Alcanar.cat

Formulari de cerca

Inici Ajuntament Comunicació i premsa Notícies Els municipis pesquers de les Terres de l’Ebre podran accedir als 15,6 M€ dels ajuts europeus destinats a promoure l’Economia Blava sostenible a Catalunya

Els municipis pesquers de les Terres de l’Ebre podran accedir als 15,6 M€ dels ajuts europeus destinats a promoure l’Economia Blava sostenible a Catalunya

| Agricultura i Pesca

El director general de Política Marítima i Pesca Sostenible, Sergi Tudela, i el director dels Serveis Territorials del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural a Terres de l’Ebre, Jesús Gómez, van presentar dissabte, 25 de març, a les Cases d'Alcanar,  les ajudes del Fons Europeu Marítim i de la Pesca i l’Aqüicultura (FEMPA) destinades a promoure l’Economia Blava sostenible als municipis pesquers de les Terres de l’Ebre mitjançant projectes de cooperació local.

Joan Roig, alcalde d'Alcanar, va donar inaugurar la jornada donant la benvinguda a les persones assistents i va recordar que "l’economia Blava, de la mà del Grup d’Acció Local de les Terres de l’Ebre, potencia la vinculació històrica entre el nostre territori i la nostra mar i  dibuixa el gran recorregut econòmic de les Terres de l’Ebre en els propers anys". Així mateix, va recalcar que "és un sector estratègic des del punt de vista identitari i de progrés. 2,3 milions d’euros per a 117 projectes d'economia blava a l'Ebre des del 2016. Ens hem de sentir reconfortats i afortunats perquè al cap davant de la pedra angular de la economia blava a casa nostra, al cap davant del Grup d’Acció Local Mar de l’Ebre tenim als millors".

El pressupost destinat al desenvolupament local participatiu els pròxims 6 anys és de 15,6 milions d’euros, el doble del pressupost actual. L’objectiu d’aquest increment és poder implementar els projectes proposats pels territoris pesquers a la totalitat del litoral pesquer català, per a la qual cosa s’ha reservat el 21% del Fons Europeu Marítim de la Pesca i l’Aqüicultura (FEMPA) a aquesta línia d’ajuts.

Tercera candidatura com a Grup d’Acció Local Pesquer

Aquest és el tercer cop que el Departament d’Acció Climàtica selecciona la candidatura dels municipis de les Terres de l’Ebre per constituir-se com a Grup d’Acció Local Pesquer (GALP), esdevenint així l’embrió del desenvolupament local participatiu. Formar un Grup d’Acció Local Pesquer és unpas imprescindible per poder optar a aquestes ajudes.Els Grups d’Acció Local sónentitats sorgides per dissenyar i desenvolupar en el territori, de baix a dalt, estratègies per a la gestió dels ajuts europeus, tot permetent centrar les actuacions i els recursos en les prioritats definides pel territori mateix.

L’àmbit territorial del Grup d’Acció Local Pesquer del Mar de l’Ebre abasta els municipis pesquers d’ Arenys de Mar, Calella de Mar, Malgrat de Mar, el Masnou, Mataró, Montgat, Pineda de Mar, Sant Pol de Mar, Blanes, Lloret de Mar i Tossa de Mar, amb una superfície de 176 km2. Les comarques del Maresme i la Selva que integren el GALP tenen una densitat de 456 habitants per km2.

Actualment s’identifiquen 6.617 llocs de treball dels sectors de l’Economia Blava a la zona. Estan adherides al GALP les Confraries de Pescadors de la zona, amb una flota pesquera de 122 embarcacions que generen unes captures de 3.357 tones anuals i una recaptació en primera venda de 15 milions d’euros

A banda de la candidatura del Mar de l’Ebre, que enguany s’ha constituït per segon cop, el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, en el marc del Fons Europeu Marítim i de la Pesca i l’Aqüicultura (FEMPA), ha seleccionat 4 candidatures més de Grups d’Acció Local Pesquers (GALP) que abasten la totalitat dels municipis pesquers de Catalunya.

Una oportunitat per al territori

Per poder optar als ajuts, les candidatures seleccionades hauran de presentar una Estratègia de desenvolupament abans del 31 de juliol de 2023.Les candidatures es podran acollir a un ajut preparatori per a la dinamització del procés participatiu i la redacció dels projectes. En el cas del grup de la Costa Daurada, rebran 6.156 euros per a la redacció del projecte. Aquests projectes hauran de reflectir la vinculació amb l’Estratègia marítima de Catalunya.

Per a la selecció de les candidatures i l’aprovació de les estratègies, es té en compte la zona d’aplicació de les activitats i també altres criteris territorials (municipis, superfície d’aplicació de la proposta), sectorials (activitat pesquera, aqüícola, Economia Blava), socials (densitat de població, atur i renda familiar) i ambientals (superfície de zones PEIN al territori), i es prioritza la presència de dones de la mar en el territori dels projectes proposats.

També es valora si les activitats presentades contribueixen als objectius estratègics del Fons Europeu Marítim i de la Pesca i l’Aqüicultura i a implementar l’estratègia De la granja a taula, a desenvolupar l’Economia Blava, a mitigar el canvi climàtic i a fomentar el patrimoni cultural, social i ambiental, i si preveuen actuacions de cooperació.

Es valorarà, així mateix, la capacitat dels Grups d’Acció Local Pesquers candidats i la implicació dels actors locals. Amb l’objectiu de garantir l’impacte sobre les comunitats pesqueres, aquests grups hauran de ser liderats pel sector pesquer.