Alcanar.cat

Formulari de cerca

Inici Ajuntament Comunicació i premsa Notícies “Tot i les adversitats, que han estat moltes, estem prop de 70% d'execució del pla de govern”

“Tot i les adversitats, que han estat moltes, estem prop de 70% d'execució del pla de govern”

| Governació

El tercer any del mandat 2019-2023 encara la recta final. Un mandat marcat per les conseqüències dels aiguats del 2018, pel temporal Glòria i per les pluges torrencials del passat mes de setembre. Parlem amb l’alcalde, Joan Roig, per a fer balanç sobre la gestió de la postemergència i per a fer un repàs d’algunes de les línies de l’acció de govern. 

Tal com vostè va defensar uns dies després dels aiguats, han estat una qüestió de país?

Sí, sens dubte. De fet, la mobilització de recursos de la Generalitat per a poder arreglar tots els desperfectes i infraestructures municipals i el seguiment que ha fet de l'emergència ha sigut excepcional: dotze conselleries implicades i un pressupost d’1,2 milions d’euros. Precisament, s'ha considerat el que ha passat a Alcanar com una qüestió d'emergència que pot acabar passant els pròxims anys a qualsevol poble del litoral català i, per tant, a banda d'actuar ràpidament, penso que s'ha de destacar que el cas d'Alcanar ha servit com una experiència a l'hora de gestionar futures emergències climatològiques.

Uns mesos després, què queda per fer? 

La majoria dels danys més visibles ja estan arreglats, però és important que tothom entenga que hi ha infraestructures perifèriques, sobretot de connexió amb les explotacions agrícoles, que estan encara afectades. Ja ho estaven pels aiguats del 2018 i els d’enguany han agreujat la situació. Continuem arreglant camins, però encara tenim feina a fer. Un poble com Alcanar no té recursos econòmics per a poder fer-se càrrec de tot això. A més, estem desviant molts recursos econòmics locals a la mitigació dels efectes dels futurs fenòmens atmosfèrics, com per exemple la subvenció de prop de 700.000 euros per a equipament de l’auditori, que finalment destinarem a fer pluvials i a millorar les zones inundables del municipi, i també a la repavimentació de camins a la zona d’Alcanar Platja per a reduir al màxim els danys si en un futur torna a caure aquesta quantitat d'aigua, que esperem que no. 

De quina manera els fets de l’1 de setembre condicionaran els pròxims pressupostos?

L'esfera social ocuparà l'espai central dels pressupostos municipals del 2022. Ja ho feia per la pandèmia, però encara s’accentuarà més, perquè ara toca cobrir les necessitats de les infraestructures i les persones més vulnerables. La gestió exemplar dels recursos econòmics de l'Ajuntament els darrers anys ha fet que tinguéssem un romanent molt important per a poder cobrir estes necessitats i alhora continuar executant les obres més importants del mandat, com l'auditori o l’Oficina Delegada de les Cases. Gràcies a aquest romanent, aconseguirem executar estos projectes. Seria totalment inviable fer-ho si no el tinguéssem.

Al final de tot, quines lliçons en pot extraure personalment?

Una de les lliçons que a mi em reconforta com a dirigent polític i com a ciutadà és el moviment solidari que va aflorar després de l'1 de setembre i que no oblidaré mai en la vida. Centenars de persones, de tots els indrets de Catalunya, arribaven i ens ajudaven sense descans i, precisament, això ens va permetre no quedar-nos atrapats en el desànim.

A més, els aiguats ens han fet veure que hem d'ordenar els nostres planejaments urbanístics. Encara tenim estes herències de plans urbanístics caòtics, sobretot a Alcanar Platja, que no tenen gens de sentit i que no consideraven el pas dels barrancs, ni els pluvials, ni el canvi climàtic, però ara ja ho sabem i la nostra responsabilitat és girar l’acció de govern cap a la prevenció i la millora de les zones inundables.

Parlem ara del govern. Hem superat l'equador del mandat. Quin balanç fa d'aquesta primera part? 

Tot i les adversitats, que han estat moltes, estem prop del 70% d'execució del pla de govern. Això, a l'equador del mandat, vol dir que és molt probable que poguéssem executar prop del 100% del pla de govern i això és una cosa que s'ha de tenir en compte en un poble que ha patit dos aiguats, més el Glòria i el Filomena, a banda de la gestió de la pandèmia que va paralitzar la tasca de totes les administracions públiques. Farem tot el possible.

Abans d'acabar el mandat, quina obra o quin projecte voldria veure finalitzat?

Un dels projectes és el futur auditori municipal, que respon a un model de poble que té com a pilar fonamental la cultura. També farem tot el possible per a arreglar i millorar tot el que és l'entorn dels centres educatius i del pavelló poliesportiu i el sector dels Codonyers, que és un projecte urbanístic de molta complexitat que està costant de portar a terme perquè hi ha diferents criteris tècnics i jurídics a l'hora de desenvolupar-lo, però des de la Regidoria d'Urbanisme s'estan fent tots els esforços per a que siga una realitat. Finalment, volem reforçar el servei de neteja al municipi per a respondre a les noves necessitats.

Parlant del futur auditori, en quin punt de les obres ens trobem? 

A principi del 2022 s’acabarà l’obra principal de l’auditori i es licitarà el projecte complementari d’equipament electroacústic. Aquest projecte inicialment havia de comptar amb un pressupost de 700.000 euros. Ara, un cop desviada la subvenció del Pla d’acció municipal per a la construcció de pluvials a la zona escolar del municipi, el pressupost es reduirà a 440.000 euros i està previst que es licite també en breu. De manera que a la tardor l’obra estarà totalment acabada per a poder-se inaugurar.

Recentment, també s'ha aprovat el projecte executiu de la segona fase de reforma de l'Escola de Música per a poder ser un conservatori. Per què un conservatori a Alcanar?

Aquí tenim dos escoles de música i centenars de famílies que tenen la música com a eix principal de l'activitat extraescolar i curricular. Històricament, hem sigut un poble que ha girat culturalment al voltant de la música de banda i tenim detectat que moltes persones s'han de desplaçar a conservatoris d’altres poblacions per a acabar els estudis superiors de música. Nosaltres, finalment, vam decidir fer un pas més. L'Escola de Música continuarà sent escola de música, però també es podran fer estudis superiors de música clàssica i moderna. Aquesta actuació, juntament amb la construcció del nou auditori, l’impuls del grau de Discjòquei i So, i la reforma de l’antic escorxador són el full de ruta per a assolir aquest model de poble que defensem en el nostre pla de govern, basat en la cultura i la música com a motors de desenvolupament social i econòmic.

Un altre dels projectes que heu emprés durant aquest mandat ha estat posicionar Alcanar com a destinació turística associada a l'activitat nàutica. 

El primer objectiu turístic era posicionar les Cases com a referent gastronòmic del nostre país. Penso que això s'ha aconseguit per la qualitat del producte i el nivell dels restaurants. A més, hem rebut molts visitants que venen a tastar els nostres productes i que ara també es poden allotjar als Josepets.

El segon objectiu és posicionar les Cases com a referent de l'activitat nàutica, vinculat al model de desenvolupament turístic, gràcies també a la implicació del Club Nàutic i l’escola de les Cases. Hem introduït esta activitat nàutica a l'Escola Marjal i actualment hi ha al voltant de 56 xiquets i xiquetes que fan aquesta activitat curricular, és a dir, que van a fer vela. Ara l'objectiu de la Regidoria d'Educació és ampliar aquesta activitat als xiquets i xiquetes d'Alcanar.