Alcanar.cat

Formulari de cerca

Inici Ajuntament Comunicació i premsa Notícies Coneixes les activitats infantils de foment de la lectura a la Biblioteca?

Coneixes les activitats infantils de foment de la lectura a la Biblioteca?

| Cultura

La Biblioteca Trinitari Fabregat i la Biblioteca de les Cases al llarg del curs promouen l’organització de diverses activitats infantils de foment de la lectura.  

L’Hora del Conte. És una activitat permanent de dinamització lectora en què els infants aprenen a través de l’imaginari del conte. Les bibliotecàries Eva Oms i Aina Esteller transmeten aquesta màgia als xiquets i xiquetes de més de dos anys mitjançant la narració oral i un polsim de creativitat.

Les sessions de contacontes tenen una durada d’una hora si fa no fa. D’hivern, les sessions tenen lloc a les 18 h i, d’estiu, a les 18.30 h. El seu objectiu és estimular la imaginació dels més menuts i descobrir noves formes de pensar i de viure. Amb la narració de contes, les bibliotecàries aconsegueixen traslladar els infants a nous mons plens de fantasia. 

Llegim junts. Ja fa deu anys que la Biblioteca Trinitari Fabregat va iniciar aquest projecte adreçat a xiquets i xiquetes a partir de tercer de primària (vuit o nou anys). L’activitat consisteix en una lectura conjunta en veu alta entre tots els participants i el comentari de l’obra seleccionada. Es treballen diversos gèneres per a donar-los a conèixer i per a que puguen triar millor el seu camí lector. La Biblioteca Trinitari Fabregat i la Biblioteca de les Cases proposen un ventall de sessions, des de l’octubre fins al juny. L’objectiu és apegar-los les ganes de llegir. Les sessions són quinzenals o mensuals, a petició dels mateixos usuaris. 

Aquesta activitat es du a terme a les dos biblioteques i ha tingut tan bona resposta que, a vegades, cal la col·laboració de voluntaris per a conduir els grups de participants. La majoria d’aquests voluntaris són mestres jubilats. “Els dilluns, dimarts i dimecres ens trobem a les sessions de «Llegim junts» per a gaudir de la lectura i tots els seus àmbits. La lectura és passió i no obligació”, explica Aina.

Al voltant de la Taula Blanca és un projecte de família que té lloc únicament a la Biblioteca Trinitari Fabregat i està adreçat a xiquets i xiquetes de més de nou anys. Les sessions de la Taula Blanca són una manera lúdica i participativa de compartir la màgia de la lectura. Els menors hi assisteixen acompanyats d’algun membre adult del seu cercle familiar. L’objectiu és crear un col·loqui entre les famílies a través de llibres de diverses àrees del coneixement, alhora que es treballen la comprensió lectora i moltes més coses. Es crea un ambient motivador per a iniciar un tema concret, escollit pels mateixos menors. Els llibres són el fil conductor de la sessió. És un projecte molt engrescador per a pares, mares, fills i filles perquè hi participen junts i denota la connexió pròpia entre els membres de la mateixa família. “Aquestes trobades permeten als pares conèixer l’opinió dels seus fills envers certs temes que sorgeixen dels llibres que llegim que, possiblement, en el seu dia a dia no descobririen. Tot plegat resulta molt enriquidor”, explica Eva. 

Durant la pandèmia les sessions es van fer de forma virtual, però aquest curs han tornat a ser presencials. La Biblioteca Trinitari Fabregat ha treballat en l’organització dels grups de participants que van començar l’activitat presencialment abans de finalitzar l’any 2021, però les incripcions continuen obertes al llarg de l'any.

Alcanar Ràdio

Butlletí Alcanar