Alcanar.cat

Formulari de cerca

Inici Articles d'opinió Junts 2019-2023

Articles d'opinió Junts 2019-2023

Febrer 2023
PEPE GOTERA I OTILIO ( part I)
Recentment, érem coneixedors de la intenció de l'actual equip de govern municipal de realitzar una modificació puntual del Pla General d'Alcanar per deixar sense efecte el Pla de Millora Urbanística dels Codonyers a causa de la inviabilitat física i econòmica de desenvolupar-lo tal com s'havia plantejat en un principi mitjançant quotes urbanístiques, on els costos urbanístics anaven al 100% a càrrec dels veïns afectats.
El procés administratiu s'inicia l'any 2016 i al mes de novembre del 2017 s'aprova per sessió plenària el que seria el Pla de Millora Urbana, on ja es comencen a sentir les primeres veus què allò que s'anava a aprovar difícilment es podria dur a terme.
El nostre grup municipal conscient de la complexitat de l'obra, ja avisava que aquella forma en què es plantejava el projecte podria acabar quedant el projecte paralitzat per la seva inviabilitat econòmica. Es penalitzava en excés als veïns per haver de fer-se càrrec de la totalitat del cost de l'obra, assumint el 22% del sostre de l'àmbit que correspon a equipament municipal, entre altres.
Nosaltres plantejàvem redactar el projecte per fases per així agilitzar l'inici de les obres i substituir les quotes d'urbanització per contribucions especials, fórmula que per a nosaltres més justa a l'hora de repartir els costos urbanístics. Suposem que la por a haver d'afrontar multitud d'al·legacions els va fer tirar pel camí més fàcil a priori que acabat essent una autèntica ratera. Ara ho hauran de fer igualment i hem perdut un grapat d'anys, on a part, els costos urbanístics seran més quantiosos per culpa de la inflació.
A l'últim ple demanàvem més autocrítica, ja que considerem intolerable buscar camuflar la responsabilitat com a govern darrere dels tècnics (excusa que malauradament comença a estar massa utilitzada), i presentant aquesta modificació del Pla General de forma ensucrada i blanquejada com un procés més dins dels tràmits habituals, eludint d'aquesta manera qualsevol mena de responsabilitat i critica sobre aquest fet que porta un endarreriment important, que ha generat uns costos econòmics altíssims que assumirem tota la ciutadania i que 6 anys després de l'inici del procés només han generat despesa i no s’ha ficat ni una sola palada de sorra. Després ens excusem que no hi ha diners. Com ens els gastem?

-----------------------

Desembre 2022
La farsa econòmica del govern d’ERC a Alcanar (Part I)
Un alcalde conjuntament amb el seu equip de govern, té com a principal deure i compromís amb la ciutadania presentar uns pressupostos municipals que són els que marquen i defineixen el projecte de municipi pel qual s’aposta i es creu. I posats a demanar aquests pressupostos s’haurien de presentar en la data i forma que toca.
 
En aquest 2022 NO HEM TINGUT PRESSUPOSTOS, hem tingut uns pressupostos prorrogats del 2021, els quals no s’ajusten a la realitat i les necessitats que hem tingut com a municipi aquest present any que ara tanquem. Any on s’han hagut de fer front, entre altres, a les conseqüències dels aiguats de l’u de setembre de l’any passat, els quals estaven baix el paraigua d’uns pressupostos prorrogats, pensats i concebuts per a fer front a la pandèmia de la Covid-19. Com a conseqüència hem hagut de fer front el 2022 en uns pressupostos
totalment desajustats.
 
Aquest desajust ha suposat un important endarreriment en el pagament a proveïdors, entitats socials, culturals i esportives del municipi, així com ha entorpit el dia a dia de la majoria d’elles, on coses tan simples com la compra d’uns retoladors, posem d’exemple, ha representat tot un impossible a fer. I no en parlem, de la tensió i el sobre estrès que ha estat exposat el departament d’intervenció en les diferents modificacions de crèdit extraordinàries i els tres reconeixements extrajudicials de crèdit que s’han dut a terme durant l’any i que s’han menjat més del 50% de romanent que disposava l’ajuntament.
A part de no poder optar durant aquests 2022 a les subvencions del Fons Next Generation per no tenir uns pressupostos aprovats.
 
Per tant, davant d’aquest fet podem afirmar que l’alcalde i el seu equip de govern no ha complert amb la ciutadania, i ha sigut incapaç de presentar uns pressupostos per tal d’encarar en garanties els reptes i necessitats municipals.
 
Ara en pocs dies, presentaran els pressupostos 2023, carregats de propostes, llums i purpurina, però que no deixaran de ser paper mullat si es continua amb aquesta poca empenta i mínima determinació que han demostrat en aquests últims temps l’alcalde i el seu equip de govern.

-----------------------

Novembre 2022
Deslleialtat amb el poble
 
Si ens remuntem al febrer del 2021, en aquest moment surt la notícia que l'ajuntament d'Ulldecona es planteja portar als tribunals a la Generalitat de Catalunya pels ajuts dels aiguats de l'octubre del 2018, i on l'alcalde d'Alcanar proposa a l'ajuntament d'Ulldecona fer un front comú davant aquest anunci de presentar un contenciós administratiu contra la resolució de la Generalitat.
 
Concretament, aquestes declaracions surten publicades el dia 2 de febrer, on l’alcalde canareu arriba a fer afirmacions com, "Si ha de fer alguna acció d'aquestes característiques, l'alcaldessa d'Ulldecona ens tindrà al seu costat". Aquestes declaracions no van ser gratuïtes, tot just les diu a les portes de les eleccions a la Generalitat de Catalunya, les quals es van celebrar el 14 de febrer, uns dies després. Clarament estan dites baix un marc electoral.
 
Aquestes eleccions  porten canvis en diferents conselleries i òrgans de govern de la Generalitat. La conselleria de Presidència passa i també el delegat de govern a les Terres de l'Ebre entre altres. Elements senyalats amb duresa per l’alcalde.
 
Ara fa uns dies tornava a sortir la notícia que l'ajuntament faldut havia fet efectiu el contenciós administratiu contra la Generalitat. Davant aquest fet, el nostre grup municipal va fer la pregunta al ple ordinari del mes de setembre, sobre quines intencions tenia l'ajuntament d'Alcanar davant aquest fet vers les declaracions que havia fet l'alcalde d'Alcanar en el seu moment.
 
La resposta ens va deixar perplexes, com l'alcalde d'Alcanar es desdeia de tot el que prèviament havia dit, argumentant literalment "l'ajuntament d'Alcanar ja està embolicat en massa processos judicials per iniciar-ne un altre". Amb això, és evident que l’equip de govern està al servei del partit i no pas de la ciutadania canareva. Defensen els seus interessos particulars, obeint les directrius de partit. En aquelles declaracions del 2 de febrer també manifestava l'alcalde amb un to patriòtic el següent, "Sempre hem defensat els interessos del nostre municipi, independentment dels colors que hi hagi a la Generalitat".
 
És per això que considerem l'actitud del nostre màxim representant polític local com a deshonesta i traïdora amb el poble d'Alcanar, on simplement obeeix a interessos particulars i renunciar a fer valdre els interessos d’Alcanar. 

-----------------------

Octubre 2022
Així no es defensa la pagesia

En el passat ple del mes de setembre ens vam abstenir a la moció que presentava el grup municipal d'ERC en la defensa de la crema de restes vegetals perquè no estàvem d'acord amb l'escenificació i la performance que estava portant a cap davant aquesta problemàtica que afecta de ple tant a la pagesia canareva com a la de la resta del país.

Tal com manifestàvem en aquell moment, no compartim ni ens sentim identificats amb aquesta forma de fer, a correcuita, i sortint al pas proposant reunions estèrils i fent tota mena de declaracions a favor de la pagesia quan des del minut 1 el Departament d'Acció Climàtica (governada per ERC) tenia una de les possibles solucions a les seves mans, tal com ja van fer en el seu dia altres comunitats autònomes. Però no, van esperar que el problema es fes gros i que la indignació del sector puges, per a sortir a última hora responsabilitzant a tercers i prometent solucions, que al final no han fructificat. Se'ls ha vist el llautó de forma descarada aquesta vegada, quan en realitat buscaven dissimular la seva inacció i de passada guanyar la simpatia i credibilitat de cara a l'electorat.

La Generalitat, tal com diu en l'Estatut d'autonomia disposa de competència compartida en matèria de medi ambient i la competència per a l'establiment de normes addicionals per tal de fer front aquest tipus d'accions tal com reflecteix l'article 144.

En l’àmbit municipal, en el mateix plenari, també manifestàvem la poca visibilitat de la regidoria d'agricultura en un poble pagès com el nostre. Posàvem de manifest que davant les greus i seguides problemàtiques del sector no s'haguessin fet ús de tots els instruments que hi ha a escala municipal per tal de poder debatre'ls i donar una mica de llum a la foscor del sector. La no convocatòria del Consell Agrari municipal ho considerem un menyspreu al camp canareu i a tota aquella gent que en depèn directament.

Passarem de ser el jardí vora el mar a ser el pinar i camps erms de vora el mar per l'abandonament massiu de les finques de tarongers si seguim amb la tendència dels últims anys.

En canvi, a la moció que va presentar el nostre grup municipal, on demanàvem al Departament d'Acció Climàtica que accelerés un nou reglament que hauria de permetre la crema de restes en els camps de conreu, el seu vot va ser negatiu, posant d'aquesta manera de manifest que estan al servei del partit i no admetent la seva inacció, en comptes de posar-se en la pell dels pagesos i treballar per la pagesia i no pel seu interès propi.

----------------------- 

Setembre 2022
Aquest estiu hem aprofitat per a posar una mica d'ordre als nostres calaixos, i revisant papers ens hem PREGUNTAT "PER QUÈ COSTA TANT FER LES COSES?"

Podríem entrar en bucle i parlar de molts dels mals endèmics del nostre municipi i sempre acabaríem parlant pràcticament dels mateixos. Tothom ho veu, tothom ho sap, però passen els anys i les legislatures i continuem parlant de les mateixes coses. Tan difícil és? O és més qüestió d'espenta i voluntat?

Un exemple, el tenim ben a prop amb els fatídics aiguats del passat 1 de setembre, on un any després encara, queden coses per fer, coses per acabar i coses on s'ha actuat de forma provisional. Segur que a tothom, en llegir això li ha vingut algun exemple al cap. (No entrem en més detall per falta d'espai). Per no parlar de la unitat d'actuació dels codonyers, l'estat deplorable de les instal·lacions de la Fanecada, de la degradació acceptada i permesa del nucli antic, la falta d'apostes clares per la diversificació econòmica, i un llarg etc... més.

Mai aquest poble ha tingut els carrers i voreres en tal mal estat, amb un nivell de degradació tan profund, mai s'han aconseguit els nivells de brutícia que observem als carrers, mai s'han vist unes zones verdes pitjor mantingudes, mai s'ha vist retards tan dilatats en els pagaments a empreses, entitats i associacions.

La falta de prioritats, no tenir un calendari clar, la manca de visió política i no tenir un projecte per al municipi definit fan que aquest declivi en la qualitat dels serveis, en l'àmbit econòmic i social i en el nivell de benestar sigui una barrera important per a molts emprenedors i inversors. I tot l'exposat és, sens dubte, degut a l'acció d'un govern municipal, incapaç d'adoptar solucions efectives amb perspectiva de futur i que, simplement i en prou feina es dediquen a gestionar el dia a dia.

Queda clar que el govern municipal no té idees, ni per al present, ni per al futur i davant aquesta situació mostra una total manca d'autocrítica i humilitat. No pot ser que la responsabilitat de la seva inacció o mala acció sempre sigui per culpa d'un tercer. Aquesta excusa ja la tenen molt gastada, fa angúnia sentir-ho.

És per això que reclamem lideratge a l'equip de govern per revertir les problemàtiques detectades i prioritzar actuacions concretes que ajudin a millorar la situació de la seguretat, la neteja i l'economia al nostre terme municipal.

-----------------------
 
Juliol 2022

Tot ens porta a pensar que finalment arribem al desenllaç del cas Turov. On els més perjudicats seran els veïns que se’ls enderrocaran les cases i unes arques municipals empobrides i condicionades per un grapat d’anys.

En aquest article no entraré a desgranar com s’ha desenvolupat tot plegat, perquè crec que a hores d’ara està més que debatut i parlat, però sí que voldria fer la reflexió sobre el perillós que és i les conseqüències que en poden derivar, com ha estat el cas, d’utilitzar la política municipal com un simple joguet per aconseguir objectius polítics sense calibrar la ressaca resultant.

Els permisos d’obra els elaboren tècnics municipals i amb els seus informes favorables o desfavorables els polítics decideixen aprovar-los o denegarlos en les juntes de govern. En el cas que ens ocupa es va realitzar i aprovar un permís d’obra en informes favorables i seguint els mateixos criteris que s’aplicaven des del 1997 quan es va redactar el nou POUM i on, per cert, encapçalava la regidoria d’urbanisme la formació municipal d’ERC. A partir d’aquest moment s’atorgaran totes les llicències urbanístiques seguint el mateix criteri fins al principi del 2004 on hi ha un canvi de tècnic municipal i es comença a parlar de la denúncia per la clau urbanística de ciutat jardí amb la denominació 17.a1. Fins al moment només s’havia parlat d’excessos d’alçada i volumetria d’algunes parts de l’edifici.

Una vegada arribats en aquest punt, després de repassar actes de junta de govern de l’època, actes de juntes de portaveus, de plenaris i entrevistarme en entesos en urbanisme arribo a la conclusió que no és just ni de rebut focalitzar la responsabilitat dels fets només a algunes formacions polítiques del moment i voler sortir impol·lut de qualsevol mena de responsabilitat com ho vol fer ERC i els seus entorns, ja que també són partícips de tot el procés a partir del final del 2003. Com deia al principi de l’article, és molt perillós jugar a política en qüestions tant series i que comporten unes greus conseqüències.Tothom, i quan dic tothom, faig referència a grups polítics, governs, tècnics... tenen part de responsabilitat. I el cas Turov, és el resultat de fer una cacera de bruixes política per tal desprestigiar al rival polític i treure’n un rèdit electoral.

Si més no, per què es dóna des de l’ajuntament un permís de final d’obra, una llicència de primera ocupació i una cèdula d’habitabilitat, requisit indispensable per escripturar una venda davant del notari? Per què una vegada paralitzades les obres, aquestes finalment s’acaben i es poden vendre els habitatges? Qui governava llavors? Quina defensa se’n fa? Per què en la defensa al judici, no es requereix al tècnic municipal que és qui interpretava la norma de forma favorable per a què pugui donar la seva versió?

Per tant, no és just que es vulgui focalitzar responsabilitats només sobre uns amb l’única intenció de buscar rèdit electoral.

En aquest fet, tot el municipi en sortim perdent i és pervers i malintencionat utilitzar-ho com a arma política quan hi ha hagut cançoneria i tebiesa per part d’uns i omissió de deures i obligacions per part dels altres. La deficient gestió, l’acabarem pagant tots!

Paco Reverter

 

Portaveu de Junts per Alcanar, les Cases i Alcanar Platja

-----------------------
 
Juny 2022
En el ple del mes de juny el nostre grup municipal ha entrat una moció en defensa dels jutges de Pau. Així com ara fa poc també vam presentar una moció reclamant l'arranjament i el manteniment dels lligallos del nostre terme municipal, seguin amb la tendència d'incidir en aquells temes que ens afecten de forma directa a tots els habitants del municipi.
 
Davant l'aprovació de la llei Orgànica Estatal d'Eficiència Organitzativa del Servei Públic de Justícia que busca suprimir la funció dels jutges de Pau, ens mostrem totalment en contra i posem en valor la figura i la tasca que realitza aquesta figura, també al nostre poble.
 
A part de significar un buidatge de competències reconegudes en l'article 108 de l'Estatut d'Autonomia, suprimir aquesta figura, creada en el s. XIX, allunyarà la justícia de la ciutadania, l'encarirà i augmentarà la conflictivitat als jutjats.
 
Hem d'evitar que els jutges de Pau desapareguin per aquesta nova llei impulsada pel Ministeri de Justícia, ja que es tracta d'un servei fortament arrelat al nostre territori com així ho demostra que 898 dels 947 municipis catalans disposen de Jutge de Pau, on les seves principals actuacions es basen en la mediació i resolució pacifica dels conflictes. Però també són competents en àmbits del registre civil, temes penals o civils. Són mediadors, que ajuden a la convivència dels pobles i ciutats. D'altra banda, contribueixen a descongestionar la justícia, a donar solucions a problemes diaris evitant que s'enquistin.
 
Amb la nova llei, la figura del jutge de Pau serà substituïda per l'oficina municipal de justícia, el titular de la qual serà un funcionari de carrera, no necessàriament vinculat al municipi. Aquest fet en pobles petits i no tant petis com el nostre, comportarà una feina extra per a altres treballadors públics com el secretari o el tècnic municipal.
 
És per això que el nostre grup municipal contribuirà per a fer la força necessària per a mantenir la figura del jutge de Pau i les seves funcions.
 
Per un altre costat, volem aprofitar aquestes línies per a mostrar la nostra queixa sobre l'estat de les platges, on tot i que no s'ha iniciat la temporada d'estiu (principis de juny), a causa de les altes temperatures, les platges han estat ja altament freqüentades i no s'ha tingut la previsió d'avançar la dotació de serveis bàsics com ara papereres o contenidors per dipositar la brossa i així evitar-nos fotografies desagradables que l'únic que fan és perjudicar a la imatge del municipi i de les nostres platges.
 
Així també, volem ficar de manifest la brutícia acumulada a molts de carrers i racons del poble, com també la falta de neteja i manteniment de vorals de camins al nostre terme municipal. Sempre anem a peu canviat.  

-----------------------

Maig 2022
Tot just queda un any per a les properes eleccions municipals. Els canareus/es, casencs/es i els veïns/es d'Alcanar Platja d'aquí a dotze mesos haurem de decidir quin futur volem per al nostre municipi. És per això, que davant aquesta cita electoral, és imprescindible que hi hagi un debat constructiu, fort i atrevit basat en les idees. Tenir idees pròpies, escoltar les de l'altre i poder conformar una cosa millor hauria de ser l'objectiu d'aquestes pròximes eleccions. Pensar, escoltar i proposar.
 
Hi ha molta gent que pregunta, hi ha molta gent que para l'orella i hi ha molta gent que comença a arremangar-se per entrellaçar un projecte de municipi molt diferent de com s'ha fet fins ara. Cal donar un nou impuls a Alcanar, a les Cases i Alcanar Platja, perquè fa molta falta!!! Els signes són evidents, i per fer-ho s'han de fer a partir de tres àmbits bàsics: l'àmbit urbanístic, l'àmbit social i des de la dinamització econòmica.
 
Però mentrestant, continuem patint dels mateixos mals de sempre com per exemple la neteja i el manteniment de carrers i places del municipi, que és escassa, limitada, lenta, insuficient i  intermitent  i que tants anys porta el govern municipal sense saber fer-hi front. La improvisació que es veu i es palpa del govern municipal en l'organització d'actes o en les ocurrències de certes mesures com ara la campanya de controls de velocitat, les restriccions per circular per les Cases o l'anunci de coses que després no s'acaben materialitzant com l'ADN dels excrements dels gossos, càmeres de vigilància, instal•lació de pistes multiesportives o el pipi-can entre altres.
 
Alcanar, perd pistonada! És un fet evident. Aneu alerta aquests mesos que venen perquè des del govern municipal hi haurà una pluja de propostes i dees (moltes d'elles repetides d'altres legislatures i que no acaben de materialitzar-se mai) en la intenció d'enlluernar al votant i maquillar la feina que no s'ha fet. A partir d'aquí depèn de cadascú si deixar-se portar per la corrent, per la inèrcia o canviar el rumb i lluitar per un futur millor i més pròsper.
 
Per cert, a tots els que heu de circular pel camí de Virol o el fondo de Jan, aneu en oco! Tornen a haver-hi clots!! 15.000 euros que han sortit de les arques municipals llançats!
 

-----------------------

Abril 2022
El passat mes de novembre en sessió plenària s'aprovava per unanimitat una moció presentada pel nostre grup municipal per tal de reclamar un manteniment dels lligallos del terme municipal d’Alcanar.
 
Recordem que el POUM d’Alcanar reconeix 13 lligallos i entre tots ells sumaven una longitud de 58,4 km. Aquests camins són el testimoni de la transhumància que transcorria antigament pel nostre terme i avui en dia la majoria d’ells són camins que connecten el nostre món rural donant accés a finques, granges o connectant nuclis urbans del municipi.
 
Segons la Llei 3/1995, de 23 de març de vies pecuàries, estableix que aquestes vies són béns de domini públic de les comunitats autònomes i on també es preveu que el Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació en el marc de cooperació amb les comunitats autònomes pot instrumentar ajuts econòmics i prestar assistència tècnica per a la realització de totes les accions encaminades cap a la integritat i conservació adequada del domini públic de les vies pecuàries.
 
En aquella moció demanàvem que l’ajuntament realitzes un seguit d’accions per tal d’iniciar les demandes per reparar aquestes vies, com ara que realitzés un càlcul de les despeses en manteniment i adequació de les vies pecuàries del tm d’Alcanar en els últims 20 anys i que després instés al Departament d’Acció Climàtica a què faci front a la quantia corresponent al manteniment. Despeses que ha hagut d’afrontar el mateix Ajuntament durant tot aquest temps.
 
Entre d’altres, també demanàvem que l’ajuntament d’Alcanar instés al Departament d’Acció Climàtica, a signar un conveni de col•laboració per tal que el mateix ajuntament pugui gestionar el manteniment de les vies pecuàries com administració més pròxima . I que aquest conveni incorpori una aportació econòmica de la Generalitat cap a l’Ajuntament d’Alcanar per tal de poder sufragar el manteniment d’aquests.
 
La sorpresa ens la vam endur el passat ple de març on es confirmava l’incompliment dels acords presos amb anterioritat. I se’ns informava que el govern d’Esquerra d’Alcanar no havia ordenat fer els càlculs de les despeses en manteniment dels lligallos dels últims 20 anys, que no havien instat al Departament d’Acció climàtica (dirigit per ERC) a què se’n facin càrrec d’aquestes despeses i molt menys que dotessin una partida pressupostaria perquè l’ajuntament d’Alcanar pugui afrontar aquest manteniment.
 
Finalment, simplement s’ha aconseguit després de 7 mesos, un permís per apedaçar alguns camins, en un cost al voltant de 15.000 euros que haurà de fer front el mateix ajuntament. És a dir, que ens tocarà rascar la butxaca per arreglar la casa dels altres.
 
Decebuts de com s’ha dut tota aquesta gestió i on hem trobat a faltar la mateixa intensitat en què l’alcalde recriminava i demanava a altres organismes supramunicipals el cobrament de subvencions pels aiguats del 2018, on ho feia de forma desafiant i agressiva. Però es veu que depenent del partit polític que lidera segons quin departament el discurs es fa en un to més suau, dòcil i resignat.
 

-----------------------

Març 2022

Són moltes les idees i reflexions que voldríem tractar en aquest article d'opinió, però l'espai és el que és i l'actualitat és capritxosa i quan encara no hem sortit d'una pandèmia mundial que tot just ara compleix dos anys ens veiem submergits en altres circumstàncies de conseqüències catastròfiques.
 
Voldríem començar aquest article fent referència a la commemoració del Dia Internacional de les Dones (8M), on tot i la insistència dels últims temps encara ens queda molt de recorregut per fer en la igualtat efectiva entre homes i dones, molt camí per eliminar la bretxa salarial, els sostres de vidre i trencar estereotips masclistes. Com a membres de la nostra societat tenim el deure de contribuir a canviar l'imaginari col·lectiu i també a combatre les actituds masclistes que es produeixen cada dia. Malgrat les modificacions legislatives dels darrers anys i els avenços assolits, encara hi ha indicadors preocupants que hem de treballar per corregir.
 
També ens preocupa l'esclat del conflicte entre Rússia i Ucraïna, on no només s'estan violant els tractats internacionals, sinó que amb aquest enfrontament s'estan vulneren els drets humans. Estarem pendents de la seva evolució i com ens va afectant aquest desgavell.
 
I finalment i en clau més municipal, voldríem fer menció una vegada més a la mala planificació i nefasta execució de la campanya de sensibilització del control de velocitat duta a terme al nostre municipi durant el mes de juny.
 
En preguntem quina sensació han de tenir aquelles més de 350 persones sancionades econòmicament i amb pèrdua de punts del seu carnet de conduir en veure que al cap de pocs mesos de ser sancionats s'han restablert les velocitats prèvies a la campanya i sentir des de la impulsora regidoria de governació demanar disculpes per l'estèril i desastrosa campanya de sensibilització, o més ben dit, campanya purament recaptatòria.
 
Quan no s'actua bé, es fan les coses malament, s'han d'assumir responsabilitats i no n'hi ha prou en demanar disculpes en la boca petita i dir que ho sento, no ho tornaré a fer més!
 

-----------------------

Febrer 2022
Quan tot just celebrem el cinquè aniversari de l'arribada a Barcelona de la Marxa Pagesa, la qual inundava i col·lapsava els seus carrers amb centenars de tractors reivindicant la dignitat de la pagesia catalana i l'ofici de pagès com un sector estratègic, veiem com poca cosa ha canviat, i si ho ha fet ha estat per empitjorar.

Comencem l'article amb aquestes paraules davant el que sembla serà un altre mal any per a l'agricultura canareva, sobretot, pel que fa als cítrics de la segona campanya. Un any més, on des dels llocs de responsabilitat fugen d’estudi i miren cap a un altre costat, i si la cosa es fica molt magra, ja farem un parell d'accions de postureig i tirarem la pilota cap endavant.

L'agricultura canareva veu com baixa el nivell d'ingressos per hectàrea un any si i l'altre també. Però aquest any encara es posarà més entre dit aquesta viabilitat davant l'augment escandalós del preu dels adobs, productes fitosanitaris, llum i gasoil... i pareix no preocupar-li a ningú. En conseqüència, cada cop hi haurà menys famílies que hi podran viure d'ella, i es posarà i es posa encara més en relleu la falta de llocs de treball no agraris que pateix el municipi.

Hem d’aconseguir per Alcanar, un sector primari econòmicament viable, ecològicament sostenible i socialment rendible, tant en el camp de la citricultura com en la pesca.

En l'actualitat no hi ha prou alternatives a l'ocupació agrària. Alcanar ha passat de ser receptor de treballadors a ser exportador, o si no que li ho expliquen als joves que per la falta de possibilitats de tenir un lloc de treball fora del sector primari ha de marxar fora del poble. I la cosa encara s'accentua més per als joves en estudis superiors els quals són els que més es veuen obligats a marxar a treballar fora del municipi.

Aquesta assignatura pendent del nostre municipi, és evident, que els últims governs municipals no ho han sabut transformar, ni emprendre accions decidides i valentes per diversificar l'economia local i han basat el desenvolupament econòmic municipal en castells de fum i titulars lluminosos que després no s'han concretat en res.

Un exemple d'això és tornar a ficar a la primera línia de debat l'opció de desenvolupar un polígon industrial a la martinenca en contraposició del polígon industrial dels Campets. Un debat que hauria d'estar resolt i superat des de fa més de 20 anys!!!

S'han d'estimular les iniciatives de desenvolupament de la nostra gent, tot estimulant el naixement d'empresaris autòctons i impulsar la cultura de l'autoocupació i facilitant projectes d'iniciativa local.

-----------------------

Desembre 2021
Com afrontar la creixent falta de confiança amb el govern canareu?
 D'aquesta forma tan directa comencem el nostre article aquest mes.
 
Tanquem l'any 2021 en un fort contrast de com l'iniciàvem. Ho fèiem amb molta il•lusió i grans esperances d'engranar una enèrgica entesa amb el govern d'ERC, on ens posàvem d'acord amb disset propostes en els pressupostos que aprovàvem al març del '21. Però el pas del temps i els fets ens han fet tornar a tocar de peus a terra i veure la realitat de la forma de governar en majoria absoluta del govern canareu. Ens sentim enganyats, menyspreats i tenim la percepció que no se'ns té respecte ni consideració per tirar endavant els acords presos.
 
I ara, no ens valen els oferiments i les presses per tornar a parlar d'allò que al mes de març semblava que ho teníem tots clar. Ja ens afaitem i ens vestim pels peus!
Una mostra més d'aquesta desconfiança ha estat la falta de transparència i l'opacitat amb la gestió de la campanya de "conscienciació" de velocitat que es va realitzar al nostre municipi al mes de juny i que va obtenir com a resultat 363 sancions greus i 676 de lleus.
 
No ens sembla excusa que davant les reincidents queixes es va optar per aquesta mesura "recaptatòria" quan des del nostre grup feia anys que fèiem propostes a tal efecte, com ara la instal•lació de radars pedagògics per tal de crear consciència als conductors de la velocitat en què circulen per les nostres vies urbanes i que des del govern van ser desateses.
 
Realitzar aquesta campanya quan encara no s'havien actualitzat tots els senyals amb la nova limitació de velocitat i fer-ho només 15 dies després d'entrar en vigor del nou decret sense fer cap mena de campanya informativa prèvia, creiem que no és la millor forma de portar-ho a cap.
 
Com tampoc, la forma de com s'ha assignat l'empresa per a realitzar aquesta campanya, la qual presenta un servei valorat en 14.550 euros, xifra que permet no fer cap procediment mitjançant el qual un comprador públic dóna a conèixer una necessitat, d'adquirir un bé, un servei o una obra, i sol•licita a aquelles empreses que la puguin cobrir, i que reuneixin els requisits exigits pels plecs, presentin les seves ofertes i s'acabi adjudicant el contracte a aquella que compleixi la millor relació qualitat preu. Per tant, s'atorga a dit, per què?
 
És per això i perquè les explicacions que se'ns ha donat no ens han convençut i encara ens han creat més dubtes, el passat ple municipal del 25 de novembre vam demanar la dimissió del regidor de Governació.
 
La tasca dels grups municipals a l'oposició, és fiscalitzar l'acció de govern i des de Junts per Alcanar, les Cases i Alcanar Platja no renunciarem a fer-ho.

-----------------------

>> Consulteu els articles d'opinió de Junts d'anys anteriors.