Alcanar.cat

Formulari de cerca

Inici Ajuntament Comunicació i premsa Notícies Detectar i lluitar contra la plaga del cotonet de les Valls

Detectar i lluitar contra la plaga del cotonet de les Valls

| Agricultura i Pesca

Fa uns mesos es va detectar a Alcanar la plaga de Delottococcus aberiae, anomenat cotonet de les Valls o de Sud-àfrica, un pseudocòccid originari de l’Àfrica subsahariana. És una espècie polífaga que ataca totes les espècies de cítrics i que també pot afectar l’olivera, la perera, el caqui... A Europa, es va detectar per primera vegada a Benifairó de les Valls (Camp de Morvedre) l’any 2009. Durant els darrers anys, s’ha dispersat per la zona citrícola valenciana i recentment també s’ha detectat en conreus de caqui.

A Catalunya, es va detectar l’any 2018 al municipi de Tortosa. De llavors ençà, s’ha detectat en diverses zones productores del Baix  Ebre i el Montsià. Aquesta plaga provoca la deformació dels fruits des de molt menuts, la disminució del seu diàmetre i l’afebliment de l’arbre per la succió de saba, i produeix una gran quantitat de melassa.

Actualment, s’estan iniciant cries i amollades del parasitoide Anagyrus aberiae, nadiu de la zona d’origen de la plaga, amb l’objectiu de controlar les poblacions del cotonet a través de la lluita biològica amb un depredador natural.  L'objectiu d'aquesta amollada és fer seguiment i observació de l'adaptació i el desenvolupament del parasitoide A. aberiae a la nostra zona i observar el grau de parasitisme i d’eficàcia que té sobre el cotonet de Sud-àfrica. 

Atès que és una plaga d’aparició recent en la nostra citricultura, els objectius han de ser la ràpida detecció per a evitar que es dispersi i la reducció de la incidència als llocs on actualment és present. Per aquest motiu,  el departament d’Agricultura a les Terres de l’Ebre demana que, en cas de detectar-lo, cal posar-se en contacte amb els tècnics de referència.

A més, des de la Generalitat de Catalunya es recomana porta a terme mesures de bioseguretat i higiene per a evitar la propagació de la plaga, així com mesures específiques en parcel•les infestades, en magatzems de confecció que reben fruita de zones infectades i en vivers, per tal d’evitar la seua propagació. 

>> Consulta les recomanacions. 

Alcanar Ràdio

Butlletí Alcanar