Alcanar.cat

Formulari de cerca

Inici Ajuntament Comunicació i premsa Notícies Ports de la Generalitat es compromet a no posar límits pressupostaris a les obres que faran més segur el port de les Cases

Ports de la Generalitat es compromet a no posar límits pressupostaris a les obres que faran més segur el port de les Cases

| Agricultura i Pesca

El gerent de Ports de la Generalitat, Joan Pere Gómez Comes, acompanyat de l'alcalde d'Alcanar, Joan Roig, el patró major de la Confraria de pescadors de les Cases d'Alcanar, Francesc Carrillo, el secretari de la Confraria de Pescadors de les Cases, Raül Ribot, i la directora dels Serveis Territorials del departament de TES, Lídia Pino, entre altres directius i autoritats, ha visitat avui la dàrsena pesquera del port de les Cases, després que Ports haja anunciat, fa unes setmanes, que invertirà fins a 3 milions d'euros en reorientar el dic del port de les Cases d'Alcanar per a millorar la seguretat.

De fet, ahir es va adjudicar a la UTE Cases d'Alcanar 2020 (formada per la societat Enginyeria Reventós, SL i la Universitat d'A Corunya), el projecte per fer un assaig en una piscina de model físic del port de les Cases d'Alcanar, per un import de 92.000 euros que es preveu realitzar a Galícia el mes l'abril. De l'estudi que sortirà d'aquesta prova, es redactarà el projecte constructiu que ha d'aportar solucions a un port que és vulnerable als temporals, per millorar l'agitació interior que afecta les instal•lacions portuàries amb els temporals.

Gómez Comes, ha dit que dels resultats d'aquest assaig en sortirà un projecte amb una solució d'enginyeria que "ens ha d'indicar quins arranjaments s'han de fer a la infraestructura portuària per tal que el port no quede tan exposat als temporals". El gerent de Ports també ha agafat el compromís públicament "que si està obra val més diners del que tenim pressupostats, es farà tal com els científics diuen. Per tant, farem la millor obra per a les Cases d'Alcanar". I aquest és "el compromís que adquireix el govern de Catalunya", ha dit.

Per la seua banda, Joan Roig, alcalde d'Alcanar, s'ha mostrat molt satisfet pel compromís adquirit pel gerent: "aquestes obres tan demandades pels mariners i pel conjunt del municipi tenen una importància cabdal per a prevenir futurs episodis de mal temps i per a garantir que els pescadors puguen seguir oferint aquest producte d'excel•lència, que fa que les Cases siga el lloc de referència tant a dins com a fora de les nostres fronteres".

Ports millora la dàrsena pesquera al port de les Cases

Port de la Generalitat tot just acaba de millorar l'estructura i els equipaments dels molls de ribera i de la benzinera dels Ports de les Cases, també s'han renovat els paviments i s'ha millorat la integració entre el port i la població amb nous itineraris per a vianants, per un valor de 131.000 euros Gómez Comes ha valorat el projecte executat: "impulsa el sector pesquer de les Cases amb nous equipaments i serveis, i millora la integració entre el port i la població". La reordenació duta a terme ha potenciat l'activitat pesquera local amb l'objectiu de donar més servei a pescadors i peixaters, i s'ha integrat millor el port al nucli urbà, amb nous espais per als ciutadans i els turistes. La inversió ha tingut un cost de 131.000 euros.

Millores als molls i la Llotja

El port pesquer de les Cases d'Alcanar té una dàrsena pesquera integrada en el passeig marítim, on realitza l'activitat professional pesquera té una flota de 10 embarcacions. Pel que fa a infraestructures portuàries, s'ha reforçat l'estructura de la part frontal del moll de ribera, on amarren les embarcacions petites, i del moll de la benzinera, on amarren les d'arrossegament. Els dos molls també s'han pavimentat. Gómez Comes ha explicat que "els dos molls s'han dotat de nous norais i noves defenses per facilitar l'amarratge de les embarcacions pesqueres, per donar millor servei als pescadors".

La zona de pesca disposa d'una llotja, una fàbrica de gel i una zona de rentatge de caixes. A l'interior de la llotja s'ha canviat el paviment per facilitar la feina dels pescadors. Així mateix, s'ha millorat la zona on es renten les caixes del peix, amb un nou tancament.

També s'ha potenciat la recollida dels residus del sector pesquer, amb la millora de la zona on hi ha el punt net i la instal•lació d'un nou mòdul per a la recollida dels olis usats de les embarcacions pesqueres.

Nou itinerari per als vianants

S'ha creat un itinerari per a vianants que connecta el passeig marítim amb la zona de pesca. El recorregut va de les instal•lacions del Club Nàutic al moll de la benzinera. L'objectiu és que la ciutadania i els turistes puguen veure l'operativa de descàrrega, subhasta i preparació del peix per a la seua venda fora del port. L'accés al port pesquer es pot fer a través d'una rampa o per unes escales. Precisament les escales d'accés, que hi ha a la banda del moll de la benzinera, s'han arranjat per facilitar l'accessibilitat a la zona de pesca.

Afectacions del temporal Gloria al port de les Cases d'Alcanar

El temporal ha afectat la infraestructura a la part final del dic, al costat de la bocana, on s'ha desplaçat peces d'escullera de la part final del dic o morrot, que queda al costat de la bocana. Aquests dies s'ha netejat el port, afectat per les restes aportades pel mar als molls i s'han fet batimetries del fons marí i topometries per comprovar quantes peces d'escullera s'han de reposar. Així, la primera setmana de març començarà una actuació d'emergència per reposar les peces d'escullera a la part afectada, amb un cost estimat de 200.000 euros.

Notícia elaborada a partir de la nota de premsa de la Generalitat de Catalunya.

Alcanar Ràdio

Butlletí Alcanar

Subscriu-te al WhatsApp

Subscriu-te al servei d'avisos de WhatsApp de l'Ajuntament d'Alcanar al 627827078