Alcanar.cat

Formulari de cerca

Inici Ajuntament Comunicació i premsa Notícies Alcanar ja té Reglament i Pla de Participació ciutadana

Alcanar ja té Reglament i Pla de Participació ciutadana

| Participació ciutadana, El Ple

Els dos documents, aprovats pel Ple Municipal, són el resultat d'un procés participatiu que ha durat mesos i que ha implicat diferents col·lectius

El Ple de l'Ajuntament d'Alcanar, celebrat en sessió ordinària el passat dijous 26 de gener, va donar llum verda al Pla i al Reglament de Participació, dos documents complementaris que estableixen les pautes, directrius i normatives per al foment de la participació, amb la voluntat d'aconseguir la implicació dels ciutadans i ciutadanes en la gestió dels afers públics.

El Pla Estratègic de Participació Ciutadana és el document marc que planifica, impulsa i reglamenta la participació ciutadana, mentre que el Reglament de Participació regula els drets de la ciutadania, l'associacionisme, els òrgans de participació i els diferents mecanismes participatius.

Joan Roig, regidor de l'àrea, ha explicat que "el Pla de Participació permetrà que els ciutadans s'incorporen a les decisions que afecten la seua quotidianitat, mentre que el Reglament estableix un marc de referència entre els veïns i veïnes i l'Administració local".

Els dos documents són fruit d'un procés de reflexió i de participació que va tenir lloc l'any passat i en el qual van prendre part activa diferents agents socials. En concret,  la metodologia emprada per a elaborar el Pla de Participació ha consistit en sessions de debat de l'equip de govern i de totes les entitats i consells consultius a l'abast del consistori, dividits per grups de treball territorials i sectorials, amb l'objectiu de  potenciar  les fortaleses i mitigar les debilitats en l'àmbit de la participació.

El pla inclou diferents mecanismes de participació, com ara les audiències ciutadanes, enteses com a assemblees obertes al conjunt de la població que establiran una comunicació directa amb l'Ajuntament.  Altres iniciatives que recull són el registre ciutadà, on els veïns i veïnes inscrits participaran de forma més directa en la gestió municipal, o l'agenda de participació ciutadana, que contindrà totes les accions de caràcter participatiu i definirà l'abast i el nivell de participació en el municipi. Així mateix, destaquen els Consells de Barri, que pretenen ser els òrgans desconcentrats de participació territorial més propers als ciutadans i ciutadanes.

Segons el regidor de Participació Ciutadana i 3r tinent d'alcalde, "l'aprovació d'aquests documents tanca una etapa molt important del llarg camí que suposa fomentar la participació com a motor de la millora de la qualitat de vida. I a la vegada, implica un procés educatiu de tots i totes que consisteix a aprendre a donar i rebre informació, així com a participar en la presa de decisions i en el control del govern”.

Principals processos participatius d'Alcanar

- Pressupostos participatius: a través de les bústies de votació es dóna veu i vot als veïns i veïnes en la presa de decisions que afecten els pressupostos municipals. El consistori fa arribar les paperetes a tots els habitatges del municipi perquè la ciutadania vote les quatre iniciatives, per valor de 60.000 euros, que s'han de prioritzar en cada exercici pressupostari.

- Programa de ràdio 'Millorem Alcanar': és un exercici d'autoexigència i obertura per part de la ciutadania i l'equip de govern. Tots els dimarts a partir de les 12 h els veïns i veïnes poden fer preguntes, queixes i suggeriments en directe i els divendres a la mateixa hora el regidor de l'àrea respon a les diferents demandes.

- Càpsules participatives: es tracta de trobades sectorials  entre diferents regidories i les entitats del municipi per plantejar els reptes de l'equip de govern i copsar les necessitats de les entitats i la ciutadania per mirar de trobar solucions compartides.

- App línia verda:  és un canal directe de comunicació d'incidències a l'Ajuntament per part de la ciutadania que s'utilitza d'una manera activa des de finals del 2015. En l'actualitat més d'un 70% d'aquestes incidències estan resoltes, mentre que prop d'un 20% es troben en procés de resolució.

- Reunions participatives: des de l'àrea d'Urbanisme es promouen reunions informatives per copsar les necessitats de les entitats i de la ciutadania a l'hora d'executar diferents obres, com la reforma de l'auditori José Antonio Valls, o de dissenyar els diferents plans de millora urbana, com el de la zona dels Codonyers o la ronda del Remei.

- Trobades amb els veïns i veïnes d'Alcanar- Platja: l'equip de govern i les associacions de veïns i veïnes de les urbanitzacions de Serramar, Garbí i La Pau porten a terme reunions de treball al llarg de l’any per tal de copsar les necessitats específiques d'aquesta part del municipi i planificar les actuacions.

Alcanar Ràdio

Butlletí Alcanar