Alcanar.cat

Formulari de cerca

7 dies, 7 dones

| Dona; Acció social

Amb motiu de la Setmana Internacional de la Dona, l’Ajuntament ha fet una ronda d'homenatges a través de les xarxes socials i la ràdio municipal a dones del municipi que destaquen en diferents aspectes de les seues vides i que representen la lluita de totes.

Dilluns

Mercè Cid Martínez-Aguado, de 62 anys, sempre ha estat una pionera al municipi. És advocada amb 33 anys d'experiència, mediadora familiar, especialista en menors i també presidenta del patronat de la Fundació Privada Tutelar de les Terres de l'Ebre. A més, forma part del Grup de Juristes de les Terres de l'Ebre per les Llibertats.

Va estudiar a l'Escola Municipal de la Banda i va ser la primera xica que va ingressar a la Banda Municipal d'Alcanar, l'any 1970. De jove també va formar part del grup precursor dels campaments amb la parròquia i de l’entitat El Casal.

Mentre estudiava Dret a la Universitat Central de Barcelona va decidir acabar els estudis a distància per a poder compaginar-los amb el treball. Després de nàixer el seu segon fill, es va introduir a la política. De fet,  fou de les primeres dones que va formar part de les llistes a les eleccions municipals.

També va obrir pas en l’àmbit periodístic, escrivint un article al Butlletí Informatiu d'Alcanar amb el títol “La mujer... punto y aparte”, encara amb la direcció d'un alcalde escollit pel règim franquista. A més, va ser la primera advocada que va exercir al municipi i que va obrir un bufet per compte propi a Alcanar. 


Dimarts
Manolita Sancho Solé a l'agost complirà 80 anys. En fa més de seixanta que treballa com a remendadora. Diu que als 12 anys ja practicava aquest ofici, i també assegura que probablement ja ho feia de més menuda i tot. De joveneta també pujava a vendre a Alcanar: a una mà portava el poalet, al cap el cove amb el peix i a l'altra mà els pesos.
Després de casar-se, Manolita, com la resta de remendadores de les Cases, portava la batuta de la casa. Remendaven les xàrcies de pesca, assegudes a les cadires de bova de l'època, mentre feien la xarradeta i preparaven berenar per a grans i menuts. La majoria remendaven per a les seues famílies però algunes també ho feien per a les barques d'altres mariners, cobrant una remuneració molt baixa.
Amb l'evolució de l'ofici del mariner, han anat canviant els arts utilitzats i s'han anat perdent costums, així com oficis vinculats a les famílies de pescadors i remendadores de les Cases. Manolita representa totes les remendadores de la història que han sustentat les famílies marineres durant anys.
 
Dimecres
Maria Gil Fibla, de 26 anys, va iniciar-se al món de la música amb 8 anys, a l’Escola Municipal de Música d’Alcanar. L’any 2004 va entrar a formar part de la Banda Municipal de Música, amb l’oboè.
Va obtenir el títol de Grau Professional de Música al Conservatori de Tortosa, amb menció d’honor a l’especialitat d’oboè, i va continuar els estudis a l'Escola Superior de Música de Catalunya. Cursà el Màster d'Interpretació amb menció de pedagogia a la Universitat de les Arts d’Hèlsinki, a Finlàndia. En aquest país ha format part d’orquestres com la Finnish National Opera Ballet, Oulu Sinfonia i Pori Sinfonietta, on treballa actualment. També ha col·laborat amb altres orquestres de renom.
El seu interés per la pedagogia l’ha portat a treballar com a professora d’oboè, de música de cambra i d’orquestra a l’Espoo Music Institute, a Tapiola (Finlàndia). També va exercir de professora durant el Tour per Eslovènia amb la Tapiola Youth Symphony Orchestra l’any 2018.
El passat 2019, va guanyar la beca Nini Perno de l’Accademia Nazionale di Santa Cecilia, de Roma, on va actuar amb el grup de música contemporània Ensemble 900. A més, ha participat en festivals de música de cambra per tot el món i ha actuat sota la batuta de directors prestigiosos internacionalment.
 
Dijous
La Remei Alfara Garriga, la Librada, fou una de les primeres veus femenines d'Alcanar Ràdio, juntament amb la Felisa Esteller, entre el 1954 i el 1961. 
Va ser també una de les fundadores de l’APA de l’Escola Municipal de Música i integrant, durant uns quants anys, de l’APA de l’Escola Joan Baptista Serra, tot això a la darreria de la dècada dels setanta. 
Però la seua faceta més coneguda i interessant és l’artística: lligada al teatre des de finals dels anys quaranta, quan va pujar per primera vegada dalt d’un escenari, fou membre de l’Agrupació Artística Teatral, del Moviment Parroquial i, anys més tard, del grup de teatre Gresol, del qual va ser alma mater i presidenta fins al 2014. 
Actualment, la Remei continua la seua afició de brodar, des d’un raconet prop de l’església del poble. 
 
Divendres
LaRa GOMBAU (aRaL), de 33 anys, és il·lustradora i muralista. Gombau ha estudiat en diferents centres d’art, com l’Esardi d’Amposta, la Llotja i l’Escola de la Dona de Barcelona, i en diverses vessants de l’art, com el disseny gràfic, la il·lustració i el grafit.
Com a il·lustradora ha participat en exposicions col·lectives i individuals, en galeries americanes i en molts d’espais arreu de la península. Com a muralista ha pogut deixar la seua empremta en diversos festivals: Paint Jam, de Secret Walls; Femmgraff, de Bocanord; No Callo, al Teatre Arnau Gallery; Mientras Vivas Vibra, de Encuentro Paredes; Liga Nacional de Graffiti, MOVIC; Pista Negra; Bloom Art Festival, i Festival Esperanza.
També destaquen els seus treballs murals de grans dimensions, com “Remendadores d’un poble menut”, del qual es pot gaudir a les Cases d’Alcanar. A més, com a artista sempre s’ha mostrat disposada a col·laborar en diferents projectes culturals de l’Ajuntament d’Alcanar, i també ha exposat la seua obra al municipi en diverses ocasions, tant a Alcanar com a les Cases.
 
Dissabte
Aida Castell, jugadora de bàsquet internacional, ha estat elegida millor esportista del 2019 a la Gala Esportiva Canareva i Casenca.  Aquesta temporada ha fitxat per l’equip de la universitat nord-americana Jefferson College i juga a la lliga universitària femenina dels Estats Units. 
Es va iniciar el 2014 al món del bàsquet amb el Club de Bàsquet Alcanar. Els següents tres anys va compaginar el club d’Alcanar i el Club de Bàsquet Vinaròs Servol. Va ser la Most Valuable Player de la Comunitat Valenciana l’any 2018 i va ser escollida per a representar la selecció de Tarragona. La temporada 2018-2019 va fitxar per uns dels clubs amb més renom en l’àmbit català i estatal, l’Advisoria Boet Mataró, amb el qual va debutar a la segona divisió femenina.
 
Diumenge
Per a tancar el cicle d’homenatges, el consistori vol fer arribar un missatge d'agraïment públic a totes les dones del poble, que, amb valentia i determinació, han jugat un paper clau en aquest dur camí cap a la igualtat. 
Cada any es repetirà la iniciativa, posant en relleu la tasca de dones valentes, lluitadores i inconformistes que brillen en diferents àmbits de la societat.