Alcanar.cat

Formulari de cerca

Inici Ajuntament Comunicació i premsa Notícies Tyrika, el Festival Iber d’Alcanar, aproparà d'una manera lúdica i festiva el món dels ibers a la nostra societat

Tyrika, el Festival Iber d’Alcanar, aproparà d'una manera lúdica i festiva el món dels ibers a la nostra societat

| Cultura, Turisme, Tyrika

Alcanar es prepara un any més per a viatjar als orígens de la seua història durant el cap de setmana del 14 i 15 d’octubre. El tradicional Mercat Iber, que se celebra des de fa vint anys, ha evolucionat per a convertir-se en Tyrika, el Festival Iber d'Alcanar, que aspira a esdevenir un referent a Catalunya. 

L’esdeveniment tindrà lloc del 14 al 15 d'octubre i es desenvoluparà en dos ambients ben diferenciats: al nucli antic d'Alcanar i a la Moleta del Remei. L'organització, amb l'alcalde, Alfons Montserrat, al capdavant, han presentat aquest matí el Festival i els seus eixos principals.

"Segons el poema Ora Maritima, de l'escriptor romà Aviè, Tyrika era un gran centre de poder fortificat, conegut per les seues riqueses i per ser un port d'arribada de productes d'arreu de la Mediterrània. Diversos experts situen Tyrika a la residència fortificada de Sant Jaume, d'Alcanar", ha narrat el batle.

L'objectiu del Festival és doble. D'una banda, "projectar a l'exterior el patrimoni iber del nostre municipi, atenent la seua singularitat i, sobretot, la importància del jaciment  de Sant Jaume, que està permetent de reescriure i reinterpretar elements cabdals de la cultura ibera i preibera. Aquest assentament, juntament amb el jaciment de la Moleta del Remei i el Centre d'Interpretació de la Cultura dels Ibers, formen un conjunt amb gran potencial", ha explicat Jordi Monfort, regidor de Turisme.

D'altra banda, i en clau de més proximitat, "volem que este festival contribuïsca a apropar la ciutadania a la civilització dels ibers. En definitiva, aconseguir que, mitjançant les diferents activitats, tant els més menuts com els més grans es puguen sentir més propers als seus orígens", ha afegit.

El vessant més divulgatiu del Festival girarà al voltant de l'exposició La taula dels ibers, que, en paraules de Mar Villalbí, conservadora del Museu de les Terres de l'Ebre, "revelarà la importància dels diferents estris de taula dels assentaments canareus per a entendre els canvis en l'organització social i política, així com la connectivitat amb altres civilitzacions". Al llarg del cap de setmana també se celebraran les jornades de portes obertes al poblat de la Moleta, la conferència "20 anys recuperant la història enterrada d'Alcanar", a càrrec del professor David Garcia, i els diversos tallers, recreacions i escenificacions de la vida dels ibers.

En el Festival tampoc no hi faltaran actuacions i espectacles de carrer ni les passejades amb poni i carro. A més, enguany, s'habilitarà una zona de tavernes, on es podrà beure i tastar el menjar iber.  També es podrà gaudir del treball dels artesans de la terrissa, la pauma, el teler o el tint, entre d'altres, i de la resta de parades que tradicionalment ha acollit el mercat.

----------------

Consulta el PROGRAMA de Tyrika, el Festival Iber d'Alcanar.

 

 

Alcanar Ràdio

Butlletí Alcanar

Subscriu-te al WhatsApp

Subscriu-te al servei d'avisos de WhatsApp de l'Ajuntament d'Alcanar al 627827078