Alcanar.cat

Formulari de cerca

Inici Ajuntament Comunicació i premsa Notícies Programació de Sant Antoni 2023, resclata la tradició!

Programació de Sant Antoni 2023, resclata la tradició!

| Festes

Després de dos anys d’aturada forçosa, a causa de la pandèmia de covid-19, ha resclatat la tradició a Alcanar amb més força que mai per a tornar a gaudir de Sant Antoni 2023, una festa organitzada per la Comissió de Sant Antoni amb el suport de l'Ajuntament d'Alcanar.

Durant el cap de setmana del 21 al 22 de gener, i en diferents horaris, tindrà lloc el tradicional ball popular, en el qual els balladors i balladores lluiran la vestimenta típica de la gent canareva de fa més d'un segle. Jordi Cervera, regidor de Tradicions de l’Ajuntament d’Alcanar, anima tothom a participar-hi: “després de dos anys, hem de sortir tots i totes de casa per omplir els carrers, ballant,  xalant i participant en les activitats paral•leles”. 

Entre els actes que tindran lloc el cap de setmana de la festa, destaca la tradicional Despertada, en honor a Sant Antoni. El diumenge, 22 de gener, a les quatre de la matinada, els membres de la Rondalla Verge del Remei i del Cor Iúbilo cantaran cançons tradicionals en els encreuaments de diferents carrers d'Alcanar. En acabar, a les vuit del matí, tindrà lloc la popular xocolatada preparada pels veïns i veïnes del carrer Sant Antoni. Altres actes emblemàtics, que se celebraran el mateix diumenge, són les cercaviles, la missa i processó en honor a Sant Antoni, la benedicció dels animals o la trencada d’olles.

En el marc de la festa de Sant Antoni, el divendres, 20 de gener, s’inaugurarà una exposició de mantons de Manila fets amb paper per l’alumnat del cicle superior de l’Escola Joan Baptista Serra d’Alcanar, que es podrà visitar fins al pròxim 12 de febrer.

La Festivitat de Sant Antoni d'Alcanar està inscrita en el Catàleg del patrimoni festiu de Catalunya, un reconeixement que posa en valor el patrimoni immaterial d'Alcanar i la faena ben feta de la Comissió de Sant Antoni. Aquesta celebració té més de 100 anys d'història i gaudeix de molt bona salut. “En els darrers anys hi han ballat més de 600 persones, la qual cosa suposa un increment molt gran de la seua pràctica, ja que a la dècada dels setanta la participació es reduïa pràcticament a una desena de parelles. Enguany esperem mantenir aquesta xifra, de fet, després d’aquests dos anys sense festa, veiem a la gent molt animada per a participar-hi”, afegeix Isidre Balada, president de la Comissió.

Durant el mes de gener, els assajos de la Jota Nova i la Jota Vella se celebraran els dies 12 i 13 de gener, a les 19.30 h, al Casal Cívic Trinitari Bel. I els dies 16, 17, 18, 19 i 20 de gener al Centre Cívic U d'octubre; a les 19.30 h. Si hi ha alguna modificació en l'horari o lloc dels assajos es notificarà a través de les xarxes socials de la Comissió de Sant Antoni i l'Ajuntament d'Alcanar.

>> Consulta la programació AQUÍ