Alcanar.cat

Formulari de cerca

Inici Ajuntament Comunicació i premsa Notícies Es lleva la runa dels setis on s'havia dipositat per l’emergència provocada pels aiguats del setembre del 2021

Es lleva la runa dels setis on s'havia dipositat per l’emergència provocada pels aiguats del setembre del 2021

| Medi Ambient, Governació

Els dies posteriors als aiguats de l’1 de setembre de 2021 es van habilitar puntualment tres solars per a dipositar-hi la runa que es va generar en l’emergència i postemergència: el terreny on se situa la plaça de bous d’Alcanar, el seti annex a la pista esportiva de les Cases d'Alcanar i una tercera parcel•la davant del Càmping Alfacs, d'Alcanar Platja.

Sis mesos després han començat les tasques de classificació i trasllat de la runa. A l’hora d’ara la plaça de bous d’Alcanar ja està completament neta i ja es treballa a les Cases. En acabat, s’actuarà a Alcanar Platja. En conseqüència, els solars on hi ha la runa ja podran recuperar el seu ús habitual. Així, a la plaça de bous d'Alcanar s’hi podran celebrar les festes de maig i al seti adés esmentat de les Cases s’hi podrà tornar a patinar.

La tasca de les màquines i els operaris és seleccionar els residus per a traslladar-los a l'abocador de Mas de Barberans i reduir també el cost del tractament posterior. Tot i això, la classificació, la neteja, el transport i el tractament dels residus ascendirà a un cost total aproximat de 140.000 euros, que assumirà l'Ajuntament d'Alcanar.

Joan Roig, alcalde d'Alcanar, explica que l'acció “s'ha fet conjuntament amb l'Agència de Residus de Catalunya, el COPATE i el Consell Comarcal del Montsià. D'aquesta forma hem pogut ser molt més àgils a l'hora de tractar i transportar una quantitat de residus enorme i sense precedents a les nostres terres. Per tant, ha sigut complicat de gestionar perquè ho volíem fer d'una manera respectuosa amb l'entorn".

L'alcalde d'Alcanar vol fer un agraïment "al COPATE i l'Agència de Residus pel suport, la feina i la diligència a l'hora de gestionar la recollida". La gestió del Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (COPATE) ha estat imprescindible per a agilitar els tràmits administratius i logístics. A més, facilitarà el pagament fraccionat de la recollida. Per la seua banda, l'Agència de Residus de Catalunya ha emès un informe d'emergència que ha permès al COPATE agilitar els treballs i també explora línies d'ajuda per a cobrir la despesa de la recollida.

Per la seua banda, Jordi Bort, regidor de Medi Ambient, demana civisme a la ciutadania i recorda que "és molt important que tothom deixe d'abocar deixalles en aquests solars. Les persones que hi tiren residus a partir d’ara poden ser sancionades, ja que la deixalleria municipal està en funcionament i ofereix un servei de recollida de runa. Per tant, la deixalleria municipal, que ha ampliat l’horari recentment, és el lloc on s'han d'abocar els residus i tota la brossa que es genera en l'àmbit domèstic".