El Ple de l'Ajuntament d'Alcanar celebrat en sessió ordinària el passat dijous 26 de gener va donar llum verda al Pla Local de Joventut 2017-2019, que pretén fomentar l'emancipació, la formació i l'ocupació.
El Pla Local de Joventut d'Alcanar 2017-2019 és un instrument promogut i impulsat per l'Ajuntament d'Alcanar, a través de la Regidoria de Joventut, que pretén establir un pla d'acció en matèria de polítiques de joventut per als pròxims anys, donant així continuïtat a les accions i polítiques portades a terme fins al dia d'avui.
El pla parteix d'una anàlisi de la realitat juvenil que ha permès realitzar una aproximació qualitativa dels joves del municipi, a partir de reunions de treball i de l'estudi de les fonts i dades.
Els principis rectors del pla són la participació, vinculada als valors de govern, responsabilitat i arrelament; la transformació, que neix des de la inclusió i la lluita contra les desigualtats; la integritat, fruit del treball interdepartamental i interinstitucional; i la qualitat, entesa com a adequació a la realitat, innovació, creativitat i avaluació constant.
Emancipació i participació
Els eixos que aquest pla treballarà més a fons per a potenciar i reorientar les polítiques de joventut són l'emancipació i la participació. De fet, actualment, la preocupació més gran entre els joves d'Alcanar són els temes relacionats amb l'emancipació, especialment amb el treball.
Per això, un element destacat del nou Pla Local de Joventut fa referència al programa de formació en ocupabilitat que inclou almenys set cursos de temàtiques variades, com ara diversificació de l'activitat al món rural, agroturisme, cuina, socorrisme i primers auxilis o fotografia. El regidor de l'àrea, Joan Roig, explica que aquest itinerari formatiu busca "promoure la cultura emprenedora entre les persones joves, així com informar i assessorar respecte a la creació d'empreses".
Pel que fa a la participació, s'ha detectat que la implicació dels joves en les activitats culturals del municipi se centra sobretot en aquells que són membres d'alguna associació o entitat. Tal com ha manifestat Joan Roig, "treballarem molt a fons el procés de participació local a través de les tertúlies organitzades al Casal Joves i d'altres activitats específiques com la Diada Jove".
En aquest sentit, el Casal de Joves continuarà sent el motor de les polítiques de joventut, ja que representa el punt de contacte entre els i les joves del municipi i l'Ajuntament. "És l'equipament jove de referència, on es fan visibles les polítiques de joventut, i el lloc des del qual es fomenta la transversalitat i el treball en xarxa amb la resta d'àrees i departaments municipals", ha afegit el regidor.