Alcanar.cat

Formulari de cerca

Inici Ajuntament Comunicació i premsa Notícies Unes 500 persones es manifesten a Alcanar per la dignitat de la pagesia canareva

Unes 500 persones es manifesten a Alcanar per la dignitat de la pagesia canareva

| Agricultura i Pesca

El fred no va impedir que anit els carrers d’Alcanar s'ompligueren de prop de mig miler de persones per a defensar la citricultura canareva, que pateix una greu crisi de preus com a conseqüència del tractat de lliure comerç entre la Unió Europea i sis països de la Comunitat de Països de l'Àfrica Meridional. 

La manifestació, convocada per l'Ajuntament d'Alcanar amb la col•laboració del sector citrícola, va començar a la plaça del consistori i es va desplaçar pel carrer de Ramón y Cajal fins a la plaça de la Plataforma del Sénia, on l'alcalde d'Alcanar, Joan Roig, va llegir el manifest.

La concentració es va fer simultàniament a Alcanar, Santa Bàrbara i a una vintena de municipis del País Valencià que també s'han adherit a la Plataforma per la Dignitat del Llaurador. Els pobles convocants exigeixen al  govern de l’Estat que demane a la Unió Europea la modificació de l'acord signat amb Sud-àfrica i l'aplicació immediata de la clàusula de salvaguarda per a protegir la producció local. També reivindiquen les màximes cauteles i controls dels productes importats, la reciprocitat de les produccions de països tercers, el compliment de la llei de la cadena alimentària i l’atorgament d'ajudes directes per als productors afectats.

De fet, el 18 de desembre ja es va celebrar una concentració a les places dels municipis de tots els ajuntaments membres de la Plataforma. "Comencem a veure respostes de les administracions supramunicipals i això vol dir que anem per bon camí", va expressar el batle abans de la lectura del manifest. "S'han entrat mocions al Senat per a demanar la compareixença del ministre d'Agricultura, Luis Planas, amb l'objectiu de preguntar-li, entre altres coses, si el govern espanyol pensa demanar l'activació de la clàusula de salvaguarda", va afegir.

Per la seua banda, la consellera d'Agricultura, Teresa Jordà, ha enviat una carta a Planas per a que exigisca a la Unió Europea l'aplicació de la salvaguarda per al sector dels cítrics, tal com s'acaba de fer amb l'arròs per a protegir-lo de les importacions asiàtiques.

"Nosaltres hem de seguir fent camí, hem de continuar ferms en aquesta lluita per a aconseguir que la nostra causa estiga damunt les taules dels despatxos del Congrés, el Senat i la Comissió Europea fins que se solucione la crisi", va concloure el batle.

En aquest context, ahir al matí, Carmel Mòdol, director general d'Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries de la Generalitat es va desplaçar fins a Alcanar, per petició de l'alcalde, per a reunir-se amb representants de la Cooperativa d'Agris d'Alcanar. "Hem de continuar perseverant en la línia del que la consellera ha demanat al ministre, i també exigir que s’activen les mesures extraordinàries de mercat i que hi haja un nivell de retirades cap a sucs superior a l'inicialment previst", va expressar Mòdol.

Aquesta campanya, que està essent especialment dura, ja es va veure afectada per la gota freda que a l’octubre va malmetre una part important de la producció i de les infraestructures agrícoles.

Alcanar Ràdio

Butlletí Alcanar