Alcanar.cat

Formulari de cerca

Inici Ajuntament Comunicació i premsa Notícies Recta final dels Josepets per convertir-se en un alberg

Recta final dels Josepets per convertir-se en un alberg

| Urbanisme

Alfons Montserrat, Alcalde d’Alcanar, Ivette Fibla, regidora d'Urbanisme, i Josep Ramon German (M6 Arquitectura), director de l'obra, han comparegut aquest dimecres davant els mitjans de comunicació per a mostrar l'estat de la segona fase de la rehabilitació de l'edifici dels Josepets com a alberg, que es preveu que acabi en les pròximes setmanes. En aquesta visita d’obra també han mostrat els diferents espais i han explicat els elements que conformaran l’edifici.

Alfons Montserrat ha explicat que la ubicació d’aquest edifici és singular i que antigament fou una casa de colònies de l’ordre dels Josepets, dels pares diocesans del Sagrat Cor, per això ha estat "una bona idea recuperar aquest equipament com a alberg". “Amb aquesta actuació preservem el patrimoni del municipi i l’utilitzem com a eina de desenvolupament”, ha afegit, “la reforma que s’ha fet és important i la previsió és que a finals d’any l’alberg dels Josepets sigui ja una realitat”.

Per la seva banda, Ivette Fibla, ha assenyalat que aquesta “inversió té un atractiu molt important per al turisme, és de gran importància per a les Cases i per a tot el municipi. A més, és un tipus d’allotjament que no disposàvem". L’edifici oferirà 76 places d’alberg i "està destinat al públic familiar però també a joves i a grups escolars”.

Segona fase de rehabilitació
Aquesta part de l'obra va ser adjudicada a l'empresa BECSA per un import de 763.876,81 euros, amb una subvenció del Pla Únic d'Obres i Serveis de Catalunya (PUOSC) de 664.541,49 euros. Un cop finalitzada la primera fase, la rehabilitació de l'estructura i l’exterior de l'edifici, els treballs d’aquesta segona fase consisteixen en la redistribució dels espais interiors de l’edifici, així com la instal•lació dels sistemes elèctric i de fontaneria, la climatització i la pintura.

En aquesta fase, a més, s’ha col•locat un ascensor, s’ha instal•lat una passarel•la totalment adaptada per facilitar l’accés a l’interior de l’edifici, i s'ha urbanitzat la parcel•la que envolta l'edifici.

Per la seva banda, l’empresa adjudicatària ha executat unes millores en el conjunt del projecte: la construcció d’una escala metàl•lica exterior a l’edifici per tal de donar compliment a la normativa d'evacuació, la instal•lació de protecció perimetral contra ocells i el subministrament, i la instal•lació de jocs infantils a l’exterior de l’edifici.

Josep Ramon German, de l’empresa d’arquitectura ampostina M6, ha recalcat que en el conjunt de la rehabilitació s’ha fet un esforç important perquè les instal•lacions siguin d’ús sostenible, “s’han recuperat les aigües grises, s’ha instal•lat un sistema d’il•luminació de baix consum i la calefacció s'ha dissenyat per funcionar amb biomassa". "Volem donar un ús pedagògic a les instal•lacions i als recursos que s'utilitzen, que són limitats", ha puntualitzat. Així, cal destacar que l'edifici ha rebut la qualificació A en eficiència energètica, la màxima.

Tercera fase de rehabilitació
L'Ajuntament ja ha adjudicat la tercera fase, de manera que les dues fases de la rehabilitació puguin ser consecutives. Aquesta consistirà en equipar i moblar l'edifici, i s'ha adjudicat a El Corte Inglés per un import de 171.475,03 euros. Una part de l’obra també es finançarà amb una subvenció del PUOSC, un total de 134.968,33 euros.  L’empresa adjudicatària en la seva oferta també s’ha compromès a realitzar unes millores, la senyalització i el mobiliari exterior.

La regidora d’Urbanisme ha explicat que la proposta d’equipament de l'empresa ha estat d’acord amb l’Ajuntament, seguint el Programa Bàsic d’Albergs, i orientat per l’Agència Catalana de Joventut de la Generalitat de Catalunya. D’aquesta manera, "quan es licite la gestió com a alberg podrem complir els requisits per formar part de la xarxa d’Albergs de Catalunya".

A l’hora d’escollir el mobiliari s’ha tingut molta cura perquè quedi ben integrat en l’edifici i per aconseguir diafanitat en els espais. Les zones comunes s’han projectat amb elements lleugers metàl•lics que accentuen els racons amb valor arquitectònic. Els armaris de les habitacions es presenten com una continuïtat del panelat de les parets i són del mateix material, i les lliteres de les habitacions seran d’una estructura metàl•lica molt transparent per donar sensació d’amplitud.

Les zones d’ús públic i espais comuns s’han dissenyat seguint la línia principal de la polivalència i versatilitat dels espais, amb un equipament que no sigui rígid ni estàtic, i que permeti la mobilitat de totes les peces. L’equipament de les plantes soterrani i baixa és lleuger, manipulable i fàcil d’emmagatzemar.

En definitiva, "es tracta d’un equipament integrat i a la vegada modern i lleuger, que s’adapta als diversos usos del futur alberg", ha resumit Yvette Fibla.

Distribució dels espais i elements de l'edifici dels Josepets

L’accés a l’alberg és per la planta baixa i s’accedeix pel centre, després de passar un pont a nivell.

PLANTA BAIXA
S’organitzen els espais de dia, destinats a més persones.
- VESTÍBUL: espai immediat darrere la porta, utilitzat com a zona d’espera o d’informació.
- RECEPCIÓ-DESPATX: oberta al vestíbul, amb un taulell d’atenció.
- CUINA: una cuina pública per a ús dels usuaris, similar a una cuina domèstica però amb més capacitat.
- MENJADOR: una gran sala amb taules i cadires, convertible en qualsevol moment. Es destina un espai, pròxim a la cuina, com a buffet per tenir preparats els àpats.
- SALA POLIVALENT 2: espai per a usos d’esbarjo, que es poden diversificar i adaptar: zona de lectura (aprofitant l’encant de la cúpula i la llum zenital del sostre); zona de projeccions informal (puffs i tauletes); zona de jocs (taules i cadires).

L’equipament d’aquesta sala pot adaptar-se a les diferents situacions, per això és lleuger i fàcil d’emmagatzemar. Els seus armaris centrals permeten guardar mobiliari de les mateixes característiques que al menjador, per complementar aquest ús en cas de necessitat.

 PLANTA SEMISOTERRANI

- SALA POLIVALENT 1: té diferents ambients de treball, coincidint amb la mateixa constitució de l’edifici: zona d’informàtica (punt de consulta amb ordinadors i connexió WIFI, amb un llarg taulell); zona taller (taules per treballar en grup i una altra taula llarga per treball individual); zona d’audiovisuals (per un grup reduït de persones, es disposa d’un espai per televisió i petites conferències, equipat amb cadires).

El tipus d’equipament és similar al de planta baixa: mòbil i convertible, adaptable a les diferents necessitats.

PLANTA PRIMERA I SEGONA

Hi ha els espais d’ús nocturn, les habitacions. Es contemplen tres tipus d’habitació:
- HABITACIÓ A: preveu l’ocupació per a quatre persones, amb dues lliteres fixes centrals enganxades i amb calaixos a la part inferior. Les lliteres porten incorporades lleixa al capçal i llum de llit.
- HABITACIÓ B: preveu l’ocupació per a tres persones, amb un llit individual compacte i amb calaixos a la part inferior, contra la finestra; i una llitera fixa a l’altre costat, amb calaixos a la part inferior. Amb lleixes centrals que funcionen de tauleta i llum de nit.
- HABITACIÓ C: preveu l’ocupació per a quatre persones, amb dues lliteres fixes centrals i amb calaixos a la part inferior. Les lliteres porten incorporades lleixa al capçal i llum de llit.

Hi ha una habitació que es preveu per a ús de professors, està vinculada interiorment amb una altra habitació que funciona com a saleta, amb accés també des de l’exterior. Aquesta saleta disposa d’armari, una taula de treball amb cadires i un sofà-llit.
L’equipament d’aquestes plantes és fix perquè es tracta de mobiliari pesat, llits i armaris.

 PLANTA COBERTA

En aquest espai que queda lliure d'instal•lacions, aproximadament la meitat del total que mira al mar, s’ha previst un equipament de lleure exterior, destinat a zona de solàrium, per ús diürn, equipat amb gandules i tauletes per prendre el sol.

Més imatges

Recta final dels Josepets per convertir-se en un alberg
Recta final dels Josepets per convertir-se en un alberg

Alcanar Ràdio

Butlletí Alcanar