Alcanar.cat

Formulari de cerca

Inici Ajuntament Comunicació i premsa Notícies Presentació de la publicació "El paper moneda a la Comarca del Montsià durant la Guerra Civil"

Presentació de la publicació "El paper moneda a la Comarca del Montsià durant la Guerra Civil"

| Cultura

El proper divendres 13 de gener a les 19:30h es presenta al Museu de les Terres de l’Ebre, la publicació El paper moneda a la comarca del Montsià durant la Guerra Civil (1936-1939), del canareu Joan B. Beltran Reverter i Julio Allepuz Querol. A més de la presentació de la publicació, també tindrà lloc la inauguració d’una exposició temporal que mostrarà totes les emissions i els elements més significatius que podem trobar al llibre.

A partir dels testimonis conservats de paper moneda emès a la comarca del Montsià i que es conserven en la col·lecció de Julio Allepuz,  s’explicarà com la Guerra Civil va trasbalsar el país i canviar la vida de les persones. Durant els primers mesos de guerra, l’atresorament de la plata en mans de particulars i del govern republicà i la retirada del metall usat en les indústries de guerra, provocà la desaparició de la moneda fraccionaria.

Davant d’aquesta problemàtica, la Generalitat de Catalunya va començar a emetre bitllets de deu, cinc i dues pessetes i mitja. L’oposició del Govern espanyol i el fet que els bitllets no resolguessin el canvi menut si tenim en compte que els valors nominals eren massa elevats, va fer que aquesta iniciativa no acabés prosperant.  Això va obligar la Generalitat de Catalunya a modificar la Llei municipal catalana, de 9 d’octubre de 1936, per a dotar als ajuntaments de la potestat d’emetre moneda fiduciària de petits valors de curs legal i obligatori, que només tenia valor dintre dels propis límits municipals.

Al Montsià, trobem 11 localitats que van fer ús del paper moneda o d’algun signe monetari local: Alcanar, Amposta, Freginals, Godall, La Galera del Pla, La Ràpita dels Alfacs, La Sénia, Mas de Barberans, Masdenverge, Ulldecona i Planes del Montsià. Tant en la presentació com en la mostra, es veurà com el paper moneda també forma part del patrimoni històric, cultural i numismàtic de les Terres de l’Ebre i esdevé un retrat de la societat montsianenca del moment.

Aquesta mostra, que es podrà veure al vestíbul del Museu de les Terres de l’Ebre fins el proper 29 de gener, itinerarà pels altres municipis de la comarca.

Dades de l'exposició:

- Dates: del 13 al 29 de gener de 2017.

- Lloc: Vestíbul del Museu de les Terres de l'Ebre (c/Gran Capità, 34)

- Organitza: Consorci del Museu de les Terres de l’Ebre, Ajuntament d’Amposta, Consell Comarcal del Montsià i Onada Edicions.

Notícia publicada pel Museu de les Terres de l'Ebre.

 

Alcanar Ràdio

Butlletí Alcanar

Subscriu-te al butlletí digital

Enviant aquestes dades s'accepta nostra Política de privacitat