Alcanar.cat

Formulari de cerca

Inici Ajuntament Comunicació i premsa Notícies L'associació Utopia enceta un nou curs oferint activitats per als xiquets amb trastorns de l'espectre autista, TDA/H o altes capacitats i els seus familiars al Casal Cívic d'Alcanar

L'associació Utopia enceta un nou curs oferint activitats per als xiquets amb trastorns de l'espectre autista, TDA/H o altes capacitats i els seus familiars al Casal Cívic d'Alcanar

| Acció Social, Entitats

Fa tres anys un grup de famílies, amb dos o tres fills amb diagnòstics diferents de TEA, TDAH i/o altes capacitats, van decidir agrupar-se per poder treballar i buscar solucions davant dels dubtes i inquietuds que els sorgien per gestionar el seu dia a dia. Així, va nàixer l'associació Utopia, per evitar temps i diners. 

A nivell territorial ja existien, per separat, dues associacions: una d'autisme i l'altra de TDA/H, això comportava per a les famílies dues quotes diferents i perdre temps per anar a una associació i a l'altra. "Vam pensar que si ens podíem agrupar en una sola seria més fàcil trobar el suport necessari per resoldre dubtes i poder treballar a la vegada en dos perfils diferents dins d'un mateix nucli familiar", recorda Gianina, una de les impulsores de l'entitat.

L'Associació Utopia és una entitat sense ànim de lucre, integrada per famílies amb infants en diagnòstic o en procés de diagnosticar de trastorns de l'espectre autista (TEA), TDA/H i/o Altes Capacitats, de l'àmbit de les quatre comarques de les Terres de l'Ebre i del Maestrat. Actualment, acullen 67 famílies de diverses nacionalitats.

"La nostra associació busca traçar i obrir a poc a poc nous camins per als fills. I això ho volem fer veient l'autisme, TDH/H, altes capacitats d'una manera més positiva. Pensem que hi falta un canvi de mentalitat perquè no es pot considerar que els nostre fills i filles només tinguin una discapacitat, sinó que en realitat són diferents. Veuen i experimenten el món d'una manera diferent. Ni millor ni pitjor que l'altra gent, però diferent", indiquen des de la junta directiva. Per això necessiten tenir camins diferents i nous davant d'ells. Segons Gianina, "volem estar informats de tots els avanços científics sobre el nostre perfil per a aprofitar-los en benefici del futur dels xiquets i les xiquetes".

Per a aconseguir-ho, organitzen trobades i activitats de tota classe i han demanat la col·laboració de totes les persones, associacions i administracions que els hi podien ajudar. En aquest sentit, ressalten la bona relació amb la Direcció General d’Acció Cívica i Comunitària del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat, titular del Casal Cívic Trinitari Bel d'Alcanar, lloc on realitzen la majoria d'activitats trimestrals de setembre a juny. Es tracta d'un treball diari de dilluns a divendres, amb tallers per desenvolupar la curiositat dels nens, a través de la pintura, el fang o la cuina, entre moltes altres opcions."Tenim un màxim de sis alumnes per grup, la qual cosa ens permet una atenció més individualitzada", indiquen.

L’Associació Utopia ha editat el llibre Entre llums i sorolls sobre les emocions, els sentiments i les reaccions dels nens i joves amb autisme, en doble versió en català i en castellà, amb el suport del Departament de Treball, Afers Socials i Família de la Generalitat, CatSalut i l'Obra Social 'La Caixa'. Gràcies al Departament de Cultura de la Generalitat se n'ha pogut imprimir una segona edició. La publicació compta amb la participació de la pintora Núria Prades, autora de les il·lustracions, i el psicòleg Sergi Banús, a la part tècnica del llibre.

Entre els reptes de futur està l'edició d'un altre llibre sobre TDA/H i autisme i, més endavant, un tercer volum centrat en l'àmbit de les altes capacitat, amb la finalitat de crear una col·lecció especialitzada en aquesta temàtica.

També celebren jornades educatives i xerrades informatives amb l'objectiu d'ajudar les famílies directament i, a la vegada, poder sensibilitzar l'entorn més proper on es desenvolupa la vida dels infants. A més, l'associació vol publicar una revista intercultural.

El balanç és positiu perquè han atès moltes famílies i estan contents de la participació de les activitats que han organitzat fins ara.

Les famílies que vulguin contactar amb l'associació Utopia poden adreçar-se al Casal Cívic Trinitari Bel d'Alcanar, on cada trimestre surt un fulletó amb la relació d'activitats i allí els informaran o els donaran el nostre telèfon de contacte. Tant als socis com als que no ho són poden donar-los assessorament gratuït sobre ajudes, obtenció de carnets, reconeixement del grau de discapacitat, sol·licitud de beques i altres tràmits.

L'article és J. Joaquim Buj per al Diari de Tarragona.

Alcanar Ràdio

Butlletí Alcanar