Alcanar.cat

Formulari de cerca

Inici Ajuntament Comunicació i premsa Notícies Alcanar acull el XXI Concurs Europeu de Reclam Bucal

Alcanar acull el XXI Concurs Europeu de Reclam Bucal

| Medi Ambient

Alcanar, conscient de la importància de mantenir les tradicions locals, ha acollit el XXI Concurs Europeu de Reclam Bucal amb l’objectiu de donar difusió a aquesta cacera ancestral, practicada en moltes terres de la Mediterrània.

Els caçadors han fet servir el reclam tradicionalment per atreure els tords i poder capturar-los, en la pràctica de diferents modalitats antigues de caça, com ara la barraca o el parany. Actualment aquesta modalitat està prohibida perquè es considera un mètode no selectiu de captura, però alguns caçadors continuen practicant el reclam bucal com a afició.

Durant el pròxim cap de setmana, 25 i 26 de maig, Alcanar serà el punt de trobada de nombrosos especialistes, vinguts de Catalunya, Espanya, Itàlia i França i disposats a fer que dels seus reclams bucals broten aquells cants tan especials que imiten a la perfecció els dels tords.

“En aquest concurs de reclam hi ha tres modalitats possibles per a cada concursant, que actua durant uns minuts imitant el cant del tord. Són el cant del tord comú, el tord ala-roig i la merla”, ha explicat en conferència de premsa Miguel Ángel Bayarri, president de l’associació de paranyers Apaval. A més, com a novetat, enguany també hi haurà una exhibició d’altres cants de moixons.

A Alcanar hi ha una llarga tradició en la pràctica del reclam bucal. De fet, el canareu “Enrique Marzá, en l’edició del 2016, va ser el guanyador de la dinovena edició d’aquest concurs en la modalitat de túrdids, que es va celebrar a França”, ha recordat Bayarri.

Segons, Jordi Bort, regidor de Medi Ambient, “la barraca i el reclam formen part d’una tradició perfectament implantada a banda i banda del riu Sénia i que traspassa el concepte estricte d'activitat, ja que contribueix activament a la preservació de pràctiques tradicionals que es remunten a temps immemorials, fomenta l'associacionisme i crea un espai de sociabilitat entre veïns, aficionats i famílies”.

“Per a tots els canareus i, especialment, per als amants del parany, aquesta és una ocasió única i especial, no sols per a conèixer a fons el món del parany, sinó també per a recrear-nos en els bells cants dels tords i per a posar en valor aquesta tradició”, ha conclòs Bort.

>> Escolta un àudio del Reclam bucal.

Alcanar Ràdio

Butlletí Alcanar