Alcanar.cat

Formulari de cerca

Programació 8m

| Activitats

L'Ajuntament d'Alcanar, en col•laboració amb diferents entitats del municipi i el Consell Consultiu de Dones, presenta la programació d'activitats amb motiu del 8 de març, Dia Internacional de les Dones. Un programa que després de dos anys es podrà fer amb normalitat, i que es desenvoluparà entre els dies 6 i 12 de març.

Maribel Ramon, regidora de Polítiques d'Igualtat, recalca que "cada dia ha de ser 8 de març, perquè la lluita per la igualtat entre homes i dones no s'acaba aquest mes" i recorda  que la faena de l'Ajuntament en aquesta matèria no s'atura: "sis treballadors i treballadores de l'Ajuntament i tot l'equip de govern està format en perspectiva de gènere. Hem implementat  l'Espai Dona i el punt lila i multicolor, també estem elaborant el protocol contra les violències masclistes d'Alcanar i el Pla local de dones, entre altres mesures".

Coincidint amb la celebració de la festa de Carnaval, les dos primeres convocatòries són la instal•lació d'un punt lila i multicolor en els actes nocturns de divendres i dissabte, 4 i 5 de març, com a punt d'informació, assessorament i acompanyament per a víctimes d'agressions als actes festius de lleure nocturns amb l'objectiu que el carnaval d'Alcanar siga un espai lliure d'agressions sexuals i comportaments sexistes, racistes i LGTBIfòbics.

El dimarts, 8 de març, Dia Internacional de les Dones, es farà la lectura del manifest institucional a Alcanar Ràdio. També s'inaugurarà l'exposició itinerant "El paper de les dones al món rural del municipi" pels comerços del municipi. El propòsit és retre homenatge a l'esforç constant de totes les dones canareves que han treballat de forma invisible al camp i a les empreses citrícoles de la població i que amb el seu treball han contribuït a la millora econòmica, social i cultural, i han situat Alcanar com a referent en el món dels cítrics.

Dimecres i dijous, 9 i 10 de març, es faran dos seminaris telemàtics sobre drets socials en clau de gènere, un sobre entorns digitals amb perspectiva de gènere i l'altre sobre l'educació afectiva-sexual en infants i adolescents com una eina de transformació social.

El divendres, 11 de març, a les xarxes socials, es presentarà el vídeo "Trenquem barreres", amb la col•laboració del CFGM de Vídeo, discjòquei i So de l'Institut Sòl de Riu. El reportatge donarà veu a diferents dones joves del municipi que han estudiat i desenvolupen professions en àmbits històricament masculinitzats amb l'objectiu que arribe, sobretot, a totes les estudiants de secundària de l'institut d'Alcanar que prompte podran escollir si cursen estudis superiors universitaris.

En el vídeo, Laia Caudet, estudiant de doctorat en el camp de la neurobiologia del desenvolupament explica que "avui en dia la situació està millorant, però, tot i això, encara veiem l'efecte tisora, on es pot veure com en les etapes inicials de la carrera professional predominen les dones, però a mesura que s'arriba a posicions més altes, sobretot en universitats i centres de recerca, predominen els homes". Arantxa Fibla, odontòloga, afegeix: "encara avui en dia et trobes amb persones que creuen més amb el criteri d’un home que d’una dona, tot i tenir la mateixa formació. Per sort, aquesta praxi es detecta més amb pacients d’edat avançada que amb els pacients joves.". Finalment, Alba Fibla, enginyera aeronàutica,  posa l'exemple de Katherine Johnson, una matemàtica i física que va treballar a la NASA durant la segona meitat del segle passat: "Gràcies a ella la humanitat va poder viatjar a la lluna, ja que ella calculava trajectòries de vol de moltes de les missions de la NASA, entre les quals les missions Apol•lo". Una de les seues frases cèlebres fou: "gaudeix de què fas i llavors estaràs fent el teu millor esforç".

Finalment, el dissabte, 12 de març, a les 12 h, al Verger de la Mestra Gual, se celebrarà l'acte institucional del 8 de març amb l'espectacle de poesia recitada i musicada a càrrec de la "Cia. Sinergia", amb Clàudia Amela, Aida Mayor i Francesc Subirats. Durant l'acte es farà la recollida humanitària de menjar i medicaments per a la zona de Txernòbil.

D'altra banda, els dies 16 i 21 de març, de 10 a 12 h, al Casal de Jubilats de les Cases, es farà el recull de fotografies per a l'elaboració de l'exposició "El paper de la dona casenca al món mariner" que organitzarà l'Ajuntament d'Alcanar per a posar en valor, també, el rol de la dona casenca en l'economia i la subsistència de l'ofici mariner a les Cases d'Alcanar.

Alcanar Ràdio

Butlletí Alcanar