Alcanar.cat

Formulari de cerca

Inici Ajuntament Comunicació i premsa Notícies La Generalitat de Catalunya fa un reconeixement a Alcanar en el marc del Dia Europeu del 112

La Generalitat de Catalunya fa un reconeixement a Alcanar en el marc del Dia Europeu del 112

| Governació

L'Ajuntament d'Alcanar ha acollit  aquest matí  l’acte de celebració del Dia Europeu del 112 i l'homenatge del Departament d'Interior de la Generalitat de Catalunya  a les veïnes i veïns d’Alcanar, les Cases d’Alcanar i Alcanar Platja, arran dels aiguats que es va patir a la comarca del Montsià, però sobretot a Alcanar, el setembre de 2021.

Coincidint amb el Dia Europeu del 112 que se celebra avui, i que pretén recordar que el 112 és el número únic d’emergències a la Unió Europea, el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, ha visitat Alcanar, que el setembre passat va patir una greu emergència causada per les pluges torrencials, la qual cosa va suscitar també un gran dispositiu dels serveis d’emergències amb una gran activitat al telèfon d’emergències 112. També ha fet una visita a algunes de les zones afectades pels aiguats, acompanyat de l'alcalde d'Alcanar, Joan Roig i d'altres autoritats.

En l'acte de presentació, l’alcalde d’Alcanar, Joan Roig, ha fet un agraïment a totes les persones presents a l'acte perquè van formar part d’una onada de solidaritat sense precedents, arran dels aiguats de l'1 de setembre de 2021. També ha destacat “la gran activitat al telèfon d’emergències 112 que van provocar els aiguats de l’any passat” i la celeritat del servei català en atendre a tots els veïns i veïnes del municipi. Així mateix, ha elogiat “el gran dispositiu dels serveis d’emergències”.

Joan Ignasi Elena ha manifestat que “el 112 és un servei essencial i un instrument fonamental al servei de la prevenció” i ha remarcat també que “la seguretat és un servei públic essencial i la millor política social”. Elena ha posat en valor que el 95% de les trucades s’atenen abans dels 10 segons d’espera i aquelles trucades que precisen dels desplaçament d’efectius operatius, no passen d’entre 1 i 2 minuts de conversa amb l’operador/ora, el temps necessari per a recollir el màxim de dades per intervenir.

Durant la seua visita a Alcanar, Elena ha explicat que el 112, gràcies a les millores tecnològiques introduïdes per les operadores i les adaptacions realitzades en les sales del 112, ja geolocalitza automàticament vuit de cada deu emergències que tenen lloc a Catalunya.

El CAT112 es va incorporar el mes d’abril a una prova pilot sobre el funcionament del sistema AML juntament amb els telèfons 112 del País Valencià i les Illes Canàries. De forma progressiva s’han anat rebent cada cop més trucades que incorporaven la geolocalització automàtica, de forma que actualment 8 de cada deu emergències es geolocalitzen de forma automàtica, fent més àgil la resposta. 

En aquest sentit, el conseller ha detallat que “dels 136.552 incidents per emergències que ha atès el 112 de Catalunya i que han generat l’activació dels serveis d’emergències el mes de gener, el 82,8% han estat localitzats automàticament perquè l’origen de la trucada era un telèfon fix o un telèfon mòbil amb el sistema AML”.

Per la seua banda, la directora del CAT112, Irene Fornós, ha afegit que el percentatge d’emergències geolocalitzades ha anat augmentant des que a l’abril es va iniciar la prova pilot, que va finalitzar a finals d’any per passar a ser un procediment estandarditzat arreu de l’Estat: “El juliol passat, dels 181.902 incidents que van tenir lloc a Catalunya, es van geolocalitzar automàticament el 64,2% entre trucades fetes des de telèfons fixes i mòbils. Els darrers mesos, aquest percentatge s’ha estabilitzat per sobre del 80%”.

L’AML o sistema de localització mòbil avançat envia la localització de la persona que truca al 112 en el mateix moment que fa la trucada. El sistema envia les coordenades del lloc des d’on es realitza la trucada de manera continua mentre la trucada està establerta i sense que la persona que truca haja de realitzar cap acció. Aquest sistema ve instal·lat en els mòbils per defecte i no requereix cap instal·lació ni configuració en el terminal.

En el cas dels telèfons que funcionen amb el sistema operatiu Android, el sistema AML està plenament operatiu, mentre que en els terminals del sistema operatiu iOs, aquest s’està produint de forma paulatina.

Durant la visita d’avui, Elena ha estat acompanyat per l'alcalde d’Alcanar, Joan Roig; la directora del CAT112, Irene Fornós; la directora general de Protecció Civil, Mercè Salvat; el delegat territorial del Govern de la Generalitat a les Terres de l’Ebre, Albert Salvadó; el director dels Serveis Territorials d’Interior a les Terres de l’Ebre, Miquel Alonso; el subdirector del CAT112, Andreu Alfonso; el director de l’Àrea de Tecnologia i Innovació del CAT112, Jordi Bort; i el 1r. tinent d’Alcaldia, regidor de Governació i Seguretat i cap de la Policia Local, Jordi González.

Durant la visita a la zona d’Alcanar afectada pels aiguats del setembre passat, el conseller ha recordat la importància que va tenir la resposta coordinada dels serveis d’emergències.

 Alcanar, episodi excepcional

El passat 1 de setembre del 2021 va tenir lloc un episodi excepcional de pluges torrencials que va afectar, especialment, les comarques del Montsià i del Baix Ebre. El municipi més afectat per aquest episodi va ser Alcanar, i en menor mesura Ulldecona i La Ràpita. Les precipitacions van provocar greus destrosses en el mobiliari urbà, inundacions d’immobles, van arrossegar vehicles fins al mar i va provocar talls en les vies de comunicació i desperfectes en moltes infraestructures de la zona. Les pluges torrencials van deixar registres extraordinaris com els 216,6 l/m2 recollits a l’estació d’Alcanar, dels quals 77,7 l/m2 en 30 min i 4,0 l/m2 en 1 min.

Per fer front als aiguats es va desplegar un gran dispositiu d’emergències, que va tenir en el telèfon d’emergències 112 de Catalunya un paper importantíssim, com a via d’entrada de les peticions dels veïns i veïnes que patien una emergència. El CAT112 va atendre, entre els dies 1 i 2 de setembre, 684 trucades fetes des del Montsià, el que equival al 89% del total de les 770 trucades d’emergència gestionades per aquest episodi de pluges torrencials. Pel que fa a municipis, destaquen les 517 trucades fetes des d’Alcanar, 99 des de La Ràpita i 55 des d’Ulldecona.

Alcanar Ràdio

Butlletí Alcanar