Alcanar.cat

Formulari de cerca

Inici Ajuntament Comunicació i premsa Notícies Alcanar inaugura l'espai de reconeixement al dol gestacional, perinatal i neonatal

Alcanar inaugura l'espai de reconeixement al dol gestacional, perinatal i neonatal

| Dona; Acció social

El 15 d'octubre, coincidint amb el Dia Mundial de la conscienciació i visibilització de la mort gestacional, neonatal i perinatal, va tenir lloc, al cementeri municipal d'Alcanar, l'acte de presentació de l'espai de reconeixement municipal a aquest tipus de dol.

Alcanar ha estat el primer municipi de les Terres de l'Ebre on s'ha realitzat un procés participatiu amb les famílies en dol per a poder dissenyar com havia de ser aquest espai. L'Ajuntament d'Alcanar, amb la col•laboració del grup participatiu de famílies afectades, ha instal•lat una estructura en un lloc adequat del cementeri amb l'objectiu que totes les famílies que ho desitgen troben un espai de recolliment i serenor i, a la vegada, puguen penjar-hi una estrella que represente el seu ser estimat que es va morir durant la gestació o els primers dies de vida.

A l'acte es va donar a conèixer el monument i hi va haver diferents parlaments. Seguidament, les famílies van fer l'acció de penjar els estels gravats i també van redactar uns escrits que van penjar a uns globus que elles mateixes van enlairar posteriorment. A més, es va comptar amb l'acompanyament musical de David Lao, professor de l'Escola Municipal de Música d'Alcanar.

Algunes famílies es van estimar més de penjar l'estel de manera anònima abans de l'acte. De fet, aquesta iniciativa s'emmarca en un projecte de suport al dol perinatal impulsat per l'Ajuntament d'Alcanar amb la col•laboració del grup participatiu format per mares i pares del municipi que han viscut un dol d'aquestes característiques, l'acompanyament de Judit Labèrnia, psicòloga i psicoterapeuta especialitzada en sexualitat i dol perinatal, i el suport de l'Associació Libèl•lules dels Estels, una entitat de les Terres de l'Ebre d'ajuda mútua al dol perinatal i gestacional. Així mateix, la iniciativa ha tingut el suport de tots els grups polítics municipals.

En el seu discurs, la regidora de l'àrea, Maribel Ramon, explicava que "era necessari que l'espai fos escollit per les famílies que heu patit i patiu aquest dol. Vull agrair-vos la vostra implicació en nom del consistori i donar-vos tot el suport. Este acte és el resultat del treball conjunt entre ajuntament, famílies, la psicòloga Judit Labèrnia i l'associació Libèl•lules dels Estels. Continuarem treballant, per una part, per a donar-vos l'acompanyament i suport necessaris i, per l'altra, per a donar el reconeixement que mereixen els vostres fills i filles, aquestes criatures estrella que han marxat tan prompte".

Trini Lleixà, presidenta de l'associació Libèl•lules dels Estels, recordava: "Aquest dol és especial i diferent, ja que el dolor que sentim moltes vegades és infravalorat i no reconegut socialment. Aquests espais són fonamentals per fomentar l'expressió emocional a les famílies. Es tracta de poder tenir un lloc on recordar els fills i filles, així com conscienciar a la societat d'un dol molt freqüent però poc valorat. Volem donar les gràcies públicament a l'Ajuntament d'Alcanar, ja que Alcanar és el primer municipi on s'ha realitzat un procés participatiu per a dissenyar el monument, esperem que siga el primer de molts altres processos a les Terres de l'Ebre".

Oriol Grau, representant de les famílies, va recalcar que "els nostres fills són les persones que més estimem en aquest món i, tot i que hagen mort, els continuarem estimant per dalt de tot. El problema és quan la societat no entén que plores per una filla que ells no han conegut i, per tant, per a ells no existeix. Parlar de la mort és un tema tabú, i si és un bebè encara més. Actes com aquest esperem que contribuïsquen a donar visibilitat i conscienciació a la mort gestacional, neonatal i perinatal, al nostre poble i voltants. En nom de totes les famílies, presents i futures, gràcies. Els nostres fills i filles estaran sempre al nostre cor".

Per la seua banda, Judit Labèrnia va destacar un detall del monument que representa una metàfora molt bonica: "L'acer corten té un procés d'oxidació que es pot forçar o es pot permetre que siga natural. I les famílies van decidir que fora al seu degut temps. Quanta saviesa tenen aquestes famílies perquè el dol és això, no es pot forçar, necessita el seu temps i el seu procés natural. Moltes gràcies per continuar ensenyant-nos a través del vostre dolor i el vostre amor".

L'espai memorial és un projecte viu i, per tant, qualsevol família podrà sol•licitar al consistori, a través del departament d'Afers Socials i Famílies de penjar-hi una estrella en qualsevol moment.

 >> Accedeix al vídeo resum de l'acte de presentació de l'espai de reconeixement a la mort gestacional, neonatal i perinatal.