Alcanar.cat

Formulari de cerca

Inici Ajuntament Comunicació i premsa Notícies Per unes festes lliures de violència sexual

Per unes festes lliures de violència sexual

El 29 de setembre de 2022 el ple municipal d'Alcanar va aprovar per unanimitat l'adhesió al protocol comarcal d'actuació davant les violències sexuals en espais públics de lleure del Montsià. Una adhesió que cal posar en valor en el marc del 25 de novembre, Dia Internacional contra la Violència de Gènere.

L'objectiu principal d'aquest protocol és reduir les violències sexuals als espais públics de lleure del Montsià i promoure espais lliures de sexisme, fent visible els comportaments masclistes i LGTBI-fòbics més normalitzats i quotidians per a donar-hi resposta.

D'aquesta manera, el protocol ha esdevingut l'instrument clau per a crear una estructura i una xarxa de treball entre els agents locals per a coordinar les actuacions davant de situacions de violències sexuals en espais públics de lleure a escala municipal i comarcal. En aquest sentit, gairebé tots els municipis de la comarca hi han estat representats a l'hora d'elaborar el protocol.

El document s'ha elaborat a partir de tres grups de treball: la Comissió Participativa, formada per persones a títol individual i membres d'entitats o associacions (vinculades a l'organització de festes populars, juvenils, de dones), així com col•lectius feministes, LGTBI o de caràcter multicultural; el Grup Motor, format per persones del territori de perfil polític o tècnic d'àrees com joventut, igualtat, cultura i festes, participació o mobilitat, i la Comissió Política, encarregada de la validació final del protocol.

Maribel Ramon, regidora d'Acció Social i Família declara: "apostem per polítiques públiques de reparació i recuperació de les víctimes, evidentment; però som conscients que només des de l'educació en tots els seus àmbits (familiar, escolar, social) podrem erradicar la violència masclista; només amb polítiques de sensibilització, de prevenció i de formació aconseguirem una societat amb igualtat efectiva. Amb l'elaboració del protocol i l’adhesió a aquest, fem, sens dubte, un pas més per a que així siga".

L'Ajuntament d'Alcanar, a través de la tècnica de polítiques d'igualtat, ha participat en el Grup Motor per a elaborar el protocol comarcal. Precisament aquesta treballadora serà l'encarregada de coordinar l’aplicació i millora d'aquest protocol al municipi. Es tracta d'un document viu i permeable que pretén adaptar-se a cada població i celebració per a que al conjunt de la comarca es lluite en la mateixa línia contra aquesta xacra. Totes les entitats i administracions implicades en la seua redacció creiem fermament en la llibertat i la igualtat de totes les persones i rebutgem qualsevol mena d'agressió. 

Foto: monncyn/ Aula de Fotografia d'Alcanar.