Alcanar.cat

Formulari de cerca

Inici Ajuntament Comunicació i premsa Notícies 2019, l'any del centenari del CD Alcanar

2019, l'any del centenari del CD Alcanar

| Esports, Acció Social

Ara fa cent anys, Alcanar tenia uns 5.600 habitants. Tot i tractar-se d’una població agrícola amb poques influències de l’exterior del país, l’any 1914 alguns jóvens del municipi ja havien començat a jugar a un nou esport que s’havia introduït a Catalunya a finals del segle XIX, procedent de les illes Britàniques, que s’anomenava football. Aquells primers partits amistosos eren trobades d’amics aficionats, els quals van posar els solaments del que avui coneixem com a Club de Futbol Alcanar.


Un dels exemplars de la revista Confidencial de l’any 1919 feia referència a un partit amistós disputat entre l’Alcanar i l’Ulldecona en el marc de les festes de Sant Lluc. En ser aquesta l’evidència escrita més antiga que fa referència al CD Alcanar, la comissió creada per al centenari del club ha pres aquesta data com la de la seua fundació.


L’esforç d’aquells primers jugadors canareus, com el metge Trinitari Forner o Lucas Ulldemolins, entre d’altres, o el senyor Vallès, veí de Barcelona que passava llargues temporades al nostre poble, va ser molt meritori, ja que la fundació del CD Alcanar és contemporània a la d’altres clubs de les Terres de l’Ebre, com és el cas del CD Santa Bàrbara i del CE Ginestar. Anteriorment s’havien fundat el CD Tortosa (1909), el CF Amposta (1915) i el CF Ulldecona (1915). El club canareu es va avançar, fins i tot, a la fundació del Vinaròs, que encara va tardar un any més a constituir-se.


No obstant això, no va ser fins al 1944 que l’Alcanar entrà oficialment a formar part de la Federació Catalana de Futbol. L’any abans, però, el CD Alcanar ja havia participat en algunes lligues d’àmbit comarcal i d’interclubs del Baix Ebre, el Montsià i el Baix Maestrat.

Actes i accions previstes
Amb motiu de la celebració del centenari del CD Alcanar s’han dut a terme diversos esdeveniments per a recordar aquesta efemèride. El primer acte va tenir lloc a l’octubre de 2018, quan es va presentar oficialment la Comissió pel Centenari del CD Alcanar. El mes de juny passat va tenir lloc l’acte central, amb la inauguració a l’estadi municipal de la Fanecada del monument commemoratiu dels cent anys de vida del club, representats per una escultura de ferro oxidat que embolcalla l’escut més antic del club amb l’actual. En aquesta ocasió es van presentar les dos noves equipacions específiques dels jugadors: la del centenari, amb els colors blau i grana, i la d’Alcanar, de color groc amb l’escut de la ciutat. També es van disputar diversos partits amistosos acompanyats d’actes d’homenatge a exjugadors, tècnics i directius, protagonistes vius de la història del club canareu. D’altra banda, es va presentar el nou escut del centenari, amb un disseny més actual que substitueix el nom Club Deportiu Alcanar per Club de Futbol Alcanar.


A hores d’ara, la Comissió treballa en l’edició d’un vídeo a partir de les entrevistes fetes, algunes fa 25 anys, a persones vinculades estretament al club. Així mateix, té previst de fer una exposició de fotografies històriques del club que romandrà a la Fanecada. Un altre dels seus projectes és un nou enregistrament de l’himne del CD Alcanar per part de la Banda Municipal de Música i del Cor Iúbilo d’Alcanar, en què podrien participar altres cors.


La intensa labor de recerca de material que estan duent a terme els membres de la Comissió pel Centenari del CD Alcanar es va iniciar l’any 2014 i podria culminar el 2020 amb la presentació d’un llibre sobre la història del club. El coordinador de la Comissió, Miquel Agustí Fibla, ha agraït la col·laboració ciutadana a l’hora d’aportar material i de participar en les entrevistes: “La feina més complexa i compromesa que tenim per davant és l’elaboració del llibre del centenari. De moment, comptem amb més de 2.000 fotografies que hem de seleccionar i moltes hores d’enregistrament d’entrevistes de testimonis directes. Actualment, estem estudiant els orígens del club. Volem saber qui eren aquells primers jugadors dels anys 1915, 1916 i 1917, a quines famílies pertanyien, etc.”

Entrevistes als protagonistes


La idea de recopilar la història del CD Alcanar va sorgir arran de la inauguració del camp de futbol de la Fanecada, el 28 d’agost de 1988. En aquell context, Miquel Agustí Fibla va intentar elaborar una petita publicació amb motiu del 75è aniversari del club. En no trobar gairebé cap referència escrita sobre tots aquells anys, va decidir iniciar una intensa labor de recerca, al costat de Quique Queralt. Durant dos anys van entrevistar la gent més gran que d’alguna o altra manera havia estat vinculada al club. Fa cinc anys van reprendre aquesta labor. Així, han conversat amb antics jugadors, presidents, aficionats i altres persones vinculades. Ramon de la Quica, Ramon Reverter, Benito Sancho, Joan Callarisa, Ramon del Xulo, Josefa Bayarri, Xavier Queralt, José Tena o Provi Reverter, entre tants d’altres, han aportat el seu testimoni. Aquests documents sonors són de gran valor per a recuperar un capítol molt important de la història del club, que resumeix també la història d’un poble on gairebé tots els seus veïns han estat vinculats directament o indirectament al CD Alcanar.