Alcanar.cat

Formulari de cerca

Inici Ajuntament Comunicació i premsa Notícies “L’essència de les Quinquennals és la il•lusió de la gent”

“L’essència de les Quinquennals és la il•lusió de la gent”

| Quinquennals

A pocs dies de la baixada de la Verge del Remei, Josep Vicent és qui més informació té sobre com seran les creacions artístiques que lluiran en la pròxima edició de les Festes Quinquennals. D’ell han sorgit la majoria de dissenys que engalanaran les places i els carrers d’Alcanar i les Cases. Després de 35 anys involucrat en aquesta tasca, la seua imaginació i el seu enginy semblen inesgotables. 

Com vas començar en el món del disseny?

De menut ja tenia aquesta afició. Segurament, em ve de la meua mare, que era una apassionada de la decoració i tenia una gràcia especial per a transformar i adaptar les coses al seu gust. De més gran, em vaig anar perfeccionant i, després de participar en dos edicions de Quinquennals, la meua dona i jo vam obrir la tenda/taller de manualitats Trencadís, l’any 1992.

Recordes el teu primer treball destacat de Quinquennals?

Va ser l’altar de la placeta del Xulo, l’any 1984. Eren un sol i una lluna amb un núvol enllumenat. Un veí d’aquell sector em va fer la proposta i recordo que va ser una bonica experiència. Arran d’aquell primer altar van venir els següents, tot i que abans ja havia fet dissenys per al carrer de l’Alcalde Sanmartí. 

Enguany, quants de carrers i altars has dissenyat?

Ara mateix, no et sabria dir quants carrers exactament, però molts. D’altars, sis, i també he participat una mica menys en un altre. Enguany no he dissenyat l’altar de la plaça Major, però he fet el de les Cases.

Aquest altar de les Cases serà una de les novetats d’enguany?

Sí. Les últimes Quinquennals ja vam tenir l’experiència amb un altar molt petit. Enguany es presentarà un altar de l’envergadura dels d’Alcanar. Tenint en compte les petites dimensions de l’Església de Sant Pere i l’acudida massiva de gent, era molt millor fer un gran altar que permeta obrir molt més l’espai i que quede tot molt més lluït. Els veïns s’han bolcat a treballar amb molt d’entusiasme i el resultat és un altar amb motius mariners molt elegant. 

Els altars comporten un treball afegit per als veïns...

Per descomptat! En aquest sentit, vull elogiar el compromís, el treball i la col•laboració dels encarregats de cada sector, que solen ser els mateixos de sempre i que, a més de l’altar, també es fan càrrec de guarnir el seu carrer. Això els suposa molt més treball i despeses. Considero molt positiva la iniciativa de l’ajuntament, que, per primera vegada, enguany ha fet una aportació de 500 euros per altar. S’ha de tenir en compte que l’altar no només afavoreix el carrer on està, sinó el conjunt del sector. 

Es detecta una evolució en els treballs?

En els últims deu anys han sorgit nous materials que han permès fer altres tipus de treballs. Així, les flors han donat pas a les decoracions, amb dissenys molt més complicats que requereixen més treball en equip.

Què tens en compte a l’hora de dissenyar els motius per a un carrer en concret?

El nivell d’implicació del veïnat és primordial a l’hora de realitzar treballs més o menys elaborats. D’altra banda, intento que hi haja consens entre tots a l’hora de triar entre les diferents propostes. Altres aspectes a considerar són les mides del carrer, si és més ample o més estret, així com el disseny d’anteriors edicions, per tal de no coincidir en les formes o els colors. 

Amb quant de temps d’antelació es comença a preparar cada nova edició?

Les decoracions parteixen de les idees que començo a plasmar un any abans. Després, els treballs duren mesos. El normal és començar a treballar, retallar, pintar, apegar els objectes... amb el temps suficient per a tenir-ho enllestit abans de l’estiu. El Nadal passat va començar a treballar el primer grup de veïns i al maig ja havien acabat. Però aquest cas és excepcional ja que, entre pocs, han hagut de fer un carrer de quasi 200 metres. 

Quina consideres que és la part més fonamental d’aquesta festa?

Si deixem de banda que el motiu de les Quinquennals és la Verge del Remei, jo em quedo amb la part humana. Per a mi l’essència és la il•lusió de la gent, els llaços de veïnatge i el treball en equip. Em trobo amb veïns que donen més importància al fet de compartir un temps treballant junts que a si es fa un tipus de flor o una altra. Aquesta harmonia es nota en el resultat final. 

 

Alcanar Ràdio

Butlletí Alcanar