Alcanar.cat

Formulari de cerca

Inici Ajuntament Comunicació i premsa Notícies L’Ajuntament haurà d’endeutar-se per a fer front a les garanties de pagament de 2,3 milions d’euros per a indemnitzar 24 propietaris d'habitatges de Turov

L’Ajuntament haurà d’endeutar-se per a fer front a les garanties de pagament de 2,3 milions d’euros per a indemnitzar 24 propietaris d'habitatges de Turov

| Economia

Demà divendres, 1 de juliol, és la data límit que té l’Ajuntament d’Alcanar per a presentar garanties de pagament de 2,3 milions d’euros al jutjat contenciós-administratiu número 2 de Tarragona per a indemnitzar 24  propietaris d’alguns dels apartaments de la promoció il•legal que la constructora Turov va construir l’any 2003 a Alcanar Platja.

“Esta és la crònica d’una tragèdia urbanística i econòmica anunciada. Aquest mandat ja venia marcat per situacions sobrevingudes i molt complicades de gestionar després de les pluges torrencials del 2018 i del 2021.  Vam començar amb un endeutament 0 i sortirem amb el poble hipotecat per a molts anys  per les herències del passat”, explica Joan Roig, alcalde d’Alcanar.

Per a constituir aquestes garanties, l’Ajuntament haurà de contractar un préstec a llarg termini atés que la corporació només disposa d'uns ingressos corrents de prop de 9 milions d'euros en el pressupost anual. Aquest fet tindrà un impacte important i de forma immediata sobre el nivell d’endeutament del consistori. “El préstec suposarà un reajustament important i condicionarà la temporalització d'inversions previstes que han de donar resposta a necessitats sorgides arran dels aiguats”, afegeix Jordi Monfort, regidor d’Hisenda de l’Ajuntament.

El cas Turov

La llicència d’obres que va atorgar l’Ajuntament l’any 2003, amb un partit polític al govern diferent de l’actual, autoritzava a l’empresa Turov la construcció de 32 apartaments en una parcel•la on només es podien construir, segons el PGOUM, nou cases unifamiliars. Posteriorment, arran d’una denúncia veïnal, la justícia va sentenciar que la llicència era nul•la de ple dret i va ordenar l’enderroc dels 32 habitatges.

A hores d’ara hi ha dos causes judicials paral•leles: d’una banda, l’execució de l’enderroc dels 32 habitatges; d’altra banda, les indemnitzacions patrimonials que els propietaris reclamen per l’enderroc dels habitatges.

“Pel que fa a les indemnitzacions, l’any 2016, Alcanar va pagar 1 milió 68 mil euros a la mercantil Turov, és a dir, la justícia ens va condemnar a indemnitzar la constructora que va aixecar els 32 apartaments per 8 d’aquests habitatges que encara eren de la seua propietat”, destaca el batle.

Durant els anys següents es va produir un degoteig de reclamacions patrimonials de la resta de propietaris. Ara la justícia obliga l’Ajuntament d’Alcanar a constituir garanties per a poder satisfer en un futur les indemnitzacions de la resta de propietaris que l'Ajuntament ha quantificat en 2,3 milions d'euros, tot i que els propietaris estimaven la indemnització total en 3,3 milions d'euros, equiparant l'import per habitatge que es va pagar a Turov en un context de mercat diferent. 

“Entre les dos indemnitzacions, l’enderrocament i les despeses de l'equip jurídic de la defensa, el consistori haurà d’assumir un cost de prop de 4 milions d’euros. Esta sentència és un exemple d’allò que no s’ha de fer. Hem d'assumir les conseqüències de les males decisions del passat. Unes conseqüències que acabarà pagant el municipi”, conclou l’alcalde.