Alcanar.cat

Formulari de cerca

Inici Ajuntament Comunicació i premsa Notícies L'Ajuntament i la Confraria de Pescadors impulsen una campanya per a defensar el sector pesquer de les Cases

L'Ajuntament i la Confraria de Pescadors impulsen una campanya per a defensar el sector pesquer de les Cases

| Pesca i Agricultura

La Unió Europea i el Ministeri d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de l'Estat espanyol han començat a aplicar mesures pesqueres regressives a la pesca d’arrossegament. Aquesta normativa europea, coneguda com el Pla de Gestió del Mediterrani, reclama al sector que enguany reduïsca un 16% les jornades de pesca, però el 2025 podria suposar una reducció del 50% i, a la pràctica, la fi del sector.

L'Ajuntament d'Alcanar i la Confraria de Pescadors de les Cases han impulsat una campanya de denúncia i sensibilització per a defensar el sector pesquer i ja han difòs un vídeo que reivindica la pesca d'arrossegament a les Cases, un sector econòmic molt vinculat al model de poble del municipi i que podria estar en perill si aquesta normativa s'arriba a desplegar.

Els pescadors  fa més de tres dècades que apliquen una veda de dos mesos per a preservar els recursos marítims. Joan Roig, alcalde d'Alcanar, explica que "els pescadors de les Cases han respectat sempre les restriccions imposades i han demostrat el seu compromís amb les polítiques de subsistència marítima, per tant, ara cal que la Unió Europea escolte les seues peticions per a arribar a una solució consensuada".

Per la seua banda, Raül Ribot, secretari de la Confraria de Pescadors de les Cases, recorda que "l'economia blava inclou pesca, turisme, gastronomia i cultura, però sense la pesca tota la resta d'elements pateixen".

De la setantena d’embarcacions d’arrossegament que hi ha a la costa de Tarragona i l’Ebre, dos són de les Cases. Són embarcacions mitjanes que treballen amb aquest mètode per tradició familiar, generacions de pescadors han practicat aquest art centenari de pesca amb una xarxa pel fons de la mar.

Davant d’aquesta nova legislació, la Federació Nacional Catalana de Confraries de Pescadors també ha passat a l’acció.  En aquest sentit, més de dos-cents pescadors, entre els quals els membres de la Confraria de Pescadors de les Cases acompanyats de l’alcalde d’Alcanar, es van manifestar el 4 de juny al port de Sant Carles de la Ràpita. Després de recórrer amb pancartes el port pesquer, van llegir el document amb les propostes que han enviat a l’Estat per a que la normativa s’adapte a la situació de la pesquera catalana.

Alcanar Ràdio

Butlletí Alcanar