L’Ajuntament enceta una campanya de promoció per a fer arribar a tot el país la mostra d’art efímer que s’instal·larà als carrers d’Alcanar i les Cases entre el 2 i el 14 d’octubre. Participació en fires, publicitat al metro de Barcelona, un vídeo promocional i merchandising són les primeres accions que ja s’han posat en marxa per a atraure els visitants.
Quan falten poc més de cinc mesos per a que s’inicien les Festes Quinquennals d’Alcanar, els veïns del municipi ja han començat a treballar en el disseny de la decoració dels carrers per a convertir-los en un esclat de llums i colors, una mostra d’art efímer que és fruit de l’esforç del treball col·lectiu de tot un poble. I, enguany, l’Ajuntament vol que aquest treball siga conegut arreu del país. És per això que ja s’han posat en marxa un conjunt d’accions de promoció, amb l’objectiu que les festes siguen un reclam per als visitants. “Pensem que una celebració tan singular com aquesta ha de ser coneguda més enllà del nostre territori. Volem donar a conèixer les Quinquennals d’Alcanar a tot el país i ho volem fer explicant aquestes festes amb un llenguatge visual modern i atractiu, que encomane ganes de vindre a viure-les”, ha explicat el batle, Joan Roig.
Una de les accions més potents és la instal·lació d’un cartell publicitari al metro de Barcelona, concretament a l’estació de Plaça Catalunya, a la línia roja en direcció cap a l’Hospitalet, per on, segons Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), passen més d’1 milió de passatgers mensuals. La promoció publicitària va començar l’11 d’abril i es mantindrà fins a l’11 d’octubre, quan les Quinquennals ja seran a la recta final.
La instal·lació d’una dotzena de tòtems amb imatges de la festa tant al nucli urbà d’Alcanar com a les Cases i Alcanar Platja és una altra de les accions promocionals que l’Ajuntament ha dut a terme, coincidint amb les vacances de Setmana Santa. També està previst elaborar merchandising amb el logotip promocional de les Quinquennals: bosses, samarretes, xapes, tasses, etcètera.
Per tal de captar el públic exterior, també s’ha fet promoció de les Quinquennals en diverses fires. Així, ja el passat mes de març es va difondre la festa a la Fira Internacional de Turisme de Navarra i al maig es promocionarà al Mercat d’Escapades de Barcelona. “Enguany, les Quinquennals estan tenint una pes específic molt important en la nostra estratègia de promoció turística”, ha apuntat el regidor de Turisme, Jordi Monfort.
Però no només es vol guanyar visitants de l’àrea metropolitana de Barcelona, sinó que l’Ajuntament també fa enguany un esforç perquè els habitants de les Terres de l’Ebre visiten Alcanar mentre se celebren les Quinquennals. En aquest sentit, s’ha editat un vídeo promocional amb diverses imatges del treball que fan els veïns i veïnes del municipi per a convertir-lo durant deu dies en una mostra d’art i creativitat, que es difondrà a través de les xarxes socials i dels mitjans de comunicació d’àmbit territorial.
Bonificacions per a arranjar façanes
Amb l’objectiu que els carrers del municipi estiguen en les millors condicions possibles quan se celebren les Quinquennals, l’Ajuntament ha aprovat una bonificació del 95% de les obres d’arranjament de façanes i exteriors que es fan durant l’any.
D’altra banda, l’Ajuntament col·labora econòmicament en la despesa de material dels carrers que es decoren on hi ha un edifici o un espai públic de titularitat municipal. Concretament, hi ha 1.400 metres lineals d’espais o edificis municipals que es decoraran i que podran rebre un ajut de fins a 7 euros per metre. “A les últimes festes Quinquennals ja vam introduir aquest ajut, que ara s’ha incrementat de forma considerable”, ha explicat la regidora de Festes, Mercè Fischer. A més, l’Ajuntament també col·labora en el guarniment dels altars que s’instal·len en nou sectors de la població.
Festa Tradicional d’Interès Nacional
Les Quinquennals d’Alcanar formen part del catàleg del patrimoni festiu de Catalunya. El 2010 es van declarar Festa Tradicional d’Interès Nacional. Des de la seua instauració, el 1939, s’han celebrat de forma ininterrompuda cada cinc anys, els anys acabats en 4 i en 9, i han estat un excel•lent punt de trobada entre els veïns del municipi, una trobada que ara es convertirà en un element de projecció exterior.
Les festes sempre comencen uns deu dies abans de la Mare de Déu del Remei, la patrona d’Alcanar, la festa de la qual se celebra el segon diumenge d’octubre. Durant nou dies, la imatge de la Verge és passejada en processó per un dels nou sectors en què es divideixen els carrers del municipi (vuit a Alcanar i un a les Cases). En acabat, és retornada a l’ermita, on s’oficia una missa i s’organitzen activitats a l’aire lliure per a cloure la programació festiva.
Les catifes i els ornaments de flors, però també de tota mena de materials, des de macarrons fins a cartons, de gran bellesa i originalitat, són uns dels elements més representatius d’aquestes festes. Molt de temps abans de les festes, els veïns de cada sector es comencen a reunir per tal de decidir quina serà l’ornamentació amb què engalanaran el seu carrer i quina catifa dissenyaran. El treball, però, es concentra els mesos d’estiu i, ja a l’octubre, Alcanar es converteix en una mostra d’art efímer: tota la decoració que es posa en terra només serà visible unes hores, fins que passe la processó amb la Verge del Remei.
La baixada de la Mare de Déu al poble és un altre dels elements destacats de les Quinquennals. Just a la posta de sol, la imatge del Remei és baixada del seu cambril i traslladada cap a la població, on arriba a boqueta de nit. La Verge és portada pels jóvens que han fet els divuit anys des de les últimes Quinquennals i sempre va acompanyada per nombrosos devots, que porten un ciri o un fanalet. Tots els veïns i veïnes es concentren a l’entrada del municipi per a rebre la patrona, que entra a la població entre aplaudiments i un castell de focs d’artifici blanc.
Un altre dels moments destacats de la festa és la tornada de la Verge a l’ermita del Remei, una tornada que es duu a terme amb un acompanyament multitudinari i que es manté sempre el segon diumenge d’octubre, encara que ploga.
D’entre la gran quantitat d’actes que s’organitzen els dies de la festa, cal destacar la proclamació de les pubilles, els hereus i les pubilletes, el pregó de festes, el ball de gala, la desfilada de carrosses, la cursa de carraus, la trobada gegantera, la Diada del Canareu Absent, les competicions esportives i el castell de focs d’artifici de cloenda de festes.
L’origen de la festa
La devoció cap a la Verge del Remei es remunta als segles XVI i XVII, amb la propagació que en van fer els trinitaris. No hi ha documents, però, que precisen la data de construcció de l’ermita, que podria ser de final del segle XVI. L’any 1936, durant la Guerra Civil, l’antiga imatge de la Verge del Remei va ser destruïda. Una vegada finalitzada la guerra, se’n va encarregar una altra imatge escultòrica a un taller d’Onda (Plana Baixa), que va ser sufragada per subscripció popular. El 7 d’octubre de 1939, la imatge del Remei es va rebre a Alcanar amb tota la solemnitat i mossèn Frederic Domingo va proposar als assistents que cada cinc anys se celebressen unes festes de caràcter extraordinari en honor de la Verge. La proposta va ser acceptada per aclamació popular fa gairebé 80 anys. L’any 1989 es va celebrar el cinquantè aniversari de les Festes Quinquennals i els veïns i veïnes van renovar, en un acte que va tenir lloc a la plaça Major, la promesa de continuar commemorant les Festes Quinquennals.