Alcanar.cat

Formulari de cerca

Inici Ajuntament Comunicació i premsa Notícies “Faig art per amor a l’art”

“Faig art per amor a l’art”

| Cultura

Miguel Sancho (Alcanar, 1950) fa deu anys que dedica el seu temps lliure a l’escultura de forma autodidacta. Al prat, on un dia hi va haver la seu de la seua empresa Yoko Bonsai, ara hi té el taller. En aquest entorn privilegiat, fa les seues escultures combinant ferros vells amb altres materials com la pedra i la fusta. Aquests fragments d’objectes, que un dia van tenir una utilitat, ara cobren una altra forma per a passar a ser admirats. El resultat són composicions elegants, de línies molt simples, però, alhora, molt impactants.

La teua llarga trajectòria empresarial s’ha caracteritzat pel teu esperit emprenedor i innovador.
He mirat de fer sempre el que m’ha vingut de gust, més enllà de la seua repercussió econòmica. M’ha agradat fer coses diferents a la majoria. En aquest sentit, vaig ser pioner en la creació d’empreses en diferents sectors: des de la primera discoteca que hi va haver a Alcanar (Mozart 2002), fins als primers hivernacles, passant per Vivers Gregal –on vaig assumir la gerència–, l’empresa de cultiu de flor tallada Yoko Bonsai, la sabateria...

I, en aquest moment, el que et ve més de gust és dedicar-te a l’art.
Sempre he tingut vocació artística. M’ha agradat l’art i l’he valorat. Ara que estic jubilat, he guanyat temps per a fer el que més m’agrada: escultures de ferro forjat i bonsais.

És un dels avantatges de fer-se gran...
En aquesta fase de la vida, de vegades el cos i l’esperit no envelleixen de forma simultània. Si fos per la meua ment, encara me n’aniria a la Xina a buscar plantes, però el meu físic em demana un altre ritme. Tot i així, no paro quiet.

Quan i com vas començar en el món de l’art?
Deu fer uns deu anys. Recordo quan vaig ensenyar la meua primera escultura a la meua dona. Per a comprovar si passava la prova, se’m va ocórrer dir-li que l’havia comprat a un xic que començava a donar-se a conèixer. Li vaig preguntar què li semblava i ella em va respondre: “M’agrada!”. La seua aprovació em va servir d’arrancada i des de llavors no he parat de fer obra. Soc totalment autodidacte.

El material principal de les teues escultures és el ferro reciclat.
 Una altra de les meues aficions és col·leccionar objectes vells i tinc una bona col·lecció d’arreus i estris de ferro. Això implica que, qualsevol ferro oxidat pel pas del temps i que aparentment ja no serveix per a res, el transformo en la base de les meues escultures.

Com definiries la teua obra?
A banda d’utilitzar el reciclatge com a ferramenta artística, sempre dic que les meues escultures són un reflex de la meua manera de ser i reconec que jo soc molt atípic.  

En aquests deu anys de trajectòria no t’has plantejat mai la possibilitat de fer exposicions o d’utilitzar Internet per a donar-te a conèixer?
En diverses ocasions m’han invitat a exposar a diferents llocs, però sempre m’hi he negat. Penso que ja hi ha molta gent que es dedica a l’art. Reconec que si fos amic de les xarxes socials possiblement aconseguiria donar més sortida a la meua obra, però no tinc gens  d’interès a difondre-la. L’art per a mi és una distracció més. Tinc el goig de fer les meues obres pel simple goig de fer-les. Si després les venc, bé, i si no, també. Faig art per amor a l’art.

Llavors, qui són els teus clients i com arriben a tu?
Durant uns anys, aquestes mateixes instal·lacions on ara tinc el taller i les obres van ser la seu de l’empresa Yoko Bonsai. Com que són poques les empreses de l’Estat espanyol dedicades a aquest negoci, aquí acudien molts empresaris. Alguns d’aquells clients són els que em compren bona part de l’obra.  

Què més t’agradaria fer que encara no hages fet?
Crec que tinc moltes coses per a explicar i m’agradaria escriure un llibre. Sense la pretensió de publicar-lo. Només seria per als meus, per a quan jo ja no hi sigue.

Alcanar Ràdio

Butlletí Alcanar