Alcanar.cat

Formulari de cerca

Inici Ajuntament Comunicació i premsa Notícies S’inicia el judici contra els directius del projecte Castor

S’inicia el judici contra els directius del projecte Castor

| Medi Ambient

Recaredo del Potro i José Luis Martínez Dalmau s'enfronten a penes de presó de sis a set anys per delicte ambiental.

El passat dilluns dia 18 d'octubre es va iniciar a l'Audiència de Castelló el judici pels terratrémols que van tenir lloc a la localitat d'Alcanar, ja fa més de vuit anys. A la banqueta d'acusat seuen els dos principals dirigents del projecte Castor, Recaredo del Potro i José Luis Martínez Dalmau. Se'ls acusa d'una "situació de perill catastròfic", amb més d'un miler de sismes registrats des de principis de setembre de 2013. Tot i això, Cristina Reverter, membre de la plataforma ciutadana en defensa de les Terres del Sènia, defensen que "no estan tots els que haurien d'estar [...] darrere d'ells hi ha el Ministeri d'Indústria, el Ministeri de Medi Ambient o l'administració pública de l'Estat".

Durant el setembre de fa vuit anys van decidir materialitzar la prova d’injecció que els requeria el govern espanyol per atorgar la llicència definitiva. Això els va portar a incrementar considerablement el volum de gas injectat d’un dia per l’altre, en contra del que recomanen les bones pràctiques de la indústria. Tot i aquest procès, la planta terrestre continua oberta, sota els serveis de manteniment d’Enagast. Reverter diu que “la planta terrestre depèn de la Generalitat Valenciana, qui autoritza els impactes que aquest projecte té”

Durant les tres primeres sessions els acusats van negar la importància dels terratrémols al·legant que no es van sentir o que al principi es van localitzar a molta distància de la zona d’injecció. En contraposició, un total de cent vint-i-tres afectats per aquests sismes reclamen a l’empresa concessionària 1.845.000 euros pels danys morals originats arran de l’onada de pànic generalitzada. En aquest aspecte Cristina Reverter espera que amb aquest judici “es marqui el llibertinatge o el no-llibertinatge de les empreses que pensen que tot si val i que no hi ha cap control”.

Durant la quarta jornada d'aquest procés han declarat quatre testimonis de la plataforma d'afectats Aplaca, que exerceix d'acusació particular. Representen els 123 socis de l'entitat que reclamen a l'empresa Escal UGS una indemnització de 15.000 euros per cadascun, pels danys morals causats pel pànic i la inseguretat que van patir durant l'onada sísmica. El president d'Aplaca, Joan Ferrando, ha assegurat que estan esperançats que es reconegui el patiment i també que serveixi perquè altres projectes d'aquesta magnitud es compti amb "el sentiment del territori".

Jordi Bort, regidor de medi ambient a Alcanar, espera que "es faci justícia i s'indemnitzi a les persones afectades tant en àmbit físic com emocional", però, explica Bort, els dirigents d'ESCAL "s'estan excusant de les acusacions i minimitzant els danys perquè es perdi la tensió social".

Alcanar Ràdio

Butlletí Alcanar