Alcanar.cat

Formulari de cerca

Inici Ajuntament Comunicació i premsa Notícies Oberta la convocatòria d'ajuts a la recerca etnològica

Oberta la convocatòria d'ajuts a la recerca etnològica

| Cultura

El passat 11 d'octubre la Junta del Consorci va aprovar la convocatòria d'ajuts a la recerca etnològica que impulsa des del 2001 el Museu de les Terres de l'Ebre en qualitat d'Antena de l'Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial (OPEI). Amb la concessió d'aquests ajuts es vol donar suport a les entitats i els investigadors de les comarques de l'Ebre, interessats en la recerca i la recuperació d'aquest àmbit del nostre patrimoni.

De fet, l'any 2015, un dels projectes guanyadors fou  “La tradicionalitat de la Festa de Sant Antoni d’Alcanar”, presentat de forma conjunta per la Comissió de Sant Antoni i la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament d’Alcanar, que va ser realitzat per un equip local. 

En aquesta edició, les bases marquen que poden ser destinataris dels ajuts convocats tots els ens locals i les institucions i entitats de municipis pertanyents a les comarques del Baix Ebre, Montsià, Ribera d'Ebre i Terra Alta que formen part del Consorci del Museu de les Terres de l'Ebre. Les recerques proposades cal que siguen originals i inèdites, i relacionades amb qualsevol aspecte del Patrimoni etnològic de les Terres de l'Ebre.

El termini de presentació de propostes finalitza el pròxim 19 de novembre. El jurat de la convocatòria valorarà sobretot els projectes que vinculen la recerca proposada a un projecte de gestió i difusió més ampli del patrimoni etnològic, l'aplicació dels resultats obtinguts amb la recerca, i la seva significació i interès per al territori.

L'import de la dotació de cadascun dels dos ajuts és de 1.200 €. Els projectes guanyadors disposaran d'un any per desenvolupar les seues recerques i comptaran amb l'assessorament i el suport tècnic del Museu de les Terres de l'Ebre. L'adjudicació de l'ajut, es formalitzarà mitjançant un conveni signat a l'efecte entre l'entitat adjudicatària i el Consorci del Museu.

Des del 2001, el Museu de les Terres de l'Ebre, en el marc del Programa de l'Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial (OPEI) Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, concedeix ajuts per a la realització de treballs de recerca etnològica. Uns ajuts amb els quals, fins avui, s'han realitzat més d'una vintena de treballs de recerca, arreu de les quatre comarques de les Terres de l'Ebre. Han estat recerques de temàtiques molt diverses: apicultura, arquitectura, creences religioses, memòria oral, món rural, música tradicional, oficis artesanals, sabers populars, etc.

A més, a la mateixa reunió també es van aprovar la realització de tres cursos i dos exposicions fotogràfiques d'un total de set cursos i de cinc exposicions presentats la convocatòria impulsada aquest 2017. Les propostes de cursos – tallers són Dibuixa la teva ciutat: Amposta i el cultiu de l'arròs, Tallers de decoració de nadal handmade i Taller de fotografia mòbil. Pel que fa a les exposicions, les propostes seleccionades són La meua terra és de colors, d'Emilio Zaragoza i Cultura, festes i tradicions de Santa Bàrbara, del col•lectiu Igers Ebre. 

Alcanar Ràdio

Butlletí Alcanar

Subscriu-te al butlletí digital

Enviant aquestes dades s'accepta nostra Política de privacitat