----------------------
De l’arbre al plat
Des de la CUP defensem la pagesia, una pagesia arrelada al territori que la treballa i se l’estima. És ben cert, que a diferència d’altres territoris, aquí, qui més qui menys, disposa d’un trosset de terra i ara se veu contra les cordes. Volem que la pagesia puga viure en dignitat, formant part del teixit productiu canareu. No és res nou, la pagesia és qui sosté i ha sostingut l’economia local.
Som un municipi que a banda de sofrir la crisi social, sanitària i econòmica derivada de la COVID-19, també veu agreujada la seua situació per la crisi del cítric d’esta temporada d’hivern, sumada a la greu crisi estructural del sector dels darrers anys, res nou per desgràcia.
Els darrers anys la pagesia familiar ha caigut un 70% i el preu del quilo de taronja este any se paga a vora 10 cèntims/kg al pagès i el de mandarina a poc més de 20 cèntims/kg, uns preus que fan inviable que sigue rendible el seu treball i que ens deixa imatges desoladores on el pagès no pot col•locar el fruit al mercat i acaba literalment llençant el producte al terra. Això no ho podem permetre i hi hem de posar solució entre totes.
Hem de garantir que qui vulga treballar la terra ho puga fer amb garanties i preus justos. Canviar cap a una agricultura ecològica i de proximitat, respectuosa amb l’entorn i el medi ambient, on el petit pagès puge desenvolupar-se sense haver de dependre de les grans distribuïdores que rebenten el mercat. Evidentment, això garantint unes condicions de vida i faena dignes per als temporers. S’han de fixar preus per als productes de la nostra pagesia i que acaben amb l’especulació dels intermediaris que escanyen les pageses i pagesos. S’ha de assegurar l’accés a la terra al jovent, per tal de garantir el relleu generacional d’una pagesia força envellida.
El canvi climàtic sacseja les economies agràries d'arreu del món i els nostres verals no en són una excepció. I en este sentit és quan es fa més necessari que mai una política proteccionista sobre el preu dels nostres cultius principals. Per això, des de la CUP defensem que mos cal:
●Diversificar la producció, suport a les subvencions, fomentar el sindicalisme agrari i assessorament laboral.
●Instaurar línies d’ajuts econòmics i tècnics vinculats a la producció ecològica.
●Instar a òrgans superiors la fixació de preus dignes per als productes de la pagesia.
●Promoure l'ús responsable del sòl basat amb una activitat agrària socialment, ambientalment i econòmicament justa.
●Crear un pla integral calendaritzat per arranjar i mantenir els camins rurals.
●Potenciar parades vinculades amb la producció de proximitat als mercat municipals i amb fires especialitzades.
●Crear un banc de terres.
Pensem que estes mesures aplicables a l’àmbit local poden ser el primer granet d’arena per millorar i enfortir el sector principal del nostre poble. Visca la terra, ara i sempre.
-----------------------
Comencem l'article amb aquestes paraules davant el que sembla serà un altre mal any per a l'agricultura canareva, sobretot, pel que fa als cítrics de la segona campanya. Un any més, on des dels llocs de responsabilitat fugen d’estudi i miren cap a un altre costat, i si la cosa es fica molt magra, ja farem un parell d'accions de postureig i tirarem la pilota cap endavant.
L'agricultura canareva veu com baixa el nivell d'ingressos per hectàrea un any si i l'altre també. Però aquest any encara es posarà més entre dit aquesta viabilitat davant l'augment escandalós del preu dels adobs, productes fitosanitaris, llum i gasoil... i pareix no preocupar-li a ningú. En conseqüència, cada cop hi haurà menys famílies que hi podran viure d'ella, i es posarà i es posa encara més en relleu la falta de llocs de treball no agraris que pateix el municipi.
Hem d’aconseguir per Alcanar, un sector primari econòmicament viable, ecològicament sostenible i socialment rendible, tant en el camp de la citricultura com en la pesca.
En l'actualitat no hi ha prou alternatives a l'ocupació agrària. Alcanar ha passat de ser receptor de treballadors a ser exportador, o si no que li ho expliquen als joves que per la falta de possibilitats de tenir un lloc de treball fora del sector primari ha de marxar fora del poble. I la cosa encara s'accentua més per als joves en estudis superiors els quals són els que més es veuen obligats a marxar a treballar fora del municipi.
Aquesta assignatura pendent del nostre municipi, és evident, que els últims governs municipals no ho han sabut transformar, ni emprendre accions decidides i valentes per diversificar l'economia local i han basat el desenvolupament econòmic municipal en castells de fum i titulars lluminosos que després no s'han concretat en res.
Un exemple d'això és tornar a ficar a la primera línia de debat l'opció de desenvolupar un polígon industrial a la martinenca en contraposició del polígon industrial dels Campets. Un debat que hauria d'estar resolt i superat des de fa més de 20 anys!!!
S'han d'estimular les iniciatives de desenvolupament de la nostra gent, tot estimulant el naixement d'empresaris autòctons i impulsar la cultura de l'autoocupació i facilitant projectes d'iniciativa local.
-----------------------
Una vegada més ens quedem perplexes, en les declaracions del nostre equip de govern i del nostre alcalde, que tornen a posar de manifest que aposten únicament per la cultura i per la música com a motor econòmic del municipi.
Com és possible que un municipi en 14 km de costa, en tota l'oferta turística que podem donar de mar i muntanya, on tenim dos nuclis de població importants vora mar, amb dos ports un pesquer i un industrial molt importants al territori, tres càmpings, més de 50 empreses de restauració en tot el terme municipal i punt referent de la gastronomia de tot el país, i l'aposta més important és la música i la cultura? Així anem com anem.
De fet, segons l'última publicació feta per ERC, en el díptic que es va repartir per tot el poble, tenen raó és una aposta generosa, és una aposta per la despesa pública i molt poca per la inversió real. S'ha de dir que els esdeveniments soferts per les inclemències meteorològiques han estat un entrebanc per la gestió política però no es una excusa per no apostar per unes inversions de futur. Continuem com ja hem dit en anteriors escrits i en algunes preguntes dels plens sense saber res del polígon industrial dels campets, paralitzat i en perspectives de desaparèixer, en no massa temps. En aquest interval de temps no sabem on farem cap, sí que tindrem molts de joves que se podran formar musicalment, però laboralment on els haurem de col•locar.
En el ple del mes de gener del 2021 vam presentar una moció per un Habitatge digne, una moció rebutjada per l'equip de govern canareu d'ERC, al•legant que això se gestionava des del Consell Comarcal, pos bé ara l'Ajuntament de Sant Carles de la Ràpita, en un govern d'ERC, estudiarà quina es la situació de l'habitatge al municipi per impulsar-hi un pla local, "la Ràpita" és un municipi que ja disposa d’habitatge social però, tot i això, es preocupen per a que aquestes necessitats puguin ser una realitat per tothom. Que costaria fer aquest Pla Local d'habitatge aquí a Alcanar, i sabríem quina és la situació real del municipi.
Des de Desperta't volem que s'aposti pel Turisme, i per la industrialització del municipi, deixem de jugar amb el present perquè ens juguem el futur.
-----------------------

- Desembre 2016
- Abril 2017
- Maig 2017
- Juny 2017
- Juliol- Agost 2017
- Setembre 2017
- Agost 2018
- Setembre 2018
- Octubre 2018
- Novembre 2018
- Desembre 2018
- Febrer 2019
- Març 2019
- Abril 2019
- Juny 2019
- Juliol- Agost 2019
- Setembre 2019
- Octubre 2019
- Novembre 2019
- Desembre 2019 - Gener 2020
- Febrer 2020
- Març 2020
- Juliol-agost 2020
- Setembre 2020
- Octubre 2020
- Novembre 2020
- Desembre 2020
- Febrer 2021
- Març 2021
- Abril 2021
- Maig 2021
- Juny 2021
- Juliol 2021
- Setembre-octubre 2021
- Novembre 2021
- Desembre 2021