Alcanar.cat

Formulari de cerca

Inici Ajuntament Comunicació i premsa Notícies 13 d'agost: 'Les Cases: dones i mar', jornada festiva i divulgativa

13 d'agost: 'Les Cases: dones i mar', jornada festiva i divulgativa

| Cultura

L'Ajuntament d'Alcanar ha organitzat 'Les Cases: dones i mar', una jornada festiva i divulgativa que vol homenatjar totes les dones de la història que han sustentat les famílies marineres de les Cases d'Alcanar durant anys i que tindrà lloc el pròxim dissabte, 13 d'agost, a partir de les 18 h, a l'entorn de la Biblioteca de les Cases.

Tradicionalment, les dones de la mar han portat la batuta de casa. Després d'estirar la xalana, desempescar o anar caminant a vendre peix, la majoria remendaven per a les seues famílies, però algunes també ho feien per a les barques d'altres mariners, cobrant una remuneració molt baixa. Elles solien remendar les xàrcies de pesca per grups, assegudes a les cadires de bova de l'època, mentre feien la xarradeta i preparaven el menjar per a grans i menuts. Amb l'evolució de l'ofici del mariner, han anat canviant els arts utilitzats i s'han anat perdent costums vinculats a les famílies de pescadors i remendadores, mentre que algunes professions també s'han tecnificat i les dones, finalment, han pogut tenir-hi accés.

Programació

La jornada lúdica i divulgativa començarà amb els tallers infantils de temàtica marinera, en els quals els xiquets i xiquetes podran gaudir i aprendre sobre el món mariner. A les 18:45 h hi haurà un relat del conta contes "On són els peixos?", a càrrec de la bibliotecària Aina Esteller. 

Abans de la presentació fotogràfica també es podrà visualitzar el documental "Arrels de Mar", amb la participació d'una família marinera de les Cases, i el vídeo "L'enemic invisible: els microplàstics" d'Anna Fibla Sancho, a l'interior de la biblioteca de les Cases.

A les 20 h, es presentarà l'exposició fotogràfica sobre el paper de la dona en el món mariner de les Cases, la demostració de l'art de remendar i el racó mariner.

Finalment, es tornarà a reproduir el documental "Arrels de Mar" i del vídeo "L'enemic invisible: els microplàstics" d'Anna Fibla Sancho.