Alcanar.cat

Formulari de cerca

Inici Ajuntament Comunicació i premsa Notícies "Remendadores d'un poble menut" una obra de gran format de Lara Gombau

"Remendadores d'un poble menut" una obra de gran format de Lara Gombau

| Cultura

Lara Gombau és una artista de les Cases especialitzada en el camp de la pintura. El projecte “Remendadores d’un poble menut” sorgeix de la necessitat d’homenatjar el paper fonamental de les dones dels pescadors, les quals no només portaven les regnes de la casa, sinó que, entre les nombroses tasques diàries, remendaven les xarxes de pesca, assegudes sobre les típiques cadiretes de bova, mentre conversaven a la fresca del carrer.
Quan la Lara era menuda, la pesca era un dels motors bàsics de l’economia del poble. Llavors era habitual trobar-se les remendadores a peu de carrer, al brancal de casa seua o al mateix port pesquer al costat de les barques, una estampa inesborrable a la seua memòria.
Malauradament, amb la reducció de la flota pesquera i l’evolució pròpia dels petits pobles mariners, s’han anat  perdent  costums,  així com arts i oficis populars lligats a la pesca tradicional. Amb la intenció de no deixar caure en l’oblit aquest record, ja fa uns anys va iniciar aquest projecte pictòric, que finalment ha pogut dur a terme gràcies al suport de l’Associació de Veïns de les Cases, als propietaris que van cedir les parets, i als recursos i la logística que ha proporcionat la Regidoria de Joventut de l’Ajuntament d’Alcanar.
Lara Gombau explica que aquest mural, d’uns quinze metres d’alçada per deu d’ample, “s’ha realitzat en un temps record gràcies a la gran ajuda de la meua parella, LaPiNXe, així com de la reportera oficial, Carolina Rovira, que ha documentat tot el procés, durant els cinc dies d’intens treball”.
A banda de l’obra de gran format “Remendadores d’un poble menut”, també va poder fer un petit mural annex, “El net pescador”, amb el qual va unir passat i present en el mateix espai, tot evocant els orígens i alhora predient un futur que no oblida d’on ve.
Avui dia, a les Cases d’Alcanar llueixen tres obres d’art urbà: el mural “Lo Poble”, a la plaça del Barranc, i les recents incorporacions de “Remendadores d’un poble menut” i “El net pescador”, a l’aparcament de l’Hort Adell.
Cal destacar la bona acollida per part dels veïns i veïnes de les Cases, que se l’han fet seu, creient reconèixer-hi la figura d’una parenta. “La pintura de la remendadora ja ha esdevingut ‘la iaia de tothom’. El meu més sincer agraïment a tot el poble de les Cases, ja que és el millor reconeixement que podia rebre com a artista”, afig Gombau.
Meritxell Ulldemolins, regidora de Joventut, també ha valorat el treball de l’artista: “Lara Gombau ha fet un magnífic regal artístic per a la gent de les Cases i del conjunt del municipi. Des de l’Ajuntament agraïm la seua implicació i l’animem a continuar amb la seua carrera artística, que segur que tindrà molts més reconeixements”.


Exposició Cuentavíname a la Biblioteca Trinitari Fabregat, d’Alcanar.

El 5 de desembre, a les 19 h, a la Biblioteca Trinitari Fabregat, d'Alcanar, se celebrarà l’acte d’inauguració de l'exposició Cuentavíname, de Lara Gombau, una col·lecció d’il·lustracions inspirades en els contes clàssics, reinterpretats amb la perspectiva de l’autora, que pretén transportar i fer reflexionar l’espectador amb cada proposta. L’obra es podrà visitar durant tot el mes de desembre a la biblioteca.

 

Alcanar Ràdio

Butlletí Alcanar

Subscriu-te al WhatsApp

Subscriu-te al servei d'avisos de WhatsApp de l'Ajuntament d'Alcanar al 627827078