Alcanar.cat

Formulari de cerca

Inici Ajuntament Comunicació i premsa Notícies 28 de juny: Alcanar commemora el Dia Internacional pels Drets del col·lectiu LGTBI

28 de juny: Alcanar commemora el Dia Internacional pels Drets del col·lectiu LGTBI

| Acció Social, Participació ciutadana

El 28 de juny, Dia per l'Alliberament de Lesbianes, Gais, Trans*, Bisexuals, Intersexuals i d'altres identitats sexuals i de gènere és una jornada festiva i reivindicativa a tot el món per la igualtat jurídica i social, i la tolerància per la diversitat sexual i de gènere. Al balcó de l'Ajuntament d'Alcanar oneja, avui i sempre, la bandera LGTBI per a commemorar aquest dia i també els de la resta de l'any en què la lluita continua.

Alcanar compta amb un punt d'informació LGTBIQ+, que es va posar en funcionament després de l'acord entre la Regidoria de Joventut i l'Associació Mediterrània LGTBI. Entre els serveis que s'ofereixen hi ha el d'atendre consultes i dubtes sobre pràctiques més segures per a reduir la incidència de les infeccions de transmissió sexual. També es realitzaran proves ràpides de detecció, de forma gratuïta, anònima i confidencial, així com la distribució de preservatius masculins i femenins. L'atenció presencial es fa el tercer divendres de cada mes, però des de l'entitat estan disponibles sempre que siga necessari al Whatsapp 644 01 31 53 o al correu electrònic mediterranialgtbi@gmail.com.

Meritxell Ulldemolins, regidora de Participació Ciutadana, recorda la declaració institucional del 2022 en el Dia Internacional per l’Alliberament LGBTI+: "El dret a caminar pel carrer sense temor, sense rebre insults ni patir agressions per ser qui som o per anar agafats de la mà de la nostra parella. El dret que el nostre lloc de treball siga un espai segur, sense que la nostra orientació sexual siga motiu de discriminació. El dret a expressar-nos i mostrar-nos tal com som en l’àmbit familiar, educatiu o en els espais d’oci. El dret al reconeixement de la nostra identitat de gènere i de la diversitat familiar per part de les administracions... Tots aquests drets no són drets que hagen vingut donats per a totes les persones. Els col·lectius LGBTI+ han hagut de lluitar durant dècades per aconseguir-los, tant al nostre país com arreu del món, i encara avui no estan plenament garantits".

En aquest sentit, l'Ajuntament d'Alcanar treballa de forma permanent per ser un municipi lliure d'actituds sexistes, racistes i LGBTI-fòbiques a través de la campanya «#noméssíéssí Alcanar, les Cases i Alcanar Platja, espais lliures d'agressions sexuals i comportaments sexistes, racistes i LGBTI-fòbics».

A les nits festives i d'oci nocturnes instal·la el Punt Lila i multicolor, un servei d’informació, assessorament i acompanyament per a víctimes d’agressions sexistes que s'ubica en un espai discret del lloc de la festa per tal de protegir la intimitat de les persones usuàries. En el Punt es pot atendre agressions de caràcter sexista, assetjaments, tocaments sense permís, comentaris ofensius o agressions de qualsevol mena i discriminatòries, també pensant en el col·lectiu LGTBIQ. 

Maribel Ramon, regidora d'Acció Social, destaca que "des de l'Ajuntament volem reivindicar i defensar els drets del col•lectiu LGTBI. Fem una crida  a no callar davant qualsevol agressió  i a utilitzar els canals que tenim a l'abast en el nostre municipi i comarca. Preguem també a tota la ciutadania que s'implique en la defensa dels drets i llibertats de les persones LGTBI. Els drets del col•lectiu LGBTI són també els drets de tothom perquè són Drets Humans. I per això, donem suport i fem pròpies les reivindicacions del Consell Nacional LGBTI".

L'Ajuntament d'Alcanar ha fet un pas més en les polítiques LGTBI. S'està treballant per a que el procediment administratiu permeta a les persones transsexuals, transgènere i intersexuals que siguen tractades i anomenades per l'Administració local amb el nom i el gènere amb el qual s'identifiquen.