Alcanar.cat

Formulari de cerca

Inici Ajuntament Comunicació i premsa Notícies La programació de "Març en femení" posa en valor la lluita del municipi per la igualtat

La programació de "Març en femení" posa en valor la lluita del municipi per la igualtat

| Dona; Acció social

L'Ajuntament d'Alcanar, en col·laboració amb diferents entitats del municipi i el Consell Consultiu de Dones, va preparar la programació d'activitats amb motiu del 8 de març, Dia Internacional de les Dones. Una proposta que portava el títol "Març en femení" i que s'ha desenvolupat al llarg de la primera quinzena d'aquest mes.

A Alcanar, el primer dels actes es va celebrar el divendres 6 de març a les 20.30 h, a la cisterna del Vall, amb una xarrada sobre Neus Català, que fou presonera al camp de concentració de Ravensbrück, a càrrec de Jordi Creus, editor de Sàpiens i historiador. En paraules de Jordi Creus: "La vida de la Neus Català és una afirmació de les pròpies arrels i un antídot contra l'estupidesa d'aquells que voldrien un món uniformitzat i mimètic".

El dissabte 7 de març al matí va tenir lloc la taula redona "Dones i bandes de música", a la cisterna del Vall, amb la participació de les primeres dones músiques de diferents bandes de les Terres de l'Ebre.

A l'acte hi va participar també el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat, Chakir El Homrani, el qual va manifestar que "encara tenim molts reptes en matèria d'igualtat. Un exemple de dones que van trencar la invisibilització i el sostre de vidre són les pioneres a participar a les bandes de música, un fenomen social i cultural a Alcanar i a les Terres de l'Ebre".

Joan Roig, alcalde d'Alcanar, va afegir que "actes com el d'avui ajuden a mantenir la memòria històrica i a posar en valor la valentia de les dones que van fer-se un lloc en un món pensat i fet a mida dels hòmens".

Per la seua banda, Maribel Ramon, regidora de Polítiques d'Igualtat, va explicar la faena que ha fet l'Ajuntament en aquesta matèria: "Actualment sis tècnics i tot l'equip de govern està format en perspectiva de gènere. Hem implementat el punt lila en les nostres nits d'oci. També estem elaborant el protocol contra les violències masclistes d'Alcanar i el Pla local de dones, i seguim impulsant el Consell de Dones, entre altres mesures".

I a la tarda, una formació integrada per les dones músiques components de la banda va oferir un concert reivindicatiu en femení. El concert es basava en el treball de recerca que realitzà Ariadna Alonso Sancho, "La dona i la música: una relació dissonant?", que analitzava socialment i històricament les formacions bandístiques del Montsià. Mercè Cid Martínez-Aguado, primera component dona de la Banda, va ser l'encarregada de fer la lectura del manifest institucional del Dia Internacional de les Dones.

Els actes van continuar el domenge 8 de març, Dia Internacional de les Dones, amb un vermut en clau de dona a la plaça Major d'Alcanar, acompanyat per música reivindicativa i performances i organitzat per l'associació L'Aixada Lila.

A Les Cases, el primer dels actes es va fer el divendres 6 de març a la vesprada, al Casal dels Jubilats. Es tractava d'un teatre-fòrum, Tots podem ser Laia, per a treballar qüestions de gènere, organitzat per l'associació Armall, de Les Cases, i el Grup de Teatre Gresol.

El Dia Internacional de les Dones, al mati davant el Mural de la dona remendadora, l'Associació de Veïns de Les Cases va organitzar l'acte Donarall- Poesia visual, un poema teixit amb i per les dones de Les Cases, amb Mariaelena Roqué.

Tot seguit, a la plaça de Sant Pere hi va haver un recital de poesia en clau de dona i la lectura del manifest feminista, a càrrec de l'Associació de Veïns de Les Cases. També hi va actuar un quartet musical femení i es va fer una lectura de poesia de M. Mercè Marçal, així com un contacontes teatralitzat en clau femenina, a càrrec de l'associació Armall.

La resta de la programació de "Març en femení" s'ha suspès a causa de les mesures aplicades per a fer front a la pandèmia del coronavirus.

Alcanar Ràdio

Butlletí Alcanar

Subscriu-te al butlletí digital

Enviant aquestes dades s'accepta nostra Política de privacitat