Alcanar.cat

Formulari de cerca

Inici Ajuntament Comunicació i premsa Notícies Dones canareves que trenquen barreres de gènere en la tria dels estudis superiors

Dones canareves que trenquen barreres de gènere en la tria dels estudis superiors

| Dona, Educació

Segons l’últim informe publicat per la Xarxa Vives d’Universitat a partir de dades de l’any 2019, les dones són majoria a la universitat (62%) però la seua presència és encara minoritària en les enginyeries (32%) i titulacions mixtes (44,6%). Elles tenen més tendència a orientar-se cap a les àrees de salut i de cura, mentre que els homes cap a les que tenen a veure amb l’espai exterior de poder i de presa de decisions.

En el marc del 8 de març, Dia Internacional de la Dona, l’Ajuntament ha volgut donar veu a set xiques i dones d’Alcanar que treballen o estudien en sectors  masculinitzats o que ho han estat històricament. Amb la col•laboració del CFGM de Vídeo, discjòquei i So de l'Institut Sòl de Riu s’ha elaborat el reportatge “Trencat barreres” amb l’objectiu de combatre els estereotips de gènere relacionats amb la tria de la carrera universitària i dels estudis superiors, que fan que hi haja desequilibris quant a gènere.

 

 

Reproduïm algunes parts dels testimonis que apareixen en el reportatge. 

Alba Fibla, enginyera aeronàutica

Al batxillerat tecnològic, de 10 persones a classe, només dos érem xiques. Vaig  tenir la sort de tenir un referent a casa, el meu pare, que és enginyer. Llavors vaig decidir triar la carrera d'enginyeria aeronàutica. Quan vaig entrar a la universitat érem unes 60 persones a classe, de les quals només 10 eren xiques.

Una cosa que falta per motivar a les joves a estudiar carreres tecnològiques són referents femenines. No és que no n'hi haja, sinó que han quedat amagades. Volia posar l'exemple de Katherine Johnson, una matemàtica i física que va treballar a la NASA durant la segona meitat del segle passat. Gràcies a ella la humanitat va poder viatjar a la lluna, ja que calculava trajectòries de vol de moltes de les missions  com la de l’Apol•lo. Una de les seues frases cèlebres va ser: "gaudeix de què fas i llavors estaràs fent el teu millor esforç".

Arantxa Fibla, odontòloga

Encara avui en dia et trobes amb persones que creuen més amb el criteri d’un home que d’una dona, tot i tenir la mateixa formació. Per sort, aquesta praxis es detecta més amb pacients d’edat avançada que amb els pacients joves. Esperem que siga el reflex de què les coses estan canviant.

Un altre factor amb el que em trobo jo és el de l’edat, hi ha persones que es qüestionen que amb 27 anys puga ser la seua doctora “en lo joveneta que ets” em diuen... Però tot i això, estic orgullosa d’haver arribat fins aquí, de què la nostra professió també tinga  nom de dona i que la història de l’odontologia també s’escriga en femení. No oblideu mai les vostres metes, somieu tan alt com pugueu i que ningú ni res us limiti a ser qui vulgueu ser.

Sílvia Escura, ginecòloga

La medicina en general i també la ginecologia ha estat tradicionalment una professió liderada per homes. Tot i això, des de fa ja uns quants anys les coses han canviat i el nombre de dones metgesses i ginecòlogues ha crescut exponencialment. 

Per això us animo a què us endinseu en l’àmbit de la salut o en qualsevol que us apassione i que el fet que tradicionalment haja estat considerat un món d'homes no us faigue temor. Penseu que tots i totes som capaces d'aconseguir allò que ens proposem. En esforç i il•lusió podeu arribar tan lluny com desitgeu.

Laia Caudet, neurobiòloga 

El paper de les dones en la recerca sempre ha estat menyspreat en la societat. Moltes científiques no han obtingut fins ara un reconeixement per la seua feina. Algunes d’elles son més conegudes com Marie Curie o Rosalind Franklin i altres, com Esther Lederberg, pionera en el camp de la genètica, no tant.

Avui en dia la situació està millorant, però, tot i això, encara veiem l'efecte tisora, a les etapes inicials de la carrera predominen les dones, però a mesura que s'arriba a posicions més altes, sobretot en universitats i centres de recerca, predominen els homes. Hem de continuar lluitant per totes aquelles investigadores que van dedicar la seua vida a la ciència i no van poder obtenir un reconeixement digne.

Ivette Fibla, enginyera tècnica d’Obres Públiques i regidora d’Urbanisme

El sector de l'obra pública i de la construcció en general està tremendament masculinitzat. A més, el fet d'incorporar-me a una empresa constructora amb 22 d'anys com a cap d'obra amb una plantilla en què gairebé el 100% eren homes al principi va ser xocant. Vaig viure algunes situacions desagradables i comentaris poc encertats, però que no em feien enrere sinó que em donaven més força per a tirar endavant. En aquest sector les dones sempre comencem la partida sense igualtat de condicions i hem de fer un sobreesforç per a demostrar la nostra vàlua. Això no us ha de fer temor, us ha d'empoderar, a més cada vegada hi ha més presència de dones constructores, arquitectes i enginyeres en l'àmbit de la construcció.

Com a regidora d'Urbanisme i d'Obres i Serveis de l’Ajuntament he estat la primera dona que ha encapçalat aquestes àrees. A més, ara tenim un govern municipal paritari, format per quatre homes i quatre dones. Recordeu que els límits només us els poseu vatros, ningú us pot tallar les ales. A les meues filles jo sempre els encoratjaré per a que siguen allò que vulguen ser, tal com la meua mare i el meu pare van fer amb mi.

Rosa Juan, professional de la Música

El que més m’agrada de la meua feina és compartir coneixements amb les meues 19 alumnes i un alumne de flauta travessera. I és que els estereotips de gènere a la música clàssica també existeixen i de forma surrealista es donen envers l’elecció de l’especialitat instrumental. Hi ha més d’un 90% de presència masculina a les especialitats de trombó, trompeta, tuba i jazz. En canvi, hi ha més dones que escullen musicologia, arpa, flauta travessera, oboè, viola, violí i violoncel. Precisament, l’especialitat de flauta travessera és la que té més presència femenina amb un 67,87% del total. 

Tot i això, el percentatge d’homes matriculats en estudis superiors de música superior assoleix més d’un 70%. A més, un estudi de la ONU conclou que la presència d’homes i dones en l’àmbit de la industria musical continua sent abismal, especialment en la música clàssica on la diferència és 70-30%. De fet, només un 3% de les compositores de cinema són dones. Personalment, penso que res és cosa d’homes o dones, sinó de respectar-nos entre tots i totes. Accepteu qui sou i sobretot heu de saber que l’èxit no arriba per casualitat, s’aconsegueix amb treball dur, perseverança i sacrifici, però sobretot amb amor pel que feu, ànims i sempre endavant!

Rosa Gil, estudiant de doble titulació en Grau en Enginyeria en Sistemes i Tecnologies Naval i Grau en Tecnologies Marines

Actualment, estic cursant tercer i encara em queda quart i cinqué per acabar la carrera. Serà a quart quan féssem les pràctiques embarcades en un vaixell de la marina mercant.

Potser us penseu que a classe som poques dones. Sí, som poques, però n'hi ha. En som més de les que em pensava quan vaig entrar a primer. De fet, al meu grup d'amistats som tres xiques i un xic. Finalment, vull dir que estic vivint a Barcelona, a un pis amb quatre estudiants, de les quals una altra està estudiant Enginyeria Informàtica. Per tant, no oblideu que una noia és igual de vàlida que una altra persona en fer una carrera més "masculinitzada".

Alcanar Ràdio

Butlletí Alcanar