Alcanar.cat

Formulari de cerca

Inici Ajuntament Comunicació i premsa Notícies El nou mercat municipal compleix tres mesos: reptes i oportunitats

El nou mercat municipal compleix tres mesos: reptes i oportunitats

| Urbanisme, Economia

Han passat una mica més de tres mesos d'ençà que es va inaugurar el nou mercat municipal d'Alcanar. Va obrir les portes el 10 de maig a les vuit del matí. Des d'aquesta hora, desenes de mirades curioses s’hi van acostar per a descobrir-ne la nova cara. A mig matí, les clientes habituals ja s’havien retrobat i feien les primeres compres del dijous en un espai totalment renovat però que conserva l'esperit del mercat de tota la vida.

Durant la presentació, Alfons Montserrat, alcalde d'Alcanar, destacava que aquesta reforma "ha estat un dels grans objectius d'aquest mandat", juntament amb la inauguració de l'alberg dels Josepets, la urbanització del sector dels Codonyers i la projecció del nou auditori municipal. Per al batle, "en el context actual de globalització, potenciar el comerç local és una prioritat perquè enriqueix el conjunt del municipi i evita la fuga comercial". "Fer poble és també fer compra de proximitat", afirmava de forma contundent.

Les obres del mercat municipal es van iniciar l'any 2016 i s'han dividit en dos fases, amb una inversió aproximada de 381.000 euros i amb el suport de dos subvencions del Pla d'actuació municipal de la Diputació de Tarragona que ascendeixen a prop de 242.450 euros. La primera licitació comprenia la remodelació de l'equipament i la millora dels accessos, mentre que en la segona es van construir i adequar les catorze parades.

"El conjunt de la rehabilitació combina les reformes necessàries per a garantir la perdurabilitat del mercat amb un disseny atractiu i actual", explica Ivette Fibla, regidora d'Urbanisme. També destaca el fet que "els arquitectes redactors de la primera i segona fase, així com la resta d'aparelladors i enginyers que han intervingut en la direcció executiva de l'obra, són del municipi". Així mateix, la major part de les empreses que han intervingut en l'obra també han estat locals.

En tot aquest procés, també s'ha volgut tenir molt en compte el parer dels antics paradistes. Durant totes les fases de la reforma de l'equipament hi han col•laborat molts d'ells, així com altres comerciants locals i els nous usuaris, "sobretot per a definir la mateixa concepció del mercat i dissenyar la proposta comercial, dos factors que han de contribuir a la seua consolidació", argumenta Joan Roig, regidor de Participació Ciutadana.

Una altra qüestió que s’ha tingut en compte en la licitació de les parades és que els lloguers puguen ser de fins a cinc anys prorrogables, amb l'objectiu de "mantenir les parades que han aguantat l'esperit del mercat durant els darrers anys, afavorir la permanència del comerç local i garantir el relleu generacional", apunta Jordi Monfort, regidor de Comerç.

La dinàmica del nou mercat

En l'actualitat l'afluència de compradors s'ha moderat. "Segurament aquesta dinàmica respon, d'una banda, al fet que la ciutadania ha de tornar a adquirir l'hàbit d'anar a comprar al mercat i, de l'altra, a la limitada varietat de productes que s'ofereixen en l'actualitat", explica Monfort.

Miguel Ángel Barrera és un dels venedors clàssics. La seua parada està molt a prop de la que havia ocupat anys enrere. Ell opina que "el mercat ha quedat molt guapet i sanitàriament parlant és una meravella, tot i que ara a l'estiu fa molta calor i caldria obrir les portes". Pel que fa al nombre de compradors, es mostra optimista: "Vam inaugurar el mercat amb la il•lusió que vingués gent a comprar i crec que els usuaris han anat responent, tot i que ara és una època fluixa perquè la gent marxa als prats".

"Jo només fa 36 anys que estic al mercat i em dono el permís de dir que segueix en la mateixa línia de tots els anys. Ha d'haver-hi persistència i no tirar la tovallola si hi ha èpoques en què no hi ha moltes persones comprant. El mercat és necessari però cal torejar-lo", conclou Barrera amb un somriure franc a la cara.

Coincideixen amb ell la resta de paradistes i també les usuàries. En general consideren que l'equipament ha millorat molt, però que cal que hi haja més afluència de gent. "La gent hauria de venir més. Moltes famílies van a comprar fora però cal fer-ho al poble", diu fluixet una de les compradores.

Després d'una primera fase de treball conjunt amb els comerciants, està previst que properament es liciten les parades del mercat que encara estan per ocupar. Per tal de fer front a aquesta situació i diversificar els productes que es poden comprar al mercat, la nova licitació no preveurà la instal•lació de més parades dedicades a l'activitat de pescateria i limitarà l'entrada de negocis de fruita i verdura.

Així mateix, el document de licitació regularà els usos que poden tenir les parades que encara estan per ocupar, per tal d'evitar la concentració d'empreses que donen el mateix servei i de dispersar-les al màxim. "A mitjà termini, el propòsit del consistori és que hi haja una major varietat de parades i regular la presència d'empreses del mateix sector, ja que la concentració al final pot ser dolenta per a la competència", aclareix el responsable de l’àrea de comerç.

La nova licitació serà també una oportunitat per als productors locals que vulguen optar a tenir un espai on vendre els seus productes de proximitat i que de moment no tenen una botiga física al poble.

De moment, el mercat obri tres dies a la setmana en un horari que es va ajustant a partir de les necessitats i propostes dels paradistes. En aquest sentit, els comerciants ambulants que només venen productes, els dijous, a la part exterior del mercat no es veuran obligats a entrar dins, ja que la perspectiva del govern municipal és crear prou oferta i demanda d'activitat per a que el mercat puga obrir més dies. "No volem hipotecar parades amb venedors que només poden estar-hi un dia", apunta Monfort.

‘Els dijous al mercat’

L'equip de govern té previst treballar juntament amb els paradistes per a portar a terme un seguit d'activitats amb l’objectiu de dinamitzar el mercat municipal. Segons Joan Roig, “ara ens cal treballar junts, des de diferents àmbits, amb la ment ben oberta i amb altes dosis de flexibilitat,  per a aconseguir que el nostre mercat siga una peça clau en la dinamització del comerç local i el teixit productiu, i també un element que ajude a cohesionar, encara més, si és possible, el municipi".

“Els dijous al mercat” és, precisament, una acció de dinamització que es durà a terme durant els mesos d'agost i setembre per a incentivar el consum de productes frescos entre els turistes que pernocten als càmpings del municipi. 

La iniciativa inclou una ruta guiada pel municipi i un tastet posterior al mercat. "Voldríem aconseguir que els campistes poguessen veure el mercat com un lloc bonic on poden anar a comprar el producte fresc i de qualitat i on reben un tracte proper i individualitzat", conclou Monfort.

Alcanar Ràdio

Butlletí Alcanar