Alcanar.cat

Formulari de cerca

Inici Ajuntament Comunicació i premsa Agenda Encesa de torres a la mediterrània i a Alcanar pels drets humans

Encesa de torres a la mediterrània i a Alcanar pels drets humans

| Cultura

L'Institut Ramon Muntaner en cooperació amb diverses entitats i corporacions municipals i amb el suport del Fons Català de Cooperació, el Consell Comarcal del Maresme, la Federació d'Institut d'Estudis Comarcals del País Valencià, el Museu Marítim de Barcelona i el Grup d'Estudis Històrics de la Mediterrània Occidental del Departament d'Història i Arqueologia de la Universitat de Barcelona participarà en el projecte l'Encesa de torres, talaies i talaiots de la mediterrània pels drets humans impulsat des de Mallorca i en què participen diferents països de l'arc mediterrani.

Enguany, Alcanar se suma per primera vegada a la iniciativa organitzada pel Consell Insular de Mallorca, -amb la participació de l'Ajuntament d'Alcanar, lo Rafal i Terres de Cruïlla, juntament amb Amposta, la Ràpita, Santa Susanna, Vilassar de Mar, Castelldefels, Orrit, a la ribagorça aragonesa Areny de Noguera i al País Valencià, el municipi de Teulada a la Marina Alta.

L'acte, què tindrà lloc de forma simultània el pròxim dissabte, 15 de gener, recrea la comunicació visual que tenia lloc entre torres de guaita, les quals eren, essencialment, un recurs d’autodefensa i que ara amb aquesta acció es converteixen en punts de llum, en fars d'acollida que mostren el camí.

L'objectiu és doble: per una banda, sensibilitzar la població sobre la situació que viu el Mediterrani on moltes persones que es veuen obligades a abandonar casa seua hi perden la vida cada any. I per l'altra, reivindicar i posar en valor les torres, talaies, talaiots i fortificacions com a patrimoni històric i cultural present al conjunt dels territoris de parla catalana. 

Programa a Alcanar

9.45 h -Trobada al Centre Cívic d’Alcanar (C/ Ramón y Cajal). S’hi organitzaran els cotxes per anar fins al primer tram del recorregut.

10 h - Primer tram de la RUTA PER LES TORRES MODERNES CANAREVES: Torres de Morralla i del Calbo en cotxe

11.30 h - Tornarem a agafar els cotxes i anirem cap a Alcanar, aparcant a les voltes del nucli antic. Després, parlarem sobre la torre del Carrer Nou. En finalitzar, des del seu terrat es faran senyals de fum en reproducció d’aquelles fetes antany per tal d’advertir sobre la presència piràtica a la costa.

17 h - Segona part de la RUTA PER LES TORRES MODERNES CANAREVES: concentració a la Plaça Major d’Alcanar (o plaça de l’Ajuntament) i passejada comentada pels antics reductes de fortificacions i estructures defensives del nucli canareu.

18 h - Finalitzarà novament l’activitat a la torre del Carrer Nou, des d’on s’il•luminarà cap a la Mediterrània i es llegirà el Manifest.

Alcanar Ràdio

Butlletí Alcanar