió fins a deixar-lo en un estat fràgil que necessita una intervenció urgent per part de totes les administracions.

Això és el que ja està fent el Govern d’Espanya, que ha mostrat el seu compromís amb fets com la inversió de 4,5 milions d’euros al delta de l’Ebre, destinats d’una banda a pal•liar els efectes del temporal Glòria i de l’altra a millores i actuacions de conservació de les zones naturals litorals, que han permès recuperar la funcionalitat del litoral i evitar importants pèrdues econòmiques en els sectors arrosser, marisquer, pesquer i el turístic, i s’han pogut restablir els valors ambientals d’importants zones naturals, així com evitar danys de major consideració a conseqüència del temporal Filomena del passat 10 de gener.

Aquest compromís també es plasma en la redacció del Pla de protecció per al Delta de l’Ebre, un pla en revisió, del qual ha de sortir un full de ruta i una taula tècnica per a treballar i atendre les demandes del territori, amb el qual, per primera vegada s’ha vist l’aposta d’una administració per abordar la problemàtica del Delta.

Però aquest compromís ha de comptar també amb la contribució i l’esforç de la Generalitat, perquè la gestió del Domini Públic Marítim Terrestre és una competència compartida entre la Generalitat i l’Estat des del 2008, i és competència exclusiva de la Generalitat la protecció dels seus espais naturals inclosos a la xarxa natura 2000, entre ells tot el litoral del Delta.

La situació viscuda aquests dies de vacances al Delta ha estat molt preocupant, hem sofert una invasió descontrolada a un Parc Natural i els responsables de la seva protecció, el Govern de la Generalitat, no ha estat capaç d’evitar-ho i, una vegada més, ha demostrat que no està per la faena. I dic una vegada més perquè recordem que la Generalitat disposa des del mes de maig de 6 milions d’euros per a inversió al Delta, gràcies a una esmena del PSC, i encara no ha estat capaç d’invertir-los.

Ningú vol la mort del Delta ni tornar a veure imatges com aquestes, però si no hi posem seny això pot ser l’inici de la fi. Per això demanem a la Generalitat que compleixi amb els seus compromisos, que s’impliqui en la protecció del Delta i que faci el que calgui per protegir aquest espai natural que tant ens estimem i que tant ens necessita.

 

Alcanar Ràdio

Butlletí Alcanar