Alcanar.cat

Formulari de cerca

Inici Ajuntament Comunicació i premsa Notícies La Transeines, una caminada per Catalunya per lluitar contra les addiccions, finalitza a Alcanar

La Transeines, una caminada per Catalunya per lluitar contra les addiccions, finalitza a Alcanar

| Acció Social, Esports

La Transeines ha recuperat la seua força després de dos anys marcats per la pandèmia amb una nova ruta anti-addiccions i "recuperapersones" de 800 km que, en aquesta edició, ha tingut Alcanar com a destí final. Es tracta d'una proposta de l'Associació Eines que pretén canalitzar cap a l'esport part de l'activitat pròpia d'un tractament per addiccions. Del 23 d'agost al 22 de setembre, una desena d'usuaris del centre de recuperació van emprendre aquest viatge que va començar al Pont de Suert i va finalitzat a Alcanar. Durant el trajecte, cadascun dels vuit pacients participants ha disposat d'un diari personal on cada dia ha treballat de manera personal un valor per tal de recuperar tot allò que les addicions els van arrabassar.

La iniciativa ve impulsada per Àlex Florensa, terapeuta expert en addiccions, patòleg dual i director del centre d'addicions Eines de Sant Cugat del Vallés. Florensa va iniciar aquest projecte fa més d'una dècada, després de sobreposar-se a una situació d'addicció. "Soc un addicte rehabilitat i tinc l'oportunitat d'ajudar a altres persones a aprendre a conviure en la malaltia de l'addicció. L'esport és un esport que m'ha ajudat molt a la meua vida, i amb la idea d'aquest projecte vaig poder treballar molts aspectes que dins el centre no es poden abordar", detalla el terapeuta. 

La quarta edició d'aquesta "teràpia itinerant" va finalitzar el 23 de setembre a Alcanar, després de recórrer més de 700 km a peu. Aquesta iniciativa ha propiciat i confluït amb la creació d'un punt d'addiccions a Alcanar, un servei gratuït i per a tota la ciutadania, que pretén difondre les eines a les quals poden recórrer per a poder evitar o superar aquesta addicció. La regidora de joventut, Meritxell Ulldemolins, impulsora d'aquest punt al municipi, destaca que "el jovent és més vulnerable davant aquesta malaltia mental, ja que es troba en una fase més rebel i és més propens a caure en aquest tipus de problemes. El servei serà per tothom, però la joventut ha de saber que a Alcanar poden demanar ajuda a través d'aquest servei". 

Aquest punt serà coordinat pel senienc Àlex Subirats, director de ‘Subirats Addiccions’ i intervencionista familiar: "Un dels principals símptomes que podem utilitzar per a diagnosticar que hi ha un problema d'addicció és que aquella persona ho negue. De fet, és una de les fases de tot el procés, la negació. Justament la meua figura d'intervencionista familiar aconsegueix trencar aquesta negació". El següent pas serà, per tant, passar a l'acció.

Alcanar Ràdio

Butlletí Alcanar