Alcanar.cat

Formulari de cerca

Inici Ajuntament Comunicació i premsa Notícies Joan Baptista Beltran: “Conèixer la vida i obra del canonge José Matamoros també ens permet conèixer bona part de la història d’Alcanar”

Joan Baptista Beltran: “Conèixer la vida i obra del canonge José Matamoros també ens permet conèixer bona part de la història d’Alcanar”

| Cultura

Joan Baptista Beltran Reverter (Alcanar, 1956) és un enamorat de la història local. Aquesta afició s’ha convertit en una tasca fructífera de recuperació del nostre passat, activitat que ha materialitzat en la publicació d’onze llibres i altres estudis, sempre amb un únic objectiu: explicar i difondre la nostra història més pròxima. Ha col•laborat en nombroses publicacions col•lectives i en congressos, i també en la fundació d’entitats culturals i socials d’Alcanar. Ara, acaba de presentar el seu últim llibre, El canonge José Matamoros Sancho. Entre la religió i la pàtria.   

Aprofitant que enguany commemorem el centenari de la publicació de la monografia Historia de mi pueblo. Alcanar, del canonge José Matamoros Sancho, des de la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament es va constituir una comissió per tal d’iniciar els treballs d’organització del IV Congrés d’Història d’Alcanar, del qual Joan Baptista hi forma part. Cinc ponències i vint-i-tres comunicacions sobre diferents àmbits de la historiografia d’Alcanar constituiran el cos principal del Congrés, del qual el canonge Matamoros serà la figura central. El Congrés comença avui, 11 de novembre i es desenvoluparà durant tot el cap de setmana.

Com i quan vas començar a dedicar-te a la recerca històrica d’Alcanar?  

Pràcticament, s’inicia coincidint amb la celebració del I Congrés d’Història, el 1989, del comitè organitzador del qual vaig formar part. Una altra cosa és la meua afició pel col•leccionisme de segells, que comença en el mateix moment que entro a treballar a Correos, primer col•leccionant segells d’Espanya i, després, segells de l’Antàrtida (bases, expedicions, vaixells, territoris...). 

De fet, vas ser l’impulsor de la Societat Espanyola de Filatèlia Polar i, a més, n’ets el president. Quina importància té aquesta entitat? 

L’any 1993, uns quants col•leccionistes varen decidir crear la Societat Espanyola de Filatèlia Polar, que agrupa un centenar de filatelistes d’Espanya i d’altres països que col•leccionem segells i història postal de l’Àrtic i l’Antàrtic. És l’única societat de col•leccionisme filatèlic polar que existeix a l’Estat espanyol. Soc president de la Societat des del mateix moment de la seua fundació i, com a tal, director de la revista de filatèlia polar Correo Polar, que, per cert, s’edita íntegrament a Alcanar. Aquesta publicació arriba al socis, associacions filatèliques polars internacionals, institucions científiques espanyoles i internacionals, entre les quals l’Scott Polar Research Institute, de la Universitat de Cambridge. 

La teua passió per la història local t’ha dut a tenir la major col•lecció d’imatges d’Alcanar, així com documents històrics de gran valor... 

Com molt bé apuntes, no només és fruit de la meua passió per la història local, sinó també de la meua passió pel col•leccionisme. Tinc una col•lecció d’unes 400 postals antigues d’Alcanar, les Cases d’Alcanar i Alcanar Platja que avui constitueix un arxiu històric gràfic molt interessant, com també ho són les planxes de vidre d’emulsió de plata de la casa Agfa fetes pel fotògraf tortosí Ramon Borrell, l’any 1911, amb motiu de l’homenatge que Alcanar va retre a l’insigne musicòleg Felip Pedrell. 

Com i quan naix la idea d’escriure aquest nou llibre sobre el canonge Matamoros? 

Arran de la meua relació d’amistat amb Virgínia Matamoros, neboda del canonge Matamoros. Ella em va aportar informació interessant per a conèixer més i millor la persona del mossèn. Després, tot va ser iniciar la recerca de documentació en diversos arxius, sobretot de Tortosa. L’any 2001 ja vaig publicar una petita semblança biogràfica de Matamoros, editada per l’Institut d’Estudis Comarcals del Montsià. L’any 2018 vaig plantejar-me de tornar a publicar un llibre amb molta més informació i documentació sobre la vida i obra del canonge. L’arribada de la pandèmia me va servir per a iniciar la recerca documental a través d’Internet i, finalment, la consulta presencial dels arxius del bisbat de Tortosa i de l’Arxiu Comarcal del Baix Ebre. El producte de tot plegat és el llibre que vaig presentar el 30 de setembre, coincidint amb el centenari del nomenament del canonge José Matamoros com a fill predilecte d’Alcanar. 

Quin és el teu pròxim projecte?

Estic treballant en dos projectes d’investigació sobre la deportació republicana als camps d’extermini nazis. En este sentit, l’any que ve espero publicar un primer treball sobre els cinc deportats d’Alcanar i, si puc, a final del 2023 o començament del 2024, un treball sobre els deportats ebrencs. És necessari donar a conèixer les barbaritats que varen haver de viure els deportats en estos camps de la mort. Dos canareus hi varen deixar la vida, com també molts ebrencs. 

Alcanar Ràdio

Butlletí Alcanar