Els dies posteriors als aiguats de l’1 de setembre de 2021 es van habilitar puntualment tres solars per a dipositar-hi la runa que es va generar en l’emergència i postemergència: el terreny on se situa la plaça de bous d’Alcanar, el seti annex a la pista esportiva de les Cases d'Alcanar i una tercera parcel•la davant del Càmping Alfacs, d'Alcanar Platja.
Sis mesos després han començat les tasques de classificació i trasllat de la runa. A l’hora d’ara la plaça de bous d’Alcanar ja està completament neta i ja es treballa a les Cases. En acabat, s’actuarà a Alcanar Platja. En conseqüència, els solars on hi ha la runa ja podran recuperar el seu ús habitual. Així, a la plaça de bous d'Alcanar s’hi podran celebrar les festes de maig i al seti adés esmentat de les Cases s’hi podrà tornar a patinar.
La tasca de les màquines i els operaris és seleccionar els residus per a traslladar-los a l'abocador de Mas de Barberans i reduir també el cost del tractament posterior. Tot i això, la classificació, la neteja, el transport i el tractament dels residus ascendirà a un cost total aproximat de 140.000 euros, que assumirà l'Ajuntament d'Alcanar.
Joan Roig, alcalde d'Alcanar, explica que l'acció “s'ha fet conjuntament amb l'Agència de Residus de Catalunya, el COPATE i el Consell Comarcal del Montsià. D'aquesta forma hem pogut ser molt més àgils a l'hora de tractar i transportar una quantitat de residus enorme i sense precedents a les nostres terres. Per tant, ha sigut complicat de gestionar perquè ho volíem fer d'una manera respectuosa amb l'entorn".
L'alcalde d'Alcanar vol fer un agraïment "al COPATE i l'Agència de Residus pel suport, la feina i la diligència a l'hora de gestionar la recollida". La gestió del Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (COPATE) ha estat imprescindible per a agilitar els tràmits administratius i logístics. A més, facilitarà el pagament fraccionat de la recollida. Per la seua banda, l'Agència de Residus de Catalunya ha emès un informe d'emergència que ha permès al COPATE agilitar els treballs i també explora línies d'ajuda per a cobrir la despesa de la recollida.
Per la seua banda, Jordi Bort, regidor de Medi Ambient, demana civisme a la ciutadania i recorda que "és molt important que tothom deixe d'abocar deixalles en aquests solars. Les persones que hi tiren residus a partir d’ara poden ser sancionades, ja que la deixalleria municipal està en funcionament i ofereix un servei de recollida de runa. Per tant, la deixalleria municipal, que ha ampliat l’horari recentment, és el lloc on s'han d'abocar els residus i tota la brossa que es genera en l'àmbit domèstic".